Foto: VidaPress
Hea nõu
5. aprill 2016, 12:55

Kas ravimid ja alkohol sobivad kokku? (2)

"Kui soovite, et ravikuur oleks kiire, kindel ja tõhus, ei tohiks ravimitega koos alkoholi kasutada," rõhutab Piret Stokkeby, Südameapteegi proviisor.

Ta räägib, et antibiootikumid, aga ka kõik teised ravimid mõjuvad kõige paremini siis, kui raviaine sisaldus organismis on võimalikult ühtlane terve ravikuuri aja. "Alkohol, aga ka teised ravimid või toit võivad ravimi toimet muuta või vähendada ning loodetud paranemine või oodatav toime ei tule nii kiiresti," märgib ta.

Stokkeby viitab, et ravimid võivad põhjustada erinevaid kõrvaltoimeid, allergilisi reaktsioone, maksa-, neeru-, vereloome- ja närvisüsteemi kahjustusi või seedetrakti normaalse mikrofloora hävimist. "Koos alkoholiga võivad lisaks tekkida sellised ebameeldivad kõrvaltoimed nagu iiveldus, halb enesetunne ja peavalu," märgib apteeker.

Lisaks saab ravimeid ja alkoholi koos tarvitades maks topeltkoormuse, mis lõpuks võib tekitada maksakahjustuse. Paljude ravimite lammutumine organismis aeglustub alkoholi toimel ja selle tulemusel võivad tekkida rasked mürgistused, südame-veresoonkonna ja kesknärvisüsteemi häired ning teadvuse kadu.

"Haige organism on niigi kurnatud ja alkoholi talumine on kehale lisakoormus. Seega – ühegi ravimiga koos alkoholi ei tarbita! Absoluutse keelu puhul rõhutab seda arst konkreetset ravimit välja kirjutades ja apteeker ravimit üle andes," lausub Stokkeby.