Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
22. aprill 2016, 10:32

Kas valgukokteilide joomine põhjustab kiilaspäisust?

Oled sa kunagi mõelnud, et su lihasmassi kasvatamiseks tarvitataval valgujoogil võib olla ka kõrvalmõjusid? Juustekaotuse eksperdi teatel tõstavad selle pulbrijoogi koostisosad testosterooni taset, päästes nii valla DHT-d (dihüdrotestosteroon) ja seeläbi kiirendades kiilanemisprotsessi, vahendab uk.askmen.com.

Kui kulistad ööpäevaringselt proteiinikokteile, siis on põhjust olla murelik. Londonis Harley Streetil (ajalooline arstide tänav – toim) asuva erakliiniku juustesiirdamiskirurg dr Thomy Kouremada-Zioga on viimastel aastatel märganud murettekitavat trendi: tema sõnul on meeste seas dramaatiliselt kasvanud kiilanemine ja seda isegi 20-ndates ja 30-ndates meeste puhul. Miks? Dr Kouremada-Ziga leiab, et põhjuseks on valgujookide joomine. 70% meestest, kes teda külastab, tunnistab selle kraami kasutamist.

"Proteiinijoogid sisaldavad sageli kasvuhormoone nagu kreatiin ja DHEA (dehüdroepiandrosteroon – toim), mis mitte ainult ei kasvata lihasmassi, vaid ühtlasi tõstavad vereringes testosterooni taset," ütleb Kouremada-Ziga. "Testosteroon toodab ainet nimega DHT, mis soodustab kiilanemist, kuna karvanääpsud saavad liiga suures ulatuses paljastatud. Kahjuks on see miski, millest enamus mehi pole teadlikud, kuni nad ühel hetkel avastavad, et juustekaotus on muutunud märgatavamaks."

Doktor rõhutab samas, et valgujoogid siiski konkreetselt kiilanemist ei põhjusta. "Nad kiirendavad juustekaotust nende meeste puhul, kes kannatavad androgeneetilise juustekaotuse all ehk siis kellel on kiilanemise suhtes eelsoodumus – ja paljudel meestel on," täpsustab spetsialist.

Kui oled üks neist meestest, siis soovitab arst proteiinijoogi tarvitamise maha jätta ja püüda valgukogus kätte saada proteiinirikkast toidust, näiteks kanast, kalast ja munadest. Siiski ei ole kahjustatud karvanääpsud suutelised taastuma, kuid kui sa lõpetad valgušeikide joomise, siis peaks juustekaotus taas aeglustuma. 

Ah jaa, võib-olla tahad ühtlasi lõpetada ka jõusaalis käimise. Dr Kouremada-Ziga sõnul kergitab ka kaalu tõstmine lihasmassi kaudu testosterooni taset ja põhjustab sarnast juustekaotuse efekti. Doktor soovitab vältida liigset raskuste tõstmist ning teha selle asemel rohkem südame vastupidavustrenni – see võib vähendada su vereringes DHT taset.

Kas miski pole püha?