Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
14. aprill 2016, 11:25

Miks peab soolaste roogade söömisega piiri pidama? (2)

Palju räägitakse, et soolaste toitude tarbimine teeb tervisele karuteene. Miks peab soola söömisega piiri pidama?

Vastab Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse teadusjuht professor Margus Viigimaa: "Keedusoola tarbimine on tihedalt seotud kõrgenenud vererõhuga. Peamiselt tõstab vererõhku naatrium, kloor mõjutab seda tunduvalt vähem. Naatrium seob endaga vett ja suurendab sellega ringleva vere mahtu, see omakorda suurendab ka südame koormust ja vererõhk tõusebki. Tavaliselt eritub liigne naatrium vere kaudu, aga paljudel inimestel on see neerude funktsioon ebapiisav ja liigne naatrium jääb organismi.

Kõrgenenud vererõhuga inimene ei tohiks päevas toiduga saada üle kuue grammi soola, aga inimestele meeldib toidu soolakas maitse ja seepärast on raske soola tarbimist piirata.

Üks võimalus oleks keedusoola asemel kasutada mineraalsoola (näiteks Pan-soola), mis sisaldab 43% vähem naatriumi ning selle asemel kaaliumi ja magneesiumi, mis mõlemad langetavad vererõhku ja toetavad südant. Seevastu meresool on vererõhu seisukohalt ainult natuke parem kui keedusool – meresool sisaldab 97% naatriumkloriidi."