Foto: LAURA OKS
Toiduuudised
8. aprill 2016, 09:44

Raseduse ajal lõhe söömine kaitseb last astma tekke eest (1)

Hiljutine uuring näitas, et kolmeaastastel lastel diagnoositi viis korda väiksema tõenäosusega astma, kui ema oli raseduse ajal söönud rasvast kala, vahendab Daily Mail.

Southamptoni ülikooli professor Philip Calder jälgis 123 raseda naise ja nende järeltulijate tervist. Uuringus osalenud naistest pooled vältisid kala söömist raseduse ajal ning teised sõid lõhet kaks korda nädalas kuni sünnituseni.

Tulemused näitasid, et kolmeaastasena oli astma tekkinud ühel lapsel kümnest ning pea kõikide astmaatikute emad olid olnud kalavabal toidul.

Calderi sõnul järeldub uuringu tulemustest, et juba raseduse ajal tehtud toitumisvalikutel võib olla pikaajaline mõju lapse tervisele.

Lisaks lõhele annavad soovitud efekti ka makrell, sardiinid, forell ja heeringas. Arvatakse, et just kalast on võimalik saada neid häid rasvu, mis lisaks astma ennetamisele aitavad kaasa ka lapse aju arengule ning hoiavad vanemas eas mõistuse teravana.

Kalas leiduvad oomega-rasvhapped puutuvad emaüsas kokku lootega ning mõjutavad seeläbi immuunsüsteemi tekkimist. Tugevam immuunsus aitab aga hilisemas elus lapse organismil vältida ülereageerimist loomakarvadele, õietolmule ja teistele astma tekitajatele.

Kuigi astmat peetakse üsna vähetähtsaks ebamugavuseks, nõuab see Suurbritannias keskmiselt kolme inimese elu päevas ning riigi tervishoiuorganisatsioonid kulutavad ainuüksi sellele probleemile ligikaudu miljard naela aastas.

Suurbritannia on astmaatikute hulga poolest Euroopas esimeste seas. Viimaste andmete järgi elab seal 5,4 miljonit astma diagnoosiga inimest, mis on kaks korda rohkem kui 30 aastat tagasi.