Ida-Tallinna Keskhaigla Magdaleena üksus. Foto: Mihkel Maripuu
Uudised
18. aprill 2016, 12:45

Ida-Tallinna Keskhaigla ootab südame tervisepäevadele

ITK Magdaleena üksuses toimuvad täna ja homme elanikkonnale mõeldud tasuta südame tervisepäevad, kus sel aastal on fookus infarktil ning infarktijärgsel toimetulekul. Toimuvad elustamise praktilised töötoad, kus soovijad saavad ise käed külge panna ning elustamist proovida.

Kohaletulnud saavad mõlemal päeval kuulata harivaid loenguid, esitada küsimusi südamekeskuse spetsialistidele ning lasta mõõta erinevaid tervisenäitajaid – vererõhku, kolesterooli ja veresuhkrut. Tulemuspäraseks mõõtmiseks on soovitatav tulla kohale söömata-joomata.

ITK südamekeskuse juhataja dr Tiina Uuetoa esineb ka ise südamepäevadel loenguga. Kardioloogi sõnul esineb südame-veresoonkonna haigusi Eesti elanikel palju, elus õigeid valikuid tehes saab nende tekkimist ennetada. Keskmine infarktihaige on Eestis 67-aastane mees ja 77-aastane naine, kuid oluline on pöörata südametervisele tähelepanu juba varem – enne probleemide tekkimist.

„Südamesõbralike valikute tegemine ei pruugi olla alati kallis, alustada saab lihtsatest sammudest – mitte suitsetada, liikuda piisavalt, toituda tervislikult ja hoida oma kehakaal optimaalsena. Kindlasti ei tohi unarusse jätta infarkti riskifaktoreid ja neid peab ravima – eeskätt puudutab see kõrgvererõhktõve ja kolesterooli ainevahetuse häireid, aga ka suhkruhaigust. Nii ei pruugi esimene infarkt tekkidagi,“ paneb dr Uuetoa inimestele südamele.

Lisaks toimuvad elustamise praktilised töötoad eesti ja vene keeles, kus soovijatel on võimalik õpitut mannekeenide peal harjutada ning omandada nõnda praktilised oskuses elustamistegevuses.

Päeva teises pooles räägitakse tugiteenusest südameinfarkti patsientidele ja jagatakse soovitusi erakorralise meditsiini osakonda tulijatele.

Tänane ja homne üritus toimub aprillis tähistatava südamekuu raames, mille eesmärk on teavitada inimesi südametervisest ja ennetada tõsisemaid terviserikkeid. Südame tervisepäevad on huvilistele tasuta, igale osavõtjale on tervislik üllatus.