Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. aprill 2016, 14:55

Mida räägib inimese pikkus tema tervise kohta? (9)

Uuringute andmeil on pikemad mehed sagedamini juhid ning meeldivad naistele rohkem. Kuidas inimese pikkus mõjutab aga tervist?

Vaatame, mida räägivad uuringud.

Esiteks - pikematel meestel on tervem süda. Ajakirjas The Lancet: Diabetes & Endocrinology avaldatud uuring kinnitab, et iga lisanduv kuus sentimeetrit vähendab riski surra südamehaigustesse umbes 6%. Üks põhjus arvatakse sellel olevat, et pikematel meestel on tugevamad kopsud ning vastupidavamad veresooned. Üks teine uuring näitab, et kui kasv on kängu jäänud ebapiisavast toitumisest, on inimene vastuvõtlikum kalorite kogumisele ja rasva tekkimisele, see omakorda põhjustab südame-veresoonkonna haiguseid, kirjutb Men´s Health.

Teiseks - pikematel meestel esineb rohkem vähki. Iga lisanduv kuus sentimeetrit pikkusele suurendab vähiriski 4%, väidab teine ajakirjas The Lancet: Diabetes & Endocrinology avaldatud uuring.

Sa ei saa muuta oma pikkust, kuid kas sa saad midagi oma tervise heaks teha?

Südame tervisest rääkides hoia kehakaal ning vööümbermõõt kontrolli all. Vähki haigestumise riski saab vähendada aga tavapäraste levinud soovitustega ehk loobuda suitsetamisest, tarbida alkoholi mõõdukalt ning püsida normkaalus.