Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. mai 2016, 16:50

Kuus põhjust, miks õhtul uni ei taha tulla (1)

Kui mitmendat õhtut järjest voodis vähkred, sest uni ei tule, on viimane aeg mõelda, miks see nii on. Sest põhjuseid võib olla mitmeid.

Kuid unetuse põhjuseid teades on võimalik sellele probleemile ka lahendust leida, kirjutab All Women Stalk ja toob välja kuus kõige levinumat põhjust, miks uinuda on raske.

* Liiga hiline trenniskäimine. Kui loodad end õhtuse trenniga ära väsitada, ole ettevaatlik – mõju võib olla hoopis vastupidine. Kolm tundi enne uinumist tehtud trenn võib kiirendada südametööd ja ainevahetust, mistõttu on magamajäämine võimatu.

* Liiga kaua magamine.  Kui sa kipud hommikuti kaua põõnama, sest eelmine õhtu läks pikale või et und ei tulnud, võib seesama asi takistada ka uinumist. Pea aga meeles, et ka vaid ühel hommikul kauem magamine võib sisemise kella sassi lüüa ja aju häälestada õhtul kauem ülevalolemiseks. Hommikune ärkamisaeg võib parema unehügieeni nimel kõikuda maksimaalselt tunni.

* Liigne muretsemine magamise pärast. Kui voodisse minnes mõtled sellele, kui palju hommikul on teha ja kuidas praegu on vaja kohe uinuda, muutub uinumine tegelikult raskemaks. Püüa mõtted selgemaks saada, kasvõi raamatut lugedes.

* Õhtuti alkoholi tarvitamine. Päris paljudel on kombeks enne und klaasike rüübata, kuid see võib hoopis uinumist takistada. Õhtune napsitamine võib küll uimaseks muuta, kuid see segab hoopis uinumist. Kui vajad lõõgastust, eelista kummeliteed.

* Liiga valges magamine. Viska magamistoast välja kõik helendavad ekraanid, sest öösel neile pilku heites võib aju saada signaali, et aeg on ärgata. Muuda magamistuba võimalikult pimedaks!

* Õhtune kohvijoomine. Kui jood päevas rohkem kui ühe tassi kohvi, koguneb õhtuks organismi paras ports kofeiini ning see takistab sind ka uinumast.