Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
26. aprill 2016, 16:15

Kuus märki, mis kinnitavad: sind ähvardab läbipõlemine! (1)

Võid ju öelda sõbrale, et sul pole aega kokku saada või kinnitada lähedastele, et ei, sa ei tööta üle. Kui sa täheldad enda puhul aga üht või mitut allolevast kuuest märgist, ei tohiks sa neid eirata.

Selle asemel tuleks tõsiselt kaaluda, kas sind ei ähvarda läbipõlemine. Igatahes on neid tundes viimane aeg puhkuseks, kirjutab Huffington Post.

1. Sinu vööpiirkonnale on tekkinud päästerõngas.

Ja seda vaatamata sellele, et oled söönud korralikult salatit ja piiranud magusa söömist. Tasub teada, et stress tõstab hormooni nimega kortisool tootmist, misjärel tekib kehas rohkem rasvarakke ja suureneb näksimisisu. Käsi käib suu ja kommikoti vahel nii, et sa ei märkagi. Pingeline eluviis seega suurendab rasva ladestumist, kuigi võid enda arvates toituda vägagi tervislikult. Vähenda stressi, väheneb ka kaal.
 
2. Su nahk on muutunud hallikaks, laiguliseks ja rasuseks.

Pennsylvania psühholoog ja nahaarst Rick Fried meenutab, et kliendid on kurtnud, kuidas nende näonahk näib hall ja üldine ilme tundub väsinud. Stressi tagajärjel vabaneb mitmeid kemikaale, mis võivad põhjustada põletikulist nahka. Veresooned tõmbuvad kokku, nahk näib liiga pingul, nahk võib punetada ja olla tundlikum. Sageli ei aita siin muud kui muudatused eluviisis.

3. Sa tarvitad energia- ja spordijooke.

Tavaline kohv ei aita, espresso ei ärata üles - seepärast jood nüüd energia- ja spordijooke. Hommikul. Lõunal. Õhtul. Isegi vahepealsel ajal. Kõik need joogid sisaldavad suures koguses kofeiini, misjärel ei pruugi sa õhtul uinuda, käed hakkavad värisema ja süda puperdama. Kuigi need joogid võivad aidata sul päev mööda saata, ei ole nad pikemas perspektiivis tervisele absoluutselt kasulikud.

4. Su igemed veritsevad.

Rootsis korraldatud uurimuse kohaselt on stressil osa ka igemehaiguste tekkes. Mida nõrgemaks muutub organismi vastupanuvõime, seda paremini hakkavad muu hulgas külge ka igemehaigused. Nii et kui märkad hambaid harjates, et igemed veritsevad, peaksid minema hambaarsti juurde kontrolli ning üritama vähendada stressirohket eluviisi.

5. Kõrvetised ründavad sind pärast igat toidukorda.

Kui meie elus on pingeline periood, joome palju kohvi ja energiajooke, saab organism samuti "oma laksu". See tähendab, et magu ei jaksa toiduga tavapärasel viisil ümber käia. Kõrvetisi võivad tekitada tsitruselised, tomatid, rasvased toidud ja isegi šokolaad. Väldi kiiresti toidu söömist. Eriti stressirohkel perioodil ära joo toidu kõrvale gaseeritud või alkohoolseid jooke, kuna see võib enesetunde veelgi halvemaks muuta.

6. Sa tajud üle kogu keha kummalisi valusid.
 
Columbia ülikooli ärevushäire- ja depressioonikliiniku juhataja Anne Marie Albano sõnul pingutame stressi tõttu kehas lihaseid, mis peaksid tegelikult olema lõdvestunud. Lihastesse jäänud pinge avaldub omakorda kummalistes valudes üle keha, kuid enamasti peas, kaelas ja turjas. Osal inimestel ka lõuas, suunurgas ja silmade ümber. Üks võimalus valudest vabaneda on lõdvestusharjutuste tegemine nii tööl kui kodus.