Foto on illustreeriv.Foto: Tairo Lutter
Uudised
27. aprill 2016, 19:23

HIV ja narkomaania ravi- ja ennetustöö saab riigieelarvest 2,4 miljonit eurot lisaraha (11)

Valitsuse heakskiidu saanud riigieelarve strateegiaga aastateks 2017–2020 nähakse HIV ja narkomaania raviks ja ennetustegevusteks ette 2,4 miljonit eurot lisaraha.

See tähendab, et lisaks HIV ja narkomaania ennetustegevuste aastaeelarves seni kavandatud 5,4 miljonile eurole lisandub igal aastal veel 600 000 eurot.

"See aitab märkimisväärselt suurendada teenuste mahtu ning on suur samm lähemale eesmärgile vähenda uute HIV juhtude arvu poole võrra," hindas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski.

Täiendavatest vahenditest laiendatakse muu hulgas ambulatoorset opioid-sõltuvusravi Maardusse ja Pärnusse, integreeritud opioid-sõltuvuse asendusravi ja ARV-ravi lisaks Tallinnale Ida-Viru keskhaiglasse ja Narva haiglasse, alustatakse statsionaarset võõrutusravi Ida-Virumaal, rahastatakse süstlavahetus- ja nõustamisteenust Lasnamäel ning Pärnus ja Tartus.

Samuti rahastatakse riigieelarvest käsimüügiravimite infolehtede tõlkimist vene ja inglise keelde 400 000 euroga järgmise nelja aasta jooksul.

"Meil on palju patsiente, kelle eesti keele oskus on ebapiisav, et keerulisest meditsiinilisest tekstist aru saada. See suurendab ravimite väärkasutuse ohtu. Seepärast tagame lähiajal enimlevinud ravimite infolehtede kättesaadavuse ka vene ja inglise keeles," kommenteeris Ossinovski.

Lisaks nõustus valitsus valmistama ette alates 2018. aastast tööandja vabastamist erisoodustusmaksust töötaja teatavatele taastusraviteenustele, nt taastusarsti konsultatsioon, füsioteraapia, tegevusteraapia, kõneravi ja kliinilise psühholoogi teenus.