Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. aprill 2016, 09:53

Võitle pohmelliga nagu mees! (2)

Täpsustus: nagu 21. sajandi mees, kes on pohmeluse olemusest teadlik, ei kuku seda "peale võttes" edasi lükkama ehk pikendama ja oskab leida abi äraproovitud vahenditest.

Kaur Kender on öelnud, et alkoholi tarvitamine on hea tuju laenamine järgmisest päevast – kõrge intressiga. Tõsi ta on, et laupäevaõhtune lõbus pidu ei tundu pühapäeva hommikul enam üldse nii lõbus ja teinekord tahaks eelmisel õhtul uljalt napsutanu lausa köie järgi haarata. Ent: rahu! Pohmellil on see omadus, et ta läheb üle – eriti, kui sellele kaasa aidata mõne lihtsa võttega.

1. Liiguta

Ära jää voodisse vedelema ja ennast haletsema. Nii võib olla kõige mugavam, aga pohmell kaob lõppkokkuvõttes aeglasemalt. Aja kark alla ja proovi oma räsitud keha jälle uuesti liikuma saada. Kerge hommikuvõimlemine, tasane sörk, paari korvi puude saunaahju juurde vedamine, auto pesemine, eelmise õhtu taara käitlemine – sellised mõõdukad füüsilised tegevused aitavad su vaesel kehal ellu naasta. Muidugi ei tohi füüsilise tegevusega üle pingutada, näiteks jändrike kasepakkude halgudeks lõhkumine võib su puperdavale südamele anda sõna otseses mõttes surmapõntsu.

2. Joo

Aga mitte longerot, siidrit või õlut, vaid vett. Alkohol on põhjustanud su keha dehüdreerumist ja nüüd tuleb see vesi organismi tagasi saada. Et naps viib kehast välja ka selle tegevuseks vajalikud soolad-mineraalid, siis leiad sa, et tavaline "kraani kange" on justkui ebapiisav. Õnneks on jumalad nagu Vytautas, Värska Vesi ja Borjomi sellele mõelnud ning loonud imejoogi, mis pohmeluses inimesele ehtne eluvesi. Kui mineraalvett majapidamises pole, siis on mõistlik sellele lähimasse poodi järgi minna, sest, nagu juba ülalpool öeldud, liikumine on samuti abiks.

3. Pese

Hambahari ja -pasta on suurepärased hommikused enesetunde tõstjad. Nimelt on neil omadus kaotada suust see hommikune maitse, mis on umbes selline, nagu oleks salkkond kõhutõves päkapikke su keelt öösel kemmerguna kasutanud. Ka kuum dušš aitab verd kenasti uuesti käima saada. Enne pesemist on aga hea kõikvõimalikud jäägid kehast väljutada ja sestap võta potil istumiseks rahulikult aega.  

4. Meditsiin

21. sajandi mees ei mõtle "küll ma välja kannatan", vaid julgeb meditsiinist abi otsida. Tummine ibuprofeenitablett aitab verd vedeldada ja peas haamerdavat valu peletada. Apteekides on kõikvõimalikke muidki vahendeid spetsiaalselt pohmelli peletamise tarbeks.

5. Söö

Napsuvõtmine on töö nagu iga teinegi. Su maks ja neerud on kulutanud märkimisväärse koguse energiat, et neile lahendamiseks antud alkoholiga toime tulla. Nii tasuks kehale varakult uus kogus energiat anda. Mingil lausa teaduslikult seletatud põhjusel tahab keha pohmellipäeval meeleldi rasvast ja soolast. Vahel võid endale natuke rämpstoitu lubada. Paleousku inimeste pohmellitoit on praetud peekon munaga. Ning ehkki veel kleepuva suu ja läikiva südamega sa magusast just eriti ei hooli, aitavad kommid süsivesikupommina kiiresti taastada su keha energiavarusid.

Ka aitab värskemat ja paremat enesetunnet luua millegi vürtsika ja terava tarbimine. Proovi ingverijooki, mädarõigast, pigista võileivale törts sinepit või praemunale tšillipipart. 

6. Seksi

Kui sul selline võimalus on, siis kasuta. Hea ravim. Liiatigi on nii mõnigi mees märganud, et pohmellihommikutel kipub vastav tahtmine olema kaunis suur – ju siis on kehal seda vaja.

7. Ela

Ülaltoodud nõuannetel on üks ühine joon. Nimelt ütlevad nad: ela edasi, nagu oled seni elanud, ära jää pohmelusevaevustes tahtejõuetuna vedelema. Elu läheb edasi, pohmell läheb üle ja homme sa juba naerad oma eelmise päeva ebamugavustunde üle. Aga et tõenäoliselt pole see pohmell su elu viimane ja sestap tasuks kaine mõistusega järgmiseks valmistuda. Hangi külmikusse mineraalvett, täienda valuvaigistite varusid ja mõtle tõsiselt spetsialistide soovitusele juua järgmisel peol õlut veega vaheldumisi ja samades kogustes. Nii on järgmisel hommikul enesetunne märgatavalt parem.