Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
2. mai 2016, 10:05

NÄPUD EEMALE: Toidud, mis soodustavad vähktõve teket (6)

Vähiennetuses on tervislike eluviiside järgimine võtmesõna ning see tähendab ka tervislikku toitumist – süüa tuleb ohtralt puu- ja köögivilju ning vältida töödeldud ja rämpstoitu.

Viimaseid põhjusel, et need sisaldavad sageli kantserogeenseid ühendeid ja aineid, mis soodustavad vähktõve teket, kirjutab Healthy Life Tricks ja toob välja kümme igapäevast toitu, mis eriti ohtlikud on.

· Rafineeritud suhkur suurendab veres insuliinitaset, seda tüüpi suhkur toidab vähirakke. Meditsiiniekspertide sõnul on ka fruktoosirikkad magusained ning kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup vähirakkudele heaks energiaallikaks, soodustades nende levimist. See tähendab, et kõik koogid, mahlad, pirukad, küpsised, limonaadid, teraviljatooted ja kastmed, mis neid suhkruid sisaldavad, suurendavad oluliselt vähiriski. Just tänu nende toiduainete sagedasele tarbimisele suureneb vähki haigestumine kogu maailmas.

· Karastusjoogid. Hiljaaegu ajakirjas American Journal of Nutrition avaldatud uuring kinnitab, et inimestel, kes tarbivad karastusjooke igapäevaselt, on suurem risk haigestuda insulti võrreldes nende inimestega, kes karastusjooke ei tarbi. Suhkur, värvained ja kõikvõimalikud kemikaalid, mida moodsad karastusjoogid sisaldavad, vabastavad kehasse vähki tekitavaid aineid. Ja mitte ainult – need on sageli ka kaalutõusu põhjuseks.

· Mikrolaineahjus valmistatav popkorn. Kas sa oled kuulnud, et popkornikotid sisaldavad sageli perfluorooktaanhapet (PFOA), mis on seotud nii viljatuse tekke, kopsu-, maksa- ja pankreasevähi tekkega? Lisaks kasutavad paljud firmad popkorni valmistamisel tervisele kahjulikku geenmuundatud maisi, kuigi seda sageli varjatakse.

· Soolased, soolvees hoitud või suitsetaud tooted. Seda tüüpi toidud on meie tervisele kahjulikud peamiselt seepärast, et need sisaldavad ohtralt nitraate ja nitriteid – aineid, mis annavad roogadele suitsuse ja soolase maitse ehk selle, mida me nende toitude juures armastame. Suitsetatud toidud puutuvad valmistamise käigus kokku tõrvaga, mis on üks tuntud vähitekitajaid. Igapäevased peekon ja vorstid on paraku väga kõrge soola ja rasvasisaldusega ning suurendavad riski mao- ja pärasoolevähki haigestumiseks.

· Konserveeritud tomatid. Tegelikult on kõik müügilolevad konserveeritud toidud ebatervislikud peamiselt seetõttu, et purgid sisaldavad sageli ainet nimega bisfenool A, mis on üks tuntumaid kantserogeene. Konserveeritud tomatid on eriti ohtlikud aga kõrge happesuse taseme tõttu imavad nad rohkem seda ainet ning nii jõuab see meie kehasse. Eelista värskeid tomateid!

· Tehistingimustes kasvatatud lõhe. Kala söömine on tervislik ning toitumisspetsialistid soovitavad seda süüa vähemalt kaks korda nädalas, kuid uuringud näitavad. et tehistingimustes kasvanud lõhe on üks hullemaid toite meie laual. Seda seepärast, et kalakasvatajad kasutavad ohtralt kemikaale, pestitsiide, antibiootikume ja teisi vähi tekkimist soodustavaid aineid, et kalad kasvaksid suuremaks ja oleksid haigustele vastupidavamad. Püüa poes leida silt, mis kinnitaks, et sa ostad looduslikku lõhet.

· Töödeldud liha, näiteks hot-dogi vorstid, kõik teised vorstid ja ka peekon sisaldavad keemilisi säilitusaineid, mis aitavad neil kaua värske püsida. Need tooted sisaldavad ka naatriumnitraati ja naatriumnitritit, mis on seotud vähi, eriti käärsoolevähi tekkega.

· GMO ehk geneetiliselt muundatud toit on vähki tekitav.

· Kartulikrõpsud sisaldavad ohtralt kaloreid ja rasva, kuid ka lisaaineid, kunstlikke värv- ja maitseaineid. Ehk asju, mida meie keha ei vaja. Kartulilaastud praetakse aga kõrgetel temperatuuridel, mis soodustab mitmete kahjulikke ainete teket. Üks selline on näiteks akrüülamiid ehk kantserogeen, mida on leitud ka sigarettidest.

· Punane liha põhjustab käärsoolevähki, kinnitab hiljuti USA-s läbi viidud uuring.