Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
21. aprill 2016, 10:25

Kopsupõletiku diagnoosimisel võib ultraheli asendada röntgenit (3)

Värske uuringu kohaselt võib kopsude ultraheliuuring olla tõhus ja ohutu vahend kopsupõletiku diagnoosimiseks lastel ning võib potentsiaalselt isegi asendada röntgenuuringut.

Meditsiiniportaal Med24 kirjutab uuringust, millesse haarati Mount Sinai haigla erakorralise meditsiini osakonda (EMO) pöördunud 191 last vanuses sünnist kuni 21 aastani. Patsiendid randomiseeriti kas uuringuharusse (kopsude ultraheliuuring ja kui arst vajas täiendavat kinnitust, tehti röntgenuuring) või kontrollharusse (röntgenuuring, millele järgnes kopsude ultraheliuuring).

Leiti, et uuringuharus tehti 38% vähem röntgenuuringuid võrreldes kontrollharuga, kusjuures uuringuharu patsientidel ei jäänud kopsupõletiku juhtusid diagnoosimata ja ei esinenud sagedamini mingeid kõrvalnähtusid. Algajad ja kogenud radioloogid suutsid ultraheli kasutades diagnoosida vastavalt 30% ja 60% kopsupõletiku juhtudest. Röntgenuuringute väiksemas mahus kasutamine oli seotud ka rahalise kokkuhoiuga ning uuringuharu laste viibimine EMOs oli 26 minuti võrra lühem võrreldes kontrollidega.

Ultraheli on ohutu, odav ja portatiivne uurimismeetod, mis ei too kaasa ioniseeriva kiirguse koormust lastele. See võiks olla eelistatud kuvamismeetod lastel, kes on kiiritusest tingitud vähi tekkimisest enam ohustatud või kes on varem läbi teinud juba korduvad röntgen- või CT-uuringud.