Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. mai 2016, 14:40

Maksavähi risk on kõrge ka pärast B-hepatiidist tervenemist (2)

Maksavähi risk püsib kõrge ka pärast B-hepatiidi viirusest vabanemist, kinnitab USA Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskuse läbi viidud uuringust

B-hepatiidi viirus (HBV) levib kehavedelikega, nõelte jagamisega, meditsiiniseadmetega, seksuaalkontaktiga ja emalt lapsele sünnituse ajal, kirjutab meditsiiniportaal Med24. Krooniline B-hepatiit kujuneb välja 2-6% täiskasvanud haigestunutel ning 90% nakatunud vastsündinutel. Kroonilise B-hepatiidi tagajärjel kujunenud maksatsirroosi või hepatotsellulaarse maksavähi tõttu sureb umbes 15% infektsiooni põdevatest täiskasvanutest ja 25% lapseeas nakatunutest. Tänu vaktsineerimisele on B-hepatiiti haigestumine oluliselt langenud.

USA Haiguste Kontrolli ja Tõrje Keskuse ((CDC) läbi viidud uuringusvaliti 1346 kroonilise B-hepatiidi diagnoosiga Alaska põliselaniku hulgast välja 238 isikut, kelle krooniline infektsioon oli 1982-2013 kestnud jälgimisperioodi jooksul lahenenud (HBs antigeen negatiivne). Neid võrreldi 435 kontrollpatsiendiga, kellel krooniline infektsioon püsis (HBs antigeen positiivne). Infektsioonist paranenud ja kontrollid sobitati omavahel vanuse, soo ja HBV tüve osas.

Leiti, et viirusest vabanemine ei toonud kaasa erinevust maksavähi kujunemise riski osas. Maksavähki haigestumise šansside suhe oli sarnane nii infektsioonist paranenutel kui ka neil, kellel infektsioon püsima jäi.

Uurijad ei tea praegu, miks viirusest vabana vähirisk ikkagi kõrgem püsib ning seepärast soovitatakse patsiente ka pärast kroonilisest B-hepatiidi infektsioonist vabanemist jälgida maksavähi kujunemise osas.