Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
15. aprill 2016, 09:29

Ida-Tallinna Keskhaiglas tähistatakse häälepäeva koolitusega

Häälepäev (Voice Day) on üle maailma 16. aprillil toimuv traditsiooniline üritus, mille eesmärgiks on teadvustada häält ja selle olulisust erinevates eluvaldkondades. Sel aastal räägitakse häälepäevast ligi 60 riigis, Eesti osaleb viiendat korda.

ITK kõrva-nina-kurguarst Kristel Kalling astub ka ise häälepäeva raames toimuval koolitusel üles. Tema sõnul on häälehäiretest rääkimine, häälepäeva tähistamine ning inimeste teadlikkuse tõstmine seoses häälesse puutuvaga aasta-aastalt hoogustunud kõikjal maailmas.

„Uhkusega võib nentida, et viimasel viiel aastal on rahvusvahelise häälepäeva kaardil ka Eesti. Tänavu toimub Eestis häälepäeva raames kolm üritust, neist kaks kontserti ja lisaks koolituspäev Ida-Tallinna Keskhaiglas, mille teemaks on “Hääl ja hingamine”,“ rõõmustab dr Kalling ning julgustab neid, keda häälehäired kimbutavad, kindlasti spetsialisti poole pöörduma.

ITKs toimuval koolitusel räägitakse häälehügieenist ehk häälehoidmiste küsimustest. Toimuvad ettekanded, spetsialistid jagavad oma kogemusi ja tutvustatakse värskeid uurimusi ja nende kasutamist praktilises töös. Dr Kallingu sõnul saavad inimesed oma hääle heaks teha palju ära igapäevaharjumuste korrigeerimisega. Hääle tervis on kindlasti seotud tervislike eluviisidega, häält töövahendina kasutades tuleks seda püüda muul ajal maksimaalselt säästa.

 Häälepäeva tähistamise traditsioon on alguse saanud Brasiiliast. Esimene sealne häälepäev toimus 16. aprillil 1999, selle korraldas Brasiilia Larüngoloogide Selts. Tänaseks on saanud häälepäev suureks sündmuseks paljudes maailma riikides. Ida-Tallinna Keskhaigla on häälepäeva tegemistega seotud juba mitmendat aastat.