Puu- ja köögiviljad sisaldavad ensüüme, vitamiine ja kiudaineid, mis aitavad kaasa maksa puhastumisele. Foto: Tiina Kõrtsini
Nipid
7. aprill 2016, 14:43

Kevad on hea aeg organismi suurpuhastuseks (6)

Kas ärritud kergesti, tunned end väsinult ja seedimine teeb muret? Kui jah, siis vajab sinu organism üht korralikku kevadist suurpuhastust.

Eelkõige vajavad puhastust maks, soolestik ja neerud, mis peavad iga päev töötlema toitu, ravimeid ja võimalik, et ka alkoholi. Just sellepärast tuleks aidata organismil puhastuda jääkainetest ja liigsest rasvast. Pärast puhastuskuuri on mõte selgem ja organism töökindlam.

Anna maksale puhkust

Maks täidab kehas üle 500 funktsiooni, olles üks väheseid organeid, mis on kahjustuse korral võimeline rakke taastootma. Maksa peamised funktsioonid on erinevate ainete ja ka paljude ravimite metabolism ehk elimineerimine organismist, lisaks veresuhkru reguleerimine, sapi ja kolesterooli tootmine, osalemine süsivesikute, rasvade ja valkude ainevahetuses, vere hüübimisfaktorite toomises jne. Seetõttu on tähtis maksale aeg-ajalt puhkust anda. Et maks saaks loomulikul teel puhastuda, lisa oma menüüsse aed-ja puuvilju, marju, kaunvilju ning joo puhast vett ja taimeteed. Puuviljad sobivad hommikupoolsesse aega, köögiviljad õhtueineks. Puu- ja köögiviljad sisaldavad ensüüme ja vitamiine, kiudaineid ning looduslikke antibakteriaalseid aineid, mis aitavad kaasa maksa puhastumisele.

Maksapuhastusperioodiks tuleb menüüst kindlasti välja jätta alkohol, kohv, sigaretid, praetud ja grillitud toidud, poolfabrikaadid, transrasvu, kahjulikke e-aineid, eriti säilitus- ja värvaineid ning maitsetugevdajaid sisaldavad, ning suitsutatud ja tööstusliku äädikaga valmistatud tooted.

Õige toitumine annab maksale puhkust. Hea oleks lisada menüüsse näiteks sojatooteid, mida armastatakse kasutada ennekõike Aasias ja Põhja-Ameerikas, kuid üha enam ka eurooplaste toidulaual. Sojaubades sisalduvad fosfolipiidid kaitsevad maksarakke, aidates neil ka kiiremini uueneda. Taimedest on kurkumil ehk kollajuurel, maarjaohakal ja võilillel maksa kaitsev ning sapisekretsiooni soodustav toime. Peale selle on ka apteegis müügil maksa funktsiooni toetavaid ja maksa kaitsvaid tooteid.

Aktiveeri seedimisprotsessi

Oleks hea, kui teeksid aeg-ajalt läbi seedimist toetava puhastuskuuri. Sooles peetuvad jääkained ja bakterid eritavad jämesoolde toksiine, mis koormavad keha. Seetõttu on hea lisada menüüsse kiudaineid, mis ergutavad soolte tööd ja aitavad organismist kahjulikke aineid väljutada. Kiudained on seedumatud süsivesikud, mis ei imendu organismis, kuid on väga olulised seedimisprotsessis. Kiudained soodustavad soolte tööd, väljutavad ainevahetusejääke, sh üleliigset kolesterooli, aitavad normaliseerida veresuhkrutaset. Peale selle on kiudained heaks söötmeks jämesooles elavatele mikroobidele, kellel on omakorda roll inimese immuunsuse tagamisel. Kiudained soodustavad paisumise teel ka täiskõhutunde teket, andes samas poole vähem kaloreid kui teised süsivesikud. Headeks kiudainete allikateks on teravilja- ja täisteratooted (kaer, oder, rukis, täisterariis, täisterahelbed jt.), puu- ja köögiviljad, marjad ning kaunviljad (herned, oad, läätsed). Maitsetaimedest on seedetegevuse stimuleerimiseks head veel ka köömned, ingver, küüslauk, kurkum ehk kollajuur, paprika ja cayenne’i pipar. Taimeteedest sobib seedetegevuse toetamiseks nt käokullaõie-, kasepunga- ja petersellitee.

Samuti leiab apteegist mitmeid toidulisandeid, mis sisaldavad artišoki, võilille, roheliste kohviubade, maarjaohaka, cayenne´i pipra või spargli ekstrakti, ning on oma tasakaalustatud koostiste poolest organismi puhastuskuuril abiks. Tasub apteekriga konsulteerida, et leida enda jaoks sobivaim lahendus.

Puhasta neerud

Ka neerud vajavad puhkust ja puhastamist. Kuna igapäevane toit sisaldab ohtralt soola, mis koormab neere, siis võib see põhjustada kehas veepeetust, mis omakorda koormab südant, tõstes vererõhku, lisab liigestele koormust. Neerusid aitavad puhastada diureesi soodustavad ained, mida on näiteks petersellis, kasepungades ja -lehtedes ning põldosjas. Toidu valmistamisel tuleks vähendada lisatava soola hulka, tarbida vähem kõrge soolasisaldusega valmistoite ning juua vähemalt kaks liitrit vett või taimeteed päevas. Vett aitab väljutada ka aktiivne liikumine.

Kui kiire elutempo tõttu jääb tervislike eluviiside järgimine sageli tahaplaanile, võiks organismi turgutava puhastuskuuri ette võtta paaril korral aastas.