Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. aprill 2016, 12:05

Millised ravimid ei sobi päikesega kokku? (1)

Millised ravimid ei sobi kokku päikesega?

Vastab Piret Stokkeby, Südameapteegi proviisor: "Mitmed seespidiselt ja välispidiselt kasutatavad ravimid võivad tekitada allergilisi reaktsioone. UV-kiirgus koos ravimiga võib muuta ravimi organismis allergeeniks, mis põhjustab tüüpilisi allergia haigusnähte – löövet, ekseemi, punetust, turset, sügelust ja naha suurenenud puutetundlikkust. Reaktsioonid võivad tekkida nii riietega kaetud kui ka katmata alal. Arst ja apteeker peaks patsienti hoiatama selliste ravimite kasutamise eel.

Seespidiselt kasutatavatest ravimitest võivad fotoallergilist reaktsiooni tekitada näiteks antibiootikumid tetratsükliin, doksütsükliin, sulfatrimetoprim, norfloksatsiin, tsiprofloksatsiin jt. Teistest ravimitest näiteks amiodaroon, amitriptülliin, levomepromasiin. Välispidistest ehk nahale kantavatest ravimitest näiteks valu vaigistavad ja põletikuvastased salvid-geelid Fastum (ketoprofeen) ja Emox (naprokseen), naha põletikuliste protsesside puhul kasutatav geel Metrosa (metronidasool), akne ravis kasutatav kreem ja geel Differin.

Selliseid ravimeid kasutades peab olema seega ettevaatlik ja ennast kaitsma eriti kevadsuvisel ja keskpäevasel ajal ning päikesereisidel, samuti peab ravikuuri ajal vältima solaariume. UV-kiirgust tuleks vältida veel paar nädalat pärast ravikuuri lõppu."