Kui sa just ei kannata ajuti tugevate migreenihoogude käes, on tugeva äkkpeavalu põhjustajaks tõenäoliselt veresoone rebend ajus ehk insult. Foto: LIIS TREIMANN
Hea nõu
25. aprill 2016, 15:50

Pane tähele! Kui tunned tugevat valu mõnes neist kuuest paigast, mine viivitamatult arsti juurde (26)

Äkiline ja tugev valu ükskõik millises kehapiirkonnas peaks muutma ettevaatlikuks, sest see tähendab reeglina, et midagi on valesti.

Kuid siiski on sageli probleemiks, et paljud inimesed ei pööra valule tähelepanu ning üritavad seda alternatiivsete meetoditega leevendada, kirjutab Healthy Life Tricks. Spetsialistid toovad välja aga kuus paika, kus äkilist tugevat valu tundes tuleks arsti juurde kiirustada.

· Järsk tugev peavalu. Kui sa just ei kannata ajuti tugevate migreenihoogude käes, on seesuguse peavalu põhjustajaks tõenäoliselt veresoone rebend ajus ehk insult. Ära viivita arsti juurde minemisega!

· Järsk valu rinnus, mis kiirgab ka mujale. Kui tunned rinnus äkki tekkivat valu, mis kiirgab ka õlgadesse, vasakusse kätte või lõualuusse, ole väga ettevaatlik – see võib olla märk infarktist.

· Valu alaseljas, mis kiirgab jalgadesse. Kui sa tunned valu alaseljas, mis kiirgab ka jalgadesse või muudab jalad nõrgaks, siis tähendab see suure tõenäosusega närvi pitsumust seljaaju allosas.

· Pidev valu jalgades ja nende suremine, samuti jalgade tuimus võivad olla varajaseks diabeedi märgiks. See tähendab kõrge veresuhkru põhjustatud närvikahjustusi.

· Kõhuvalu, enamasti nabapiirkonnas, mis levib parempoolsesse kõhu alaossa, on märk pimesoolepõletikust, mida saab ravida ainult kirurgiliselt. Selle valuga kaasneb tavaliselt ka palavik ja oksendamine. Kui koged kõike neid koos, mine arsti juurde!

· Jalakrambid ja lihasvalu, kui sa pole jalgu vigastanud, eriti reie ja sääreosas koos punetuse, turse ja valuliku kohaga võib olla märk süvaveeni tromboosist.