Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
5. aprill 2016, 11:08

Stress mõjutab vähi levikut lümfiteede kaudu

Kui varasemad uuringud on välja toonud kasvajarakkude leviku vereringe kaudu, siis nüüd kinnitab Austraalias hiirtega läbi viidud katse, et stress mõjutab vähi levikut ka lümfiteede kaudu.

Stressi on pikka aega seostatud kasvajate progresseerumisega ja vähiga patsientide viletsa elulemusega, vahendab terviseportaal Med24 katset, milles uuriti erinevaid hiiri. Osa neist oli geneetiliselt modifitseeritud kergesti rinnavähki haigestuma ja osale olid kasvajad transplanteeritud. Kroonilise stressi mudelina kasutati loomade piiramist kitsa ruumiga, neid võrreldi kontrollhiirtega, kes said elada normaalsetes puurides. Primaarse kasvaja osas stress hiirtel erinevust ei tekitanud, küll aga leiti erinevusi lümfisüsteemi arhitektuuris ja metastaaside esinemise sageduses.

Leiti, et stress aitab kasvajast ehitada välja uusi lümfaatilisi „kiirteid“ ja mõjutab, kui kiiresti lümf voolab läbi lümfisoonte. Stressi korral esinev kiirem lümfivool aitab kasvajarakkudel kiiremini levida primaartuumorist eemale.

Samamoodi uurisid teadlased, kas stressi vähendamine vähendab vähi levikut ning ka see väide sai kinnitust.

Lisaks loomkatsele viis uuringugrupp läbi ka jälgimisuuringu ligi 1000 rinnavähiga patsiendil Milanos. See sobitub samuti hiirkatse tulemustega.