Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. aprill 2016, 10:30

Herpes: 11 levinuimat müüti ja faktid, kuidas asjad tegelikult on (1)

Ohatis ehk huuleherpes on laialt levinud viirushaigus, millesse on nakatunud viiekümnendaks eluaastaks ca 80% inimestest. Enamus pole oma haigusest teadlikud, kuna see lööb välja vaid 20% viirusekandjatel.

Ohatisega seoses levib aga hulgaliselt müüte, millest 11 toob välja veebikülg ohatis.ee.

Müüt: Pane ohatisele jääd kohe, kui tunned, et see tulema hakkab, sest ohatis vajab arenguks sooja keskkonda. Külm aitab ühtlasi paistetust vältida.
Fakt: Külm aitab küll paistetust vältida, aga külma esemega võib tekitada nahale lisaks veel külmakahjustused. Viiruse raviga siin pistmist paraku ei ole.

Müüt: Hoia purustatud küüslauku villil paar sekundit, küüslaugus sisalduvad ained aitavad viirust peatada ja ravida.
Fakt: Küüslauk on kindlasti tänuväärne abimees koduapteegis. Nn. külmavillide lokaalseks raviks seda siiski ei soovita, pöörduge ikka perearsti poole otseselt viirusele toimivate ravimite saamiseks. Viirusnakkusega tuleb tegeleda süsteemselt.

Müüt: Hambapasta ja õunaäädikas aitavad suurepäraselt ohatise vastu.
Fakt: Hambapastal ja õunaäädikal on oma kindel otstarve, mis paraku pole seotud herpesviiruse raviga. Huuleohatise tekke taga on herpesviirus, mille vastu saab võidelda viirust alla suruva süsteemse raviga, lihtsalt nn. külmavilliga tegelemisest ei ole sageli kasu. Herpesviiruse sagedasel esinemisel võiks õige ravimi leidmisel nõu pidada siiski oma arstiga.

Müüt: genitaalherpes on harv, raske ja ravimatu haigus.
Fakt: see on sage haigus, millest pole küll võimalik täiesti vabaneda, kuid viirusevastased ravimid aitavad oluliselt vähendada genitaalherpese haiguspuhangute sagedust ja raskust. Ravimid võivad vähendada ka riski, et viirus levib partnerile.

Müüt: kui mul või minu partneril oleks ohatis e. herpes, teaksin seda.
Fakt: enamik ohatise e. herpesega inimesi ei tea, et nad põevad seda haigust. Nii võivad nad nakatada ka teisi.

Müüt: kõik rasedad naised, kellel on genitaalherpes, peavad sünnitama keisrilõikega.
Fakt: keisrilõige on vajalik vaid nende naiste puhul, kes nakatuvad ohatisse e herpesesse raseduse viimasel kahel trimestril. Naised, kellel esines nakkus enne rasestumist või kes nakatusid raseduse esimese kolme kuu jooksul, vajavad keisrilõiget vaid juhul, kui sünnituse ajal esinevad haiguskolded sünnitusteedes või selle läheduses.

Müüt: et genitaalherpes ei leviks partnerile, tuleb loobuda seksist haigusnähtude ajal.
Fakt: kahel juhul kolmest levib ohatis e. herpes ajal, mil nakatunud partneril ei ole üldse haigusnähte. Parim viis riski vähendada on kasutada kondoomi haigushoogude vahel ja loobuda suguelust haigushoogude ajal.

Müüt: laps võib nakatuda ohatisse e. herpesesse ainult sünnituse ajal.
Fakt: beebi võib nakatuda ka külmavilliga täiskasvanult musi saades. Inimesed, kellel on ohatise- e. herpesevillid, ei tohiks beebisid musitada. Kõik, kellel on ohatis e. herpes, peavad hoolikalt pesema käsi enne lapse toitmist, süles hoidmist või mähkmete vahetamist.

Müüt: genitaalherpese saamiseks peab olema palju juhusuhteid.
Fakt: haiguse võib saada ühelt partnerilt.

Müüt: vastne ema, kellel on genitaalherpes, ei tohiks last enda juurde voodisse võtta.
Fakt: emad võivad julgesti toita beebisid rinnapiimaga, võtta neid sülle ja kaissu. Enne lapsega tegelemist on vaja alati käsi pesta.

Müüt: ohatist e. herpest esineb tänapäeval vähem kui varem.
Fakt: nakatunuid tuleb pidevalt juurde, igal aastal lisandub umbes miljon uut haigusjuhtu.