Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. mai 2016, 12:25

Naiste teadlikkus rinnavähist on kasvanud

Eelmisel aastal oli käis Põhja-Eesti Regionaalhaiglas mammograafilisel sõeluuringul rekordarv naisi - 6928, see on 13 protsenti rohkem kui aastal 2014. 

„Meil on on hea meel, et naiste teadlikkus rinnavähi varase avastamise tähtsusest on kasvanud. Iga naine saab oma tervise heaks teha seda, et sõeluuringule tulla,“ ütles regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja Maret Talk meditsiiniportaalile Med24 antud intervjuus. „Iga tuhande sõeluuringu kohta avastasime 6 rinnavähi haigestumist.“ 84,2% sõeluuringul leitud rinnavähkidest olid varases staadiumis.

Rinnavähk on naiste kõige sagedasem pahaloomuline haigus. Euroopas on rinnavähk esimesel kohal surmapõhjusena naistel vanuses 35-59. Rinnavähi korral on otsustavalt tähtis jõuda ravile vähi varases staadiumis. Rinnavähi varaseks avastamiseks ellukutsutud mammograafilised sõeluuringud aitavad märgatavalt vähendada suremust rinnavähki, erinevate maade statistika järgi 30-35%.

Sel aastal oodatakse Eestis rinnavähi mammograafilisele sõeluuringule naisi sünniaastatega 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966. Sõeluuringu sünniaastate naised mammograafiaks saatekirja ei vaja. Nooremad rinnakaebustega naised ja pärilikku riskigruppi kuuluvad naised (perekonnas emal, õel või vanaemal on diagnoositud rinnavähk) saavad uuringule tulla rindu kontrollima perearsti, naistearsti või muu eriarsti saatekirjaga. Samuti oodatakse vanemaid naisi, kes Eesti sõeluuringu sihtgrupist välja on jäänud, sest risk haigestuda jääb kõrgeks ka hiljem.

Euroopa mammograafilise sõeluuringu juhised näevad ette skriinida naisi vanuses 50-69. Eesti on ainus EU riik, kus ei järgita neid juhiseid ja sõeluuringule kutsumine lõpetatakse palju varem: 2015.aastal kutsutakse Eestis sõeluuringule vaid naisi vanuses 50-60. Rinnahaigustega tegelevate spetsialistide-arstide seisukoht on, et uuringutega tuleks jätkata ja naise vanemas elueas, kuna risk rinnavähki haigestuda jääb kõrgeks naise elu lõpuni.

Maikuu on rinnavähi varajase avastamise kuu, mille eesmärk on teadvustada, et varases staadiumis avastatud rinnavähk on ravitav.