Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. aprill 2016, 11:59

Kõik, mida mees peaks teadma vasektoomiast

GQ briti väljaanne koostas ülevaate üha langeva populaarsusega vasektoomia riskidest, ulatusest ja tagasipööratavuse võimalikkusest.

Meeste steriliseerimine on langustrendis. Inglismaal vähenes vasektoomiaprotseduuride hulk aastate 2000 ja 2013 vahel 66%. Põhjus arvatakse olevat selles, et kättesaadavamaks on saanud valik alternatiivseid ja sama efektiivseid meetodeid. Siiski leiavad paljud mehed, et steriliseerimine annab neile usaldusväärse ja pikaajalise kaitse soovimatute laste saamise vastu ja nii nõutakse seda protseduuri siiski tänini. 

Aga millised on riskid? Kas vasektoomia läheb vahepeal untsu ja mis juhtub siis, kui ma hiljem meelt muudan? Millised on alternatiivid? GQ selgitab.

Mis on vasektoomia?

See on väike kirurgiline protseduur, mis tavaliselt tehakse kohaliku tuimestusega ja mille käigus lõigatakse läbi munandeid ning peenist ühendavad väikesed torud. Kuna seemnerakud toodetakse munandides ja need liiguvad läbi nimetatud torukeste, siis läbilõikamine ei lase seemnerakkudel pääseda ejakulaati ja nii tagatakse püsiv rasedusvastane kaitse.  

undefined Foto: PantherMedia / Scanpix

Kas see läheb vahel nurja?

Tegu ei ole täiesti sajaprotsendiliselt efektiivse vahendiga. Kui protseduurijärgseid juhiseid korralikult täidetakse, siis on ebaõnnestumise määr umbes üks kahest tuhandest.

Millised on vasektoomia riskid ja vastunäidustused?

* veritsemine ja torkiv tunne operatsioonipiirkonnas

* haavapõletik

* valu munandites

* puhetustunne, mida põhjustab sperma leke munandikotti

* allergiline reaktsioon tuimestusvahendile

* ebaõnnestumine (1/2000 ehk 0,05%)

* kahetsus

* ei kaitse sugulisel teel levivate haiguste eest

Kas vasektoomia mõjutab mu sugutungi?

Ei, su munandid jätkavad testosterooni nimelise hormooni tootmist, mis tähendab, et su sugutung ja erektsioonivõime ei muutu.

Kas vasektoomia võib tõsta munandi- ja eesnäärmevähi ohtu?

Mõned uuringud on leidnud seoseid vasektoomia ja munandi- ning eesnäärmevähi vahel. Erinevad arstid ja kutseorganisatsioonid on aga ühel meelel, et need seosed on juhuslikud, ning ka on suuremad ja pikemaajalisemad uuringud tõestanud, et neid seoseid pole.  

Kas peale vasektoomiat peaksin võtma töölt haiguspuhkust?

Vasektoomia on väike kirurgiline protseduur ning mehed taastuvad sellest üldiselt kiiresti. Siiski võib kontoritööline vajada kuni nädalast ning füüsilise töö mees kuni kahenädalast puhkust.

Kas kohe peale vasektoomiat võib pillide võtmise lõpetada?

Ei. Peale vasektoomiat tuleks seni kasutada teisi rasestumisvastaseid vahendeid, kuni mehe ejakulaati on kontrollitud ja leitud see olevat seemnerakkudest vaba. Seda uuritakse tavaliselt umbes kolme-nelja kuu pärast.

Mis siis, kui ma hiljem ümber mõtlen?

Kuigi vasektoomia peaks oma loomult olema täiesti pöördumatu, siis siiski võib olla võimalik ümbermõtlemise korral viljakust taastada. Enne, kui vasektoomia ette võetakse, saate koos oma partneriga nõustamist ja informatsiooni erinevate asjaolude, muuhulgas ka tagasipööratavuse, kohta. Spetsialistid, kes hindavad sinu sobivust selleks protseduuriks, kontrollivad ühtlasi ka võimalust, et sa võid peale operatsiooni seda kahetsema hakata – me oleme ju inimesed ja mõtleme mõnikord ümber.

Kui sa tahad viljakust taastada, siis sõltub edu paljudest asjaoludest. Olulisim on see, kui kaua aega tagasi protseduur tehti. Mida lühem on aeg vasektoomia ja tagasipööramise protseduuri vahel, seda suurem on võimalus, et mees saab taas rasestamisvõimeliseks. Aja möödudes see võimalus kahaneb ja kui vasektoomiast on möödas üle 19 aasta, siis on tagasipööramise operatsiooni järel võimalus naist rasestada alla kümne protsendi. 

Millised on alternatiivid vasektoomiale?

Rasestumisvastaste vahendite valik järjest kasvab ja mõned neist kiitlevad isegi vasektoomiaga võrdse efektiivsuse ning sellega, et pakuvad kasutaja tervisele lisakasu.

Enamik neist vahenditest on naistele, meeste valikuks on kondoom.

* suukaudne rasestumisvastane tablett

* progesteroonitablett

* progesteroonisüst

* progesterooniimplantaat

* progesteroonispiraal

* vaskspiraal

* kondoomid ja pessaarid

* naise steriliseerimine