Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
18. aprill 2016, 15:40

Viis tervisehäda, mis viitavad vitamiinipuudusele (1)

Kui su organismis valitseb vitamiinipuudus, võib keha sellest üsna kummalisel moel märku anda. Õnneks on võimalik kõike seda targalt toitudes leevendada.

Mis vitamiinipuudusele viitab?

• Lõhed suunurkades viitavad sageli raua, tsingi ja B-grupi vitamiinide puudusele. See on näiteks taimetoitlastel üsna sageli esinev probleem, kirjutab Business Insider.
Vitamiinipuuduse vältimiseks söö rohkem linnuliha, lõhet, tuunikala, mune, austreid, merekarpe, päikesekuivatatud tomateid, lehtpeeti ning kaunvilju. Raua imendumist soodustab C-vitamiin, mis aitab ka immuunsüsteemi tugevdada. C-vitamiiniga varustad keha, kui kombineerid eespool nimetatud toite brokoli, punase paprika, leht- ja lillkapsaga.

• Punakas lööve näonahal ja juuste väljalangemine viitavad sageli vesilahustuva vitamiini biotiini (B7) puudusele. Keha ei suuda nimelt talletada enamikku B-grupi vitamiinidest, mis on vesilahustuvad.
Selle probleemi leevendamiseks söö töödeldud mune, lõhet, avokaadot, seeni, lillkapsast, sojaube, pähkleid, vaarikaid ja banaane.

• Punased või valged aknelaadsed punnid põskedel, kätel, reitel ja istmikul tulenevad sageli oluliste rasvhapete ning A- ja D-vitamiinide puudusest.
Probleemi leevendamiseks vähenda küllastunud ja transrasvade tarbimist. Söö rohkem lõhet ja sardiine, pähkleid ning lina-, kanepi- ja chia-seemneid. A-vitamiini saad rohelistest salatitest, porgandist ja punasest paprikast. D-vitamiini on parim omandada toidulisandeid tarbides.

• Pidev kihelus ja tundetus kätes ning jalgades tekib samuti sageli B-grupi vitamiinide puudusest.
Probleemi leevendamiseks söö spinatit, sparglit, peeti, ube, mune, mereande ja linnuliha.

• Lihaskrambid jalgades tekivad magneesiumi, kaltsiumi ja kaaliumi puudusest. Eriti hull võib olla asi siis, kui teed kõvasti trenni – siis higistad need olulised mineraalid lihtsalt välja.
Probleemi leevendamiseks söö banaane, mandleid, sarapuupähkleid, suvikõrvitsat, kirsse, õunu, greipi, brokolit ja rohelisi lehtköögivilju.