Kõndimine on lihtsaim viis tervisesporti teha. Foto: Mati Hiis
Nipid
7. aprill 2016, 14:43

Oma südame heaks on lihtne liikuda (1)

Aprillis tähistatakse tervise arengu instituudi eestvedamisel Eestis esimest korda südamekuud.

Terve kuu jooksul toimub mitmesuguseid üritusi, mille eesmärk on juhtida inimeste tähelepanu südame tervisele ning terviseprobleemide ennetamisele liikumise kaudu. Südamekuu on välja kasvanud südamenädala traditsioonist, mida on peetud juba 23 korda.

Südamekuu läbiv teema on liikumine ning iga nädal keskendub omakorda konkreetsemale teemale: liikumine ja vererõhk, liikumine ja kehakaal, liikumine ja kolesterool ning liikumine ja südamehaigused.

Südamenädalate algataja, kardioloog Margus Viigimaa sõnul on liikumine kõige lihtsam ning kõigile kättesaadav vahend, et enda eest hoolitseda ja terviseprobleeme ennetada. „Liikumine on ravimivaba võimalus langetada vererõhku. Vererõhu langetamiseks piisab minimaalselt 30 minutist kiirest kõnnist päevas,” märkis Viigimaa. „Teise näitena tooksin fakti, et regulaarse liikumisega on võimalik langetada nn halva kolesterooli taset 10–15 protsenti ja tõsta hea kolesterooli taset 20 protsenti.“ Kardioloog rõhutas, et liikumine ei tähenda ilmtingimata spordiklubiga liitumist, vaid käimist, kepikõndi, jooksmist, jalgrattasõitu jms.

Südame-veresoonkonnahaigused on Eestis esmane suremuse ning ülekaalukalt peamine haiglaravi põhjus nii meestel kui ka naistel. Südamekuul korraldatakse igas maakonnas liikumisüritusi, mis lisatakse Terviseinfo portaali sündmuste kalendrisse. Peale selle on Facebookis käimas kampaania „Aprillis liigun poole rohkem”, kuhu samuti koondub infot mitmesugustest ettevõtmistest ning materjale südametervise hoidmise kohta.

Sammud südame heaks

* Liigu iga päev vähemalt 30 minutit, näiteks kõnni kolm kilomeetrit. Ideaalis võiksid päevas teha vähemalt 10 000 sammu.

* Tervisele on kasulik aeroobne treening: jalgrattasõit, kiire kõnd, tantsimine, suusatamine, ujumine jms. Ära unusta ka lihaste treenimist, tasakaalu arendavaid harjutusi ja venitamist.

* Väiksel koormusel on samuti hea mõju. Kasuta näiteks lifti asemel treppi ning bussi- või autosõidu asemel jaluta.

* Südamehaiguste ennetamiseks pane rõhk regulaarsele liikumisele, mitte liikumise intensiivsusele.

* Kehalise aktiivsuse tulemusena normaliseerub vererõhk, väheneb halva ja suureneb hea kolesterooli tase, langeb tromboosirisk, kahaneb kehakaal ja paraneb ainevahetus.