Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
12. aprill 2016, 13:42

Millised on ravimite kasutamisel levinuimad vead?

Milliseid vigu tehakse ravimite kasutamisel?

Vastab Piret Stokkeby, Südameapteegi proviisor: 

"* Ei peeta kinni ravijuhisest. Krooniliste haiguste puhul on oluline pidev ja õigeaegne ravimi manustamine. Näiteks vererõhku või kolesteroolitaset langetavat ravimit tuleb võtta iga päev. Antibiootikumiravi ei tohi lõpetada kohe, kui haigusnähud on taandunud, ravikuuri peab tegema lõpuni.

* Ei jooda piisavalt vett peale. Allaneelatava ravimi toimet ja selle toime saabumise kiirust mõjutab peale joodava vee kogus. Klaasitäie veega on see maksimaalne, ravim laguneb ja imendub kiirmini. Seega, ühest lonksust veest ei piisa! Puuviljamahlad, siirupid, alkohol, kuum tee või kohv võivad aga ravimi keemilisi omadusi muuta ja nii ei saada oodatavat toimet.

* Ravimit võetakse omaalgatuslikult liiga palju või liiga vähe. Annuste suurendamine aga alati toimet ei suurenda. Tõusta võib hoopis ebasoovitavate kõrvaltoimete risk. Kui ravim ei toimi lubatud annustes, siis võib proovida mõne teise toimeainesisaldusega ravimit. Nõutavast väiksemate annustega aga ravim ei toimi ja nii kaob kasutajal usk ravimisse, perearsti ja arstiteadusesse."