PäikesekreemFoto: MATI HIIS
Keha
6. aprill 2016, 13:30

TÄHELEPANU, ISAKS SAADA SOOVIJAD: päikesekreem võib häirida sperma tööd

Taanis tehtud päikesekreemi koostisosade teemaline laboratooriumiuuring tõstatab küsimusi viljakuse vallas, kuna sellest selgus, et mõned UV-filtrid (kokku 45% tavalise päikesekreemi koostisosadest) võivad mõjutada sperma ujuvust. Ehk on aeg hakata mütsi kandma, küsib Uk.askmen.com.

Kopenhaageni ülikooli uurimusest selgub, et mõned tavalisemad päikesekreemis leiduvad UV-filtrid suudavad mõjutada sperma liikuvust. Üks vanem uuring päikesekreemis sisalduvatest ainetest on juba leidnud võimalikke ohte inimese tervisele, sel põhjusel otsustas Taani meeskond asja lähemalt vaadata.

Uuriti 29 UV-filtrit neist 31st, mida on USA-s päikesekreemides kasutada lubatud (paljud neist on saadaval ka Inglismaal ja arvatavasti mitmel pool mujalgi). Teadlased asetasid spermarakud lahusesse, mis sarnanes naise munajuhas olevaga ja pommitasid neid siis päikesekreemi filtritega.

Avastati, et 13 filtrit 29st kutsus esile kaltsiumi, mis aitab spermarakkudel edukamalt ujuda, "signaliseerimist". Tavaolukorras reguleerib vastavat protsessi progesteroon, naisekeha toodetav hormoon, aga mõned päikesefiltrid näisid progesterooni imiteerivat, takistades spermarakkudel sinna ujumist, kuhu nood pidanuks.

"Meie uuringust selgub, et regulatsiooniasutused peaksid enne heakskiitmist lähemalt uurima UV-filtrite mõju viljakusele," tõdes uuringu juht Niels Skakkebaek.

Taanlaste uuring tehti laboris spermarakkude abil, mitte aga inimkatsena, seega ei ole tulemused lõplikud. Uuringurühm soovitab katseid jätkata.

Samas ei maksa aga mõistagi unustada, et UV-kiirtel on otsene seos nahavähiga, seega ei maksaks isaks saada soovival mehel siiski päikesekreemist täielikult loobuda.