Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. aprill 2016, 14:12

SELGITUS NAGU VIIESELE: kas läbipaistev piss tähendab, et vesi voolas lihtsalt kehast läbi?

Kasutajate endi loodud sisul põhineva portaali reddit.com rubriiki "Selgita nagu viieaastasele" on postitatud küsimus: miks on läbipaistev uriin tunnus kehas piisavast varustatusest veega – kas ei näita selge piss pigem hoopis seda, et keha ei omanda vett, vaid see lihtsalt voolab läbi?

Kasutajatelt on enim punkte saanud dconman2 vastus:

"Kogu meie tarbitud vesi tõmmatakse vereringesse. Siis tõmbavad neerud osa veest vereringest välja, koos jääkproduktide ja muuga, mis kehasse ei kuulu. Vähe vett tarbinud inimese puhul ei tõmmata neerudesse eriti palju vett, siis pole ka uriin kuigi läbipaistev. Piisavalt vett tarbinud inimese puhul tõmbavad neerud välja rohkem vett ja siis on uriin ka selgem.

Põhjus on selles, et me ei suuda säilitada kehas vett hilisemaks ja kui sinu süsteemis on liiga palju vett, siis see võib sulle samuti kahjulik olla. See on harva probleem neerudele, sest suurema koguse vee väljatõmbamine on nende jaoks üsna lihtne, aga kui jood palju vett ja keha keeldub seda väljutamast, siis see võib viidata tõsistele probleemidele."

Selgitaja viitab ka Wikipedia artiklile veemürgituse kohta, mida saab lugeda SIIT