Terviseuudised

"Kust ma pidin teadma, et kui ma kiir­abisse ette ei helista, jutule ei võeta?!" (123)

LISA KOMMENTAAR

Tasuja18. aprill 2016, 20:09
Meditsiinis suhtutakse sinusse kui lihakehasse,kellelt on vaja raha välja pigistada.
maakas veel15. aprill 2016, 22:39
ja mida üleüldse sinna asja oli, meil ju E-riik, ravigu omi hädasid selle Eeega!
maakas15. aprill 2016, 22:38
Normaalne! Oligi ju tõeline kiir abi! Mõne arsti manu oota kuni 6 kuud?
......15. aprill 2016, 08:00
Kui tahad kiiresti kiirabi ütle et said kogemata üledoosi tehtud.Narkomaanid siin riigis erilise kiirabi kaitse all.Nägin ise kuidas sõideti üledoosi teinud narkomaani juurde.Sireen töötas tuled vilkusid kiirabil. Ennem on lihtsalt tõelisel haigel lõpp endale teha kui kiirabi oodata.
Oled sa mõelnud?17. aprill 2016, 12:54
Miks tormab kiirabi narkarit "elluäratama"? Ja veel tulede-/viledega? Mitte ükski kiirabi ei sõida mööda linna ringi, et ehk jääb mõni pikaliasendis narkomaan silma. Ise te helistate häirekeskusesse ja annate kutse. Ärge siis helistage, jalutage edasi. Aga pidevalt sõimatakse abiandmise eest kiirabi. Tulede-/viledega ei sõideta kohale mitte sellepärast, et toredam oleks. Dišpetser on teie enda antud andmete põhjal saatnud kiirabi Delta kutsele. Sama on ka krambitavate joodikutega, samuti Delta kutse. Aga valu rinnus on enamasti Charli kutsed.
4 prioriteeti
Delta – suurem oht elule
Charli – suurem oht tervisele, traumad, tänava kutsed
Bravo – “tavaline” kiirabi väljakutse
Alfa – transport, muu
Prioriteedid17. aprill 2016, 14:27
D(delta)-prioriteediga on väljakutse siis, kui abivajaja seisund on eluohtlik. Kiirabi väljasaatmine peab toimuma ühe minuti jooksul. Kui vaba brigaadi pole, peab päästekorraldaja või valvearst katkestama varasema A- või B-prioriteediga väljakutse täitmise ning suunama brigaadi D-prioriteeti omavale väljakutsele. C-prioriteediga väljakutse on lubatud katkestada juhul, kui seda võimaldab patsiendi tervislik seisund.
C(charlie)-prioriteediga väljakutse korral on abivajaja seisund raske ja võib olla eluohtlik. Kiirabi väljasaatmine peab toimuma nelja minuti jooksul. Vaba brigaadi puudumisel peab päästekorraldaja või valvearst katkestama varasema A- või B-prioriteediga kutse täitmise ning suunama brigaadi C-prioriteediga kutsele. C-prioriteediga on näiteks astmahaige kutse, kes ütleb, et ta hingamine on raskemaks läinud ning rohud ei aita — seisund võib muutuda eluohtlikuks.
B(bravo)-prioriteedi alla liigitatakse väljakutse siis, kui abivajaja seisund pole erakorraline ning puudub oht ta elule või ka juhul, kui väljakutse on saadud isikult, kes ei oska anda abivajaja seisundi kohta mingit teavet. B-prioriteedi hulka loetakse väljakutse näiteks siis, kui abivajajal on kõrge palavik ja pea- või kõhuvalu, aga ta on teadvusel, äkilisi muutusi seisundis pole ning ta viibib turvalises kohas, teiste inimeste juures ning ohtu elule pole. Kui samaaegselt pole D- või C-prioriteediga väljakutseid, saadetakse brigaad välja esimesel võimalusel, mitte hiljem kui kahe tunni jooksul. Kõige rohkem, umbes kaks kolmandikku väljakutsetest, ongi B-väljakutsed.
A(alfa)-prioriteediga väljakutsega on tegemist juhul, kui abivajaja seisund pole erakorraline, on stabiilne ning puudub oht haige elule. Näiteks kui haige teatab, et on kolmandat päeva palavikuga kodus, aga ei saa oma perearsti kätte, liigitatakse väljakutse A-prioriteedi alla. Kui samaaegselt pole ootamas raskemas seisundis patsiente ehk D-, C- või B-prioriteediga väljakutseid, saadetakse kiirabibrigaad välja esimesel võimalusel. Määruse kohaselt võib kiirabi väljasaatmine toimuda kahe tunni jooksul.
m.14. aprill 2016, 22:59
"Kust ma pidin teadma, et kui ma kiir­abisse ette ei helista, jutule ei võeta?!" ala, kust ma pidin teadma, ,et purjuspäi ei sõideta...selleks kõigeks on olemas "Riigi Teatajas" ala määrused ja seadused , mis antud asju reguleerivad. See, et me neid ei tea on meie endi probleem, mitte ülejäänud elanikkonna. Õpitud abitus on selle nimi. Kui tahad kiiresti saada abi on olemas selleks telefon. Kui endal pole siis tuleb naabrit tüütama minna. Sellises konditsioonis autorooli minna ei tundu kuidagi loogiline tegevus olevat.
Ülerahvastatud EMO14. aprill 2016, 14:25
EMO-sse pöördub 60+ naine, kaebuseks - Mitu kuud vasaku käe küünarliigesel punn. Punetus tuli eelmisel nädalal. Punnist tuleb eritist.
Mida on siin erakorralist?
Oia-Oia13. aprill 2016, 21:35
Tule jummel appi, kui palju on siin teadjaid ja meditsiinis pädevaid inimesi! Kus te küll end peidate? Kiirabisse ja EMO-desse on väga vaja oskajaid ja heatahtlikke töötajaid. Palun tulge ometi meile tööle siis saavad ka kaaskodanikud ometi lõpuks kvaliteetset abi ja ülikiiret teenendamist ja mis kõige tähtsam - teil kõigil on ju täpselt punktipealt teada millal mida teha tuleb, saategi siis kõik need lollid ja laisad ja mittemidagioskajad välja lõpuks vahetada. Teid oodatakse!!!
13. aprill 2016, 23:28
ah, et igal pool tuleb iseteenindus ? - mõisa kõis, las lohiseb.
veteran13. aprill 2016, 19:23
Kuid meie suured valitsejad vahutavad suure suuga, et meil on kõige parem ja kvaliteetsem arstiabi maailmas.
13. aprill 2016, 18:48
Lepime nüüd kokku, et kiirabi garaaž ei ole erakorralise meditsiini osakond.
Eestlane 13. aprill 2016, 20:31
Kas pole vahet kus kohast abi palutakse või lepime siis kokku, et edaspidi loome mingi uue ühise koha , mingi haigestumise altari, kus kohast kindlasti kiirabilt abi saab. Kuid siiski meiega võib juhtuda igasugu asju, igal ajal ja igasugustes kohtades, olgu see kasvõi kiirabi garaaz. Ja jätkuvalt, kas kiirabi prigaad tagus lauataga kaarte?!
?14. aprill 2016, 13:05
Aga mis on sul kiirabi garaaži asja? Ja sellest on endiselt raske aru saada, et kiirabi tööülessanded tulevad 112-lt? Kiirabilt saabki niimoodi abi, et helistad 112. Või sammud EMO- poole. Nii on see Eesti seadustega paiks pandud.
NB! Brigaad, mitte prigaad.
Jaan13. aprill 2016, 14:53
Selline sell tuleks võrdselt roolijoodikutega vastutusele võtta - läheb infarktikahtlusega autorooli. Ja kui oleks siis pilt silme-eest ära läinud ning auto bussi ootavate laste hulka keeranud?
Eestlane 13. aprill 2016, 20:34
Kuule Jaan, kui sul on surm silme ees ja mõistus terane siis ei jää üksgi inimhing niisama käed rüppes oma viimast hingekella ootama - mina käituks sama moodi.
Nagu näha14. aprill 2016, 14:07
Kommentaarile on 58 vastuhäält? Kas kõik need 58 hääletajat oleksid soovinud laste surma?
Ebanormaalsed inimesed.
juku13. aprill 2016, 14:44
Tegelikult ootaks liikluspolitsei sekkumist,sest inimene istus haigena autorooli ja oli ohuks teistele kodanikele.
jukule13. aprill 2016, 14:56
Kas sul on pahad päevad, et sa õiendad kogu aeg? Mis sul viga on, juku?
juku13. aprill 2016, 20:38
Juku on ka graniidile kukkunud, kuule sina Juku, igaüks teeks nii, kas peame jääma käed rüppes surma ootama ?!
Tõsi15. aprill 2016, 03:52
Tõesti ei pea jääma käed rüpes surma ootama. Palju targem on hakata tormama ... ükskõik mis suunas ja kuhu, peaasi et tegevusetult ei passiks.
leo13. aprill 2016, 13:23
Napoleon ütles, et on kaks asja, mis inimese tegutsema panevad - need on hirm ja isiklik kasu. Nõukogude ajal võis ütelda, et mingi tähtsamat sorti kommunist on sugulane või vähemalt sugulase tuttav. Tänapäeval peaks siis kohe algul karjuma, et sugulane istub Riigikogus koalitsiooni saadikuna
vanaema13. aprill 2016, 12:16
Loen ja imestan, kui õudne on olla haige. Peab olema tutvus, raha ja hooldaja, kui oled pikali kodus. Kahjuks, mul ei ole mitte midagi sellest. Ma ei saa isegi haiglasse jääda, sest mul on vana kass, keda tuleb hooldada ( vesi, toit, liiv, tabletid).
juku13. aprill 2016, 11:59
Nõme on muidugi hakata neid jutte lugema,et näe,mul oli ka selline lugu jne.....aga tehkem ikka selgeks kui inimene ütleb,et kust tema pidi teadma,et tuleb helistada 112 siis milles on kiirabi süüdi?Seal võib kas 4 autot maja ees olla,kui keegi ei tea,et abivajaja on ukse taga milles siis probleem?Ajakirjanik saab jälle pori loopida.
Nii ta on13. aprill 2016, 18:17
Kordamine on tarkuse ema :)))
Siki13. aprill 2016, 11:46
Kuskil 4 aastat tagasi läksin mina Rakvere traumapunkti. See aeg olid mul seljavalud ja söin kangeid rohtusid. Liikusin kuidagi valesti ja selga löi krambi,ei saanud hingata ega korralikult liikuda. Traumapunkti ukse taga oli kirabi auto ja töötaja sealsamas körval nähes nutvad ja köveras mind höiskas vaid et me ei saa teid vötta meil oli avarii. Kuna tutvused loevad suurt rolli arstile saades,siis isik ke smu haigla viis nägi yhte tuttavat mettöde .ta viipas naise meie juurde ja tänu temale sain sisse. mind pandi lamama,ma aind nutsin valudest,mäletan viskasin selili,siis tuli see sama mettöde et teeb lödvestava systi,palus köhuli keerata,aga kuhu ma keeran kui on meeletud kramplikud valud,löi systi mulle kintsu,natuke aega läks ja sain jälle liikuda. Suur tänu sellele mettöele kes mind aitas tookord. Sama oli siis 7.5 aastat tagasi samas traumapunktis Rakveres mul oli rinnapöletik,kuna imetasin oma last. mul oli 40 palavik,lebasin ooteruumis mitmeid tunde,keegi ei vaevund mind vastu vötma. Läksin samatargalt tagasi koju. Helistasin ämmale,et ei saanud löögile. Ämm söitis extra minu pärast kohale ja viis mu ise uuesti traumapunkti. Mainin et ta on ise seal haiglas kunagi töötand ja tunneb sealt inimesi. Jälle tänu tutvustele sain löpuks löögile ja rohud mis aitasid mul pöletikust vabaneda.
to siki13. aprill 2016, 12:21
kui sa 7,5a tagasi veel imetasid, siis oled küllaltki noor inimene. kirjapildi järgi seda ei arvaks, pigem kas põhikool poolelei või väga vana juba. aga see selleks, kas endal suud peas pole, et küsidavõi abi palud??? ei- lähen pigem koju tagasi ja las siis keegi jookseb ja kasutab tutvusi. imelikud inimesed siin halamas... mis su lapsest 1x saab, kui sa selline mömm oled??
eestlane 13. aprill 2016, 20:40
ninatark ja tähenärija
Rumal küsimus13. aprill 2016, 18:23
Mida on ühist traumapunktil ja rinnapõletikul?
Olev13. aprill 2016, 11:34
Nädalapäevad tagasi tegi üks minu hea tuttav väljakutse kiirabisse,sest üks näopool ei tundnud enam midagi ja olid tugevad tasakaaluhäired .Anti pool tabletti aspiriini ja mõned vererõhutabletid.Alles õhtul toimetas teine brigaad ta Mustamäe haiglasse . Diagnoos : ajuinsult !!!! Väljakutsed olid tehtud Valgu keskusesse.
arvaja13. aprill 2016, 11:29
Kui inimene,kes ennast halvasti tunneb satub uksekella vajutama kiirabi ukse taga,siis peaks selliseks olukorraks ka lahendusi olema aga see et mitte keegi uksele ei tule on ikka ebanormaalne.
Olen ka üsna pettunud,kuna perearsti juures läheb üle poole ajast arvutis toksimiseks ja siis heal juhul
vaadatakse mu üle.Perearsti suhtumine on selline et tunnen ennast tema juures kui sadadest patsientidest jälle keegi tuli,suhtumine mitte just päris ükskõikne,kuid leige on kindlasti.Mina ei vastuta selle eest kui perearstil patsiente rohkem kui jõud peale hakkab.
KA PEREARSTIL --OM TÖÖD KUHJAGA ::::13. aprill 2016, 15:16
NO NII SEE ONGI :::::OOTAD JA JÄLLE OOTAD
SUUNAMISKIRJA ---SIIS JÄLLE OOTADA ,,,JA ONGI
TULEMUS UURINGUTE AJAKS NULL:::
AGA ARSTE EI SAAGI SÜÜDISTADA ;;;;;VAID NENDE ARSTIDE
SEADUSED -----OM KÜLL HAIGETE INIMESTE VASTU:::
3:::(((( NO MINGE PÕRGU ---MA ISE ELAN TARTUMAA JA JÕGEVA PIIRIL,,
JA NÜÜD VÕTA OMA AUTUKE----JA KIHUTA VÕROMAALE
VÕRO HAIGLA ______SEST POLNUD AEGA ENAM MÖKUTADA JA VALUSID KANNATADA ;NIIGI OOTASIN JA KANNATASIN 1,4 AASTAT:::???
VAID TULI TARTU ARSTILE ---JÄRGI KIHUTADA VÕRO HAIGLA::???
OPERATSIOONILE
Soovitus perearstidele.16. aprill 2016, 12:21
Võtke endale kuskil EMO-s paar valvet kuus, ära see ei tapaks. Saaksite lihtsalt aimu sellest, mis EMO-s tegelikult toimub. Ja veel üks eelis - saate enda valve ajaks kutsuda kohale oma nimistu patsiente, kes vajaksid põhjalikumaid uuringuid.
Mõned perearstid juba kasutavad seda võimalust.
No...13. aprill 2016, 11:25
...midagi on meil ikka arstiabiga väga valesti,kui helistad kiirabi ,öeldakse,helistage perearstile,kui küsid nõu,öeldakse,ega 112 ole mingi infoliin,riielda saad peaaegu igalt poolt,kuhu pöördud,ometi öeldakse,et valu ei pea kannatama jne,aga abi saamisega on küll tõsised probleemid....Igaljuhul infot on vähe,kuhu ja millal ja kellepoole võid pöörduda,et haige ennast väga süüdi ei peaks tundma,praegu on küll nii,et tunned end küll väga suure süüdlasena,kui julged helistada ja abi paluda.
Tiiu13. aprill 2016, 11:12
Kuhu minu kommentaar kadus?
MEES 40+ ((( KEEGI VIST TIIU ---JÄGIB SIND13. aprill 2016, 15:09
MA USUN ---ET ÕHTULEHE KÄEST PEAKS KÜSIMA?
Tiiu13. aprill 2016, 11:11
Lamasin 8 aastat tagasi 4 kuud selgroo murruga kodus, perearst ja neuroloog ütesid, et neela valuvaigisteid ja lama. Seda ma tegingi. Pärast 4 kuud tulemusteta lamamist viis abikaasa mu Mustamäe hAIGLASSE. sEAL OOTASIN VEEL 4 TUNDI. sIIS TEHTI RÖNDGEN JA SIIS ILMUS ÄKKI KARI arste mind uurima, liikuda tohtisin vaid ratastooliga, WC asemel pandi pampers.Nii lamasin siis haiglas mõnda aega, kui abikaasa tuli uudiega, et arstid olid ta enda juurde kutsunud ja teatanud, et peale operatsiooni jään kindlasti ratastooli. Ükski arst ei tahtnud mind opereerida. Lõpuks tuli ükskord visiidile noor intern Aleksander Klink, kes peale arupidamist lubas mind opereerida. Ja oh imet - tegi operatsiooni ära, selgroog on nüüd titaanist, ja ma ei jäänudki ratastooli. Olen nüüd 90% invaliid, kuid saan iseseisvalt liikuda.
NO JA IKKA 90 % INVALIIDI RAHAGA 13. aprill 2016, 15:27
ENAM RAVILE KÜLL EI SAAKS;????
TAASTUS----RAVID OM KA SANDILE---------- KÕIK NÜÜD TASULISED ;;
NO JA IKKA 90 % INVALIIDI RAHAGA 13. aprill 2016, 15:27
ENAM RAVILE KÜLL EI SAAKS;????
TAASTUS----RAVID OM KA SANDILE---------- KÕIK NÜÜD TASULISED ;;
Otsustage juba ära13. aprill 2016, 10:48
Pildi all on kiri: MITUKÜMMEND MINUTIT OOTUST: Rolandi sõnul olid tol varahommikul, kui tema abi otsima läks, mõlemad kiirabiautod maja ees. Uksekellale ei ­reageerinud aga keegi.
Ja tekstis on öeldud: Ühel märtsikuu õhtul tundis Tapa valla elanik rinnus valu, mis ei lasknud enam korralikult hingata. Lootuses, et kui ta ise kiirabi ukse taha läheb, on abi kiirem, kui meedikuid koju ootama jäädes, istus ta autosse ja sõitis kohale.
Oli see siis varahommikul või õhtusel ajal?
vanaema13. aprill 2016, 10:47
Issand, kuidas ma kardan haigeks jääda. Eriti siis, kui olen lastelastega üksi kodus.
KIIRABI TULEB::13. aprill 2016, 15:06
KÜLL-- HELISTAVAD KIIRABI VÄLJA ----NÜÜD OM LAPSED VANA---EMADEST PALJU KORDI TARGEMAD::::
KIIRABI TULEB::13. aprill 2016, 15:06
KÜLL-- HELISTAVAD KIIRABI VÄLJA ----NÜÜD OM LAPSED VANA---EMADEST PALJU KORDI TARGEMAD::::
naine 13. aprill 2016, 10:26
Viisin oma mehe infarktiga Ravi tn. EMO-sse kus ta sai kõigepealt sõimata ,et mis sa siia tulid ...kui juhtmed külge pandi läks kiireks ...KUIDAS sa siia said !!! Ja otsejoones opilauale ..õnneks jäi ellu
Justnimelt13. aprill 2016, 10:41
Veel üks hea näde. Infarktiga inimene EI TULE omal jalal EMO-sse! Iga liigne liigutus kahjustab vaid veel rohkem südant.
Rumal jutt13. aprill 2016, 14:47
Mees tegi õigesti ! Mina olen infarktiga ,teele roomanud ja näe olen elus,kui oleksin ootama jäänud ,siis ei tea ?
Norman13. aprill 2016, 18:42
Ega ta arst ei ole, et endale diagnoosi oskab panna - tuli ju valu põhjus hiljem välja!
Kõige kindlam13. aprill 2016, 10:17
on kutsuda kohe kiirabi. EMO-sse ei tasu ise minna, seal võib tundide viisi järjekorras oodata, enne kui abi saab. Seda on soovitanud ka meie perearst.
mann13. aprill 2016, 14:12
mitte iga kord,vahel pole viga nii ohtlik,et kiirabi kutsuda kuid abi on siiski vaja,siis on õigem kohapeale minna
veel13. aprill 2016, 14:44
Läksin kunagi südamerütmihäiretega EMO-sse, sealt öeldi, et nemad ei saa uuringutele võtta. Kuna ma ei teadnud, kas need häired on ohlikud või mitte, siis olin üsna mures. Soovitati haiglast välja minna ja endale kiirabi kutsuda. Tasemel bürokraatia.
Ps. Ma siiski ei kutsunud, läksin perearsti juurde tagasi ja see kasutas oma tutvusi, et mind kohe uuringutele saada.
Juta13. aprill 2016, 10:06
Aastaid tagasi oli Tallinnas kiirabi lasnamäel ühe korrusmaja esimesel korruse. Poeg oli väike ja oli seekord vanaema juures samas majas, samas trepikojas. Laps jäi haigeks ja palavik tõusis üle 39, oksendas jms. Vanaema jooksi alla ja palus, et tuleks äkki arst ja vaataks. kas saaks palaviku alandamiseks midagi enamat, kui kodus olevad vahendid. Sealt öeldi, et tuleb kiirabi välja kutsida ja siis tuleb lastearst. Ja et kui oksendab , siis tegelikult polekski õige arsti kutsuda, et viivad kohe Merimetsa nakkushaiglasse. Õnneks lõppes kõik hästi. Aga ikkagi, kas oli siis raske tulla üles paar korrust ja vaadta, kas väiksega on kõik ikka korras.
Eksole!13. aprill 2016, 10:39
Ja siis avastavad veel mõned naabrid, et neil kuskilt valutab, süda puperdab või on lihtsalt halb enesetunne. Ja ühe patsiendi juurde kutsutud kiirabi jääbki mõnda aega mööda seda maja ringi jooksma? Kiirabi brigaadil pole õigust omapäi tegutseda ja kutseid vastu võtta. Selleks on siiski 112, kes jagab, milline masin kuhu ja kõige kiiremini sõidab.
13. aprill 2016, 23:26
ära soni sadist, 1 väga haige laps pole terve maja, ja nii kõrge palavik on väga ohtlik, tal oli juba ajukahjustus, kui oksendas, arst oleks kohe alla saanud nii kõrge palaviku. mino lapsel oli sellisel puhul õnneks tõeline arst kõrval, ja sai abi, muidu...
kui inimene kokku kukub13. aprill 2016, 10:00
kuidas ta siis veel helistada saab, kui töesti niimoodi juhtub... kui keegi leiab, too saab helistada, on alles elu.
Kuulus meedikute mõttetera13. aprill 2016, 10:10
Kas hakkame ravima või jätame elama ?? Midagi pole uut siin ilmas ! Vaadake arstide surmakuulutusi ja jälgige kui vanaks nad elavad...
siis13. aprill 2016, 09:52
läks veel hästi, kiirabi tülitamise eest trahvi ei tehtudki ja mis peamine elu veel sees.
loogiline jätk13. aprill 2016, 09:38
See on tegelikult ÕHUKESE RIIGI viga, aga las liberid vajutavad pedaali edasi, edukalt.
õhukese riigi13. aprill 2016, 09:55
mulle ei meeldi see jutt õhukesest riigist. Hinnates, kui palju meil neid riigiteenistujaid on ja kui suure palgaga ja riigihalduskulusid, siis ilmselt ei saa seda küll väita. Pohhuismi ja vargusi, mis iganes, kuid õhukest riiki kindlasti mitte.
Don13. aprill 2016, 15:48
Ole hea, loetle üles kui palju ja millised neist suurepalgalistest siis igapäevaselt (öisel)tänaval teiste elusid päästavad. Õhuke riik tähendabki varsti ainult riigikogu ja mõnda EL- direktiivi aurudes peaspetsialisti.
kas nii?13. aprill 2016, 09:34
Kas selline lihuniku mentaliteet on kõrgemalt poolt teada antud?Kärvake nii palju kui võimalik,raha kokkuhoid missugune !!
Lõuna -Eesti nõid ütles13. aprill 2016, 09:30
Et haiglasse ei tohigi minna, et seal selline aura, et nagu üle ukse astud on rõhk laes ja surm silmapiiril.
japp13. aprill 2016, 09:41
Ega ta midagi valesti ei öelnudki, see on nende territoorium.
ammu teada13. aprill 2016, 10:19
Ei öelnud jah, sest on ju olemas "valge kitli sündroom".
Jüri13. aprill 2016, 09:25
Tegelikult on kiirabi, kui säärane asutus endal margi juba ammu täis teinud, sest kui lähed ise kiirabist abi otsima siis saadetakse sind kohe perearsti juurde kas või südaöössel, kuigi nad peaksid ikkagi hädise üle vaatama ja vastavalt sellele ka reageerima, aga stamp vastus on, et kohe tuleb meile väljakutse ja me ei saa teiega tegelda, kuigi mängivad rahulikult arvutimänge edasi.
Eestis13. aprill 2016, 10:14
On kiirabi millegiparast erastatud, autod, aparaadid annab haigekassa ja ruumid visit omavalitsus. Tool on mitte arstid, mingit gannet ega inimlikkust pole vaja.
Votavad haige peale, ja kohe Id kaardi alusel dokumente vormistama, et autos tehtud protseduuride eest haigekassalt raha saada.
Pool tooaega kulub poodide juures ja mitte kiiresti haigusjuhtude vedamiseks, kui kohapealses haiglas arste kohal ei ole.
...13. aprill 2016, 21:44
Nii lolli juttu pole mõtet ajada. Kiirabi ei saa haigekassalt sentigi. Kiirabi raha tuleb otse riigieelarvest...
Jaan13. aprill 2016, 15:03
Kui 10 väljakutsest 9 on nohuse nina ja külmetuse või alkoholi pikaaegse toime tõttu, siis pole ime, et mõni oluline juhtum märkamata jääb.
Delta16. aprill 2016, 12:34
Krambitava joodiku juurde tormadki Delta kutsega.
Kiirabi tapab13. aprill 2016, 09:24
inimesed13. aprill 2016, 09:19
Inimene läks ju kiirabisse (kiirabibaasi), mitte EMOsse ehk erakorralise meditsiiniabi osakonda. Kiirabibaas on punkt, kust kiirabiautod hädaabikeskusest saabunud kutsete peale välja lendavad, programm arvutab lühima tee abivajajani, seda ka siis, kui auto on näiteks väljakutselt saabumas. Kui kõik inimesed hakkavad jooksma kiirabibaasi ja ootavad, et neid teenindataks, nagu EMOs, siis autod enam välja sõita ei saagi. Iga asja jaoks on oma koht- kiirabi transpordib haigeid meditsiinilise järelevalve all ning EMOs antakse esmaabi. Muidu on järgmine artikkel jälle selline, et keegi ootas 2 tundi kiirabi- just nimelt selliste vendade pärast!
Mari13. aprill 2016, 09:15
Kogemata läks poolik kommentaar enne, 86 aastane vanaema halva enesetundega ja vererõhuga kodus mõõdetuna 204/110. Kutsusin kiirabi, ootasime kiirabi 40 minutit, kuigi elame Haaberstis väga lähedal kiirabi pesitsuskohtadele. Kui kiirabi lõpuks tuli, oli vanaema vererõhk juba 220, mis on üliohtlik, kiirabibrigaadiga olin väga rahul, nad käitusid asjalikult ja sõbralikult, ainus asi, mida ette saan heita, on pikk ootamise aeg, tekib küsimus, kas sellises seisus vanainimene ei kvalifitseeru kiire väljakutsena?
Don13. aprill 2016, 15:45
Proovi paari aasta pärast 90. aastasele kutsuda. Siis ei taheta teda enam isegi haiglasse võtta, mis siis et nt kopsupõletik on. Inimene vana, las sureb - kiiduväärt loogika eks?
Mari13. aprill 2016, 09:15
Kutsusin 4 päeva tagasi 86 aastasele vanaemale kiirabi, kes ennast halvasti tundis ja
jäid sõnatuks?13. aprill 2016, 10:20
Mari13. aprill 2016, 09:04
Kutsusin 4 päeva tagasi 86 aastasele vanaemale kiirabi, kes ennast halvasti tundis ja
elli,13. aprill 2016, 09:00
Helsingis tuli kiirabi 3 minutiga viidi Meilahti haiglasse tehti igasugu pilte peast ja asi selge,sellepärast ei saagi Eesti tagasi tulla kuna pere arstid pole pädevad,koolitustel nad ei käi,puuduvad köiksugu teadmised,ja tähtsust täis ka veel.Kiirabi arstid nii totakad,et peaks nad köik tulema siia Soome öppima,sest tundub,et Tartus omandatud arsti haridus on nii madalal tasemel,et Soome seda ka ei arvesta Eestist tulnud arstid saadetakse öppima siin.
mell13. aprill 2016, 09:14
soomes pole pere arstide on sitt. ja soomes olen ollnu kiirabis ja muidu arsti juures 4t ootasin .nii,et mine peese oma ilaga.meil saad emos kiiremini abi.LOLL
soome meditsiin 13. aprill 2016, 09:50
Ma ka enam ei usu soome meditsiini, sest seal palju meie arste, kel omakasu silmis.KÕIGE HULLEMINI VÕIB MINNA EAKATEL.
Postimehest13. aprill 2016, 10:25
"Septembris Soome elanike hulgas läbi viidud uuringu kohaselt hindavad soomlased Eesti raviasutuste pakutavaid teenuseid kõrgelt."
soomes13. aprill 2016, 17:02
Helsingis tuli kiirabi tõesti kiiresti ja viis ka haiglasse, aga seal polnud kellelgi enam kiire. Ootasin 10 tundi ajupildi tegemist. Muidugi personal oli viisakas- küsiti iga paari tunni tagant, kas kõik on ikka hästi... Loomulikult hästi, sest seal olid pensionärid, kes olid enne mind juba 4 tundi oodanud... :)
ab 13. aprill 2016, 08:59
jälle nagu anekdoot, neid koguneb viimasel ajal päris palju juba hilplandist, brežnev saab juba pika puuga....
mari13. aprill 2016, 08:59
Hakka kasvõi nõuka aega tagasi tahtma, siis oli 100% kindel, et kiirabi tuli, tegi kõik mis vaja. Inimene lihtsalt pidi ellu jääma, temaga tegeleti viimase hingetõmbeni. Oma perest on mitmeid juhtumeid näitena võtta ja asjad toimisid, meedikud olid suure südamega inimesed, nad vastutasid selle eest, mida tegid inimese päästmiseks. Ma ei kipu siinkohal tänapäeva tohtreid halvustama, sest süsteem on "mädaks" muutunud. Valitseb organiseerimatus, mille tõttu inimesed kannatavad.
Olge terved! Ilusat kevadet.
Anett13. aprill 2016, 08:57
Ühegi kiirabi baasi ukse peal ei ole silti, et vastuvõtt sellest kellast teiseni,need on väljasõidu brigaadid,saadetaksr välja erakorralise seisundi puhul.
just nimelt13. aprill 2016, 09:18
Norman13. aprill 2016, 18:57
Tundub, et sa oled bürokraadist brigadir! Läks inimene valesse kohta - sure maha, meie sind ei aita! Rooma kolm kvartalit otse, keera vasakule, siis rooma edasi... Ja mehel oligi erakorraline ning hoidis teie ressurssi kokku, saate kohvi juurde osta!
Holochaus13. aprill 2016, 08:42
Siis nad eirasid seda vannet, ja peaks neil ära võtma aastatega õpitud tunnistus!
08:42, 13. apr 2016 -le13. aprill 2016, 10:23
Miks? Meil ju tohutu tööjõu puudus koondamiste pärast meditsiinis! Ja siis hõiskame, et ei jõua, ei saa, otside muid lahendusi (surge maha).Nemad teevad, mis nad sellises kokkukäkerdatud olukorras teha s u u d a v a d .
ulme13. aprill 2016, 08:17
Ega siin muu ei aita, poab ikka Soomes selle raha tagaajamise ära lõpetama ja omasid tulema aitama!
Lohutus13. aprill 2016, 07:39
Elan ka Tapa lähedal ja ei oma sõiduvahendit. Kui täpsemalt siis kuskil nii 9 km. On olnud mitmeid kordi kui kiirabi jõuab pärale alles mitme tunni möödudes. Rekord on natuke üle nelja tunni. Vabanduseks oli alati, et momendil on kõik autod väljakutsetel. Arvatavasti ei muutu sealses piirkonnas veel kaua aega midagi. KAHJU.
07:39-le13. aprill 2016, 08:12
Nojah, aga kus see LOHUTUS siin oli?
ENNE TULEB RAKVEREST KIIRABI;;13. aprill 2016, 08:38
KUI SEDA TAPA ---AUTUT ÜLDSE OODATA::
Lohutus13. aprill 2016, 07:39
Elan ka Tapa lähedal ja ei oma sõiduvahendit. Kui täpsemalt siis kuskil nii 9 km. On olnud mitmeid kordi kui kiirabi jõuab pärale alles mitme tunni möödudes. Rekord on natuke üle nelja tunni. Vabanduseks oli alati, et momendil on kõik autod väljakutsetel. Arvatavasti ei muutu sealses piirkonnas veel kaua aega midagi. KAHJU.
juku13. aprill 2016, 12:42
Kas kiirabi on selles süüdi jälle,et peab Tapalt küll Loksale,Rakverre,Väike Maarjasse,Paidesse jm kihutama,loogiline,et siis teda ei ole.
Perearst.13. aprill 2016, 07:38
Ei olegi mõtet kiirabi ukse taga oodata.Kiirabi ei peagi kohapeal vastu võtma.Kiirabi ei ole EMO. Selle jaoks on olemas perearst kellele helistada ja abi saada või siis helistada 112 ja kiirabi koju kutsuda.
13. aprill 2016, 08:08
Helistage kiirabisse kasvõi ukse tagant! Kui mõeldakse välja süsteem, kuidas abi mitte anda siis tuleb nuputada muid viise toime tulla. Ja kaebused tehke kindlasti omavalitsusele, kui arstiabi lihtsalt ei saa, Maapiirkondades on niigi inimeste eluiga 10 aastat lühem, kuna abi ei jõua kohale ja haige e jõua enam elusana suurde haiglasse. Elanikud ise peavad hakkama mõjutama omavalitsust ja selle kaudu arstiabi teenust, te ise hukkute ju selle süsteemi tõttu! Valimised on varsti tulemas ja annab töödelda kindlasti neid asjapulki.
püsiklient13. aprill 2016, 08:11
Perearst ei pea ka midagi, saadab ikkagi EMO-sse, kuna perearstidel puuduvad kiired võimalused täpseks diagnoosimiseks. Isiklik kogemus!
maia13. aprill 2016, 08:42
Perearst ei vasta telefonile 24/7, vaid ikka ainult vastuvõtu aegadel
Oleks see vaid nii! 13. aprill 2016, 09:49
Perearst vastab telefonile ka ainult helistamise aegadel, mitte teiste vastuvõttude vahel. Registratuuri saab alati kätte.
PERE --ARST ON AMMU KADUNUD :::13. aprill 2016, 15:24
AGA ÕDE VÕTAB KELL 13:: OO VASTU TELEFONI KÜLL::
SEST SEE OM ENAMUS JUBA TÖÖ--PÄEVA LÕPUS --NII KA PALJUDES KOHTADES
PERE --ARST ON AMMU KADUNUD :::13. aprill 2016, 15:24
AGA ÕDE VÕTAB KELL 13:: OO VASTU TELEFONI KÜLL::
SEST SEE OM ENAMUS JUBA TÖÖ--PÄEVA LÕPUS --NII KA PALJUDES KOHTADES
A13. aprill 2016, 08:14
Jah, elistad kiirabisse kiirabi ukse tagant ja ootad ikka 2 tundi
eedik13. aprill 2016, 08:20
Perearst-nalja teed vöi,need oskavad ainult kalleid rohtusid välja kirjutada,
K.13. aprill 2016, 08:41
Väikestes kohtades ongi kõik üks kiirabi ja EMO, ei ole meil siin midagi eraldi. Tallinas ja Tartus vb. on nii. Kus inimene võtab öösel või varahommikul selle perearsti. 112 koju kutsuda. Kui see 112 tuleb 2-3 tunni pärast, siis võib juba pöördumatult hilja olla. Väikelinnas on KAKS brigaadi, kui üks on keskusest kaugemal nt. 20-30 km ja teine viib Tartu või Tallinna rasket haiget, kas siis inimene peab tõesti kannatama või lausa ära surema. Ise ei tohi kohale minna, kui võimalik on. ABSURDNE.
???16. aprill 2016, 12:45
Ise ei tohi kohale minna, kui võimalik on.
Ja mida sa teed seal kohapeal, kus ühtegi autot pole, kõik on sõidus?
KUULE PERE----ARST ?????13. aprill 2016, 08:45
VÕTA TÄNA ETTE JA LOE """EESTI PÕHISEADUS PÄHE::::
MIS ON KA TEIE KOHTA SINNA KIRJUTATUD ::?????
1::: ARST PEAB OLEMA INIMESELE KÄTTE SAADAV :::::KAS VÕI
KELL 23: OO --- VÕI HOMMIKUL VARA 6:OO
2::: VAHET POLE -----EMOS --JAH VAADATAKSE HAIGE ÜLE ---
JA ALGAB KOJU TAGASI SÕIT ....ET VEEL SUREMA KOHE KÜLL EI HAKKA;;; MA TULIN SEALT EMOST ---KOJU "" VÄGA KÕRGE VERERÕHUGA ,,SÜDA RÜTMIST VÄLJAS 210// 110 ----- """ AGA POLEVAT MINGIT OHTU JA EMO ARST HAIGLA EI SUUNA???
MIKS SEE EMO --ARST SIIS OM`????
A13. aprill 2016, 10:07
Kui vererõhk on kõrge, tuleb kaltsiumi süüa, ca on muidugi kallis, aga võib ka valget kriiti osta, mida isiklikult olen söönud, sest selline ca isu oli. Loe artiklit "Surnud arstid ei valeta", googelda, hea artikkel ning usun seda arsti, ta ütleb seal ka otse, et arstid sõna otseses mõttes tapavad inimesi valediagnoosidega. Teine asi, soovitan kirikusse minna ja patte kahetseda, haigused on ikkagi patu tagajärg ka.
Ei ole mõtet karjuda13. aprill 2016, 10:18
Ma tõesti ei imesta kui sellise kisa ja hüsteeria peale tõuseb vererõhk 210/110.
10:18, 13. apr 2016 -le13. aprill 2016, 10:26
Jäta insuldi läbi elanud inimene rahule.
????13. aprill 2016, 13:31
perearstil on lauatelefoni number ja oma tööaja natuke.Kust ma siis seda nõuannet saan talt?
suli 13. aprill 2016, 07:29
see 20 min pole midagi põlvas olin ise 4 tundi ja tartus abikaasaga 6 tundi
a,13. aprill 2016, 07:25
Kui inimene sai ise kiirabisse minna, ju ta siis nii kiiret abi ei vajanud.
nii13. aprill 2016, 07:59
Ise kohalesõitmine võib füüsiliselt võimalik olla aga meditsiiniliselt peaks selline abiotsimine välistatud olema. Rinnus olevate valudega peab jääma ootama arsti mitte ise mienam otsima. Hispaanias, rannas vedeledes läks meie turist medpunkti kuna tundis, et rinnus nagu pistab midagi. Talle ei antud tablette vaid pandi kohe pikali ning kiirabi viis mehe operatisoonile. Hiljem saadeti medtöötaja poolt kahe lennuga Tallinnani.
KÄI SINA PÕRGU ::TOBUKE13. aprill 2016, 09:17
MINE JA ISTU EMOS --4-6 TUNDI ÄRA -----JA SIIS KA
LÜÜAKSE KODUSELE RAVILE ?????
13. aprill 2016, 06:31
Nüüd algab siis haigete põrgatamine erinevate süsteemde vahel ja laibavirnad järjest kuhjuvad, järjest vähem õnnestub kiirabigagi elusalt haiglasse jõuda, seda teati juba sis kui kiirabireformi pilootprojekti tehti.
13. aprill 2016, 06:13
PÕlva kiirabis on sama
uksele venib hommikul kell 6 unine töötaja ja noomib,et perearstile tuleb minna
vererõhk oli siis 185...102
kagueestlane13. aprill 2016, 08:12
ma pole küll hommikul kell 6 Põlva EMO-sse sattunud, aga kõikidel teistel kellaaegadel oskan Põlva kohta õelda ainult kiidusõnu, neil on ju sees kaamerad ja vaevalt saad koridoris istet võtta, kui juba tuleb keegi küsima, mis mureks. Täpselt samasugune superpersonal ja sõbralik teenindus on Võru EMO-s, meil nüüd ju ka uued renoveeritud ruumid. Ühegi teise linna kohta ei oska kaasa rääkida, pole käinud. Võimalik, et igal pool nii kenasti pole.
13. aprill 2016, 08:55
no hommikul kell 6 isegi uksed kinni ja pead kella laskma aga kui su rõhk on nn laes siis ongi paha olla
mees13. aprill 2016, 08:58
ma pole põlva inimene aga kui enesetunne oli halb siis pöördusin
No ei mõista13. aprill 2016, 10:29
Miks hakkavad inimesed paanikas kiirabijaamade ja EMO-de poole tormama, kui enesetunne on nii sant, et sure või maha? Ja kui siis poole tee peal maha sureb, kes süüdi on? Kiirabi, keda pole kutsutudki? Või EMO, et asus liiga kaugel? Ma leian et sellised inimesed kuuluvad juba enesetapjate hulka. Nagu artiklis olev meeski. Kuidas ta sai olla kindel, et tal sõitmise ajal teadvus hoopis kaduda ei või ja nii veel mõne teise surnuks sõidab? See pole ju normaalne kui EMO ukse taha tuigerdab inimene, kellel pulss 180-200! Olen ka seda näinud.
15. aprill 2016, 08:35
nad huiavad isegi siis kui kohale ronid ja seal siruli pannakse
kogetud 200/13. aprill 2016, 08:14
Sama Tallinnas. Vererõhk, kasvõi taevaste numbritega, pole mingi põhjus väljakutseks! Oodake surma või kui hommikuks elus olete,minge perearstile!
AGA SIIN ONGI VIGA :;;;;SEST SÜDA OM AMMU RÜTMIST VÄLJAS ;;13. aprill 2016, 08:53
JA ON PALJUD ARSTID ---IKKA HAIGE TAGASI KOJU SUUNANUD???
SÜDA OM MOOTOR .----NAGU SINU AUTUL KABOTI ALL::
BENSIIN OTSA SAAB ---ONGI SINU SÕIT LÄBI ;;;;
NII JÄRSKU VÕIB KA INIMESE MOOTOR SÜDA ,,ÜLES ÜTELDA::