Toiduuudised

"Mina oma lapsele liha ei anna!" (254)

LISA KOMMENTAAR

ilus inimene olen sees21. mai 2016, 07:11
Ma ei anna üldse raha ega toitu oma lapsele.
Oo,kordamist väärt leid6. mai 2016, 12:24
konsa / 13:02, 5. mai 2016
Ema ei söö iga päev ka muna ja piima, sest needki toiduained on tema hinnangul seotud loomade piinamisega.
-.-..-.-
eh, ise PIINAB innukalt LAST
kas see ei ole mitte laste vastane vägivald
+66 -6 "
aga sellele jku meeldib lapse piinamine6. mai 2016, 15:11
milleks ta siis ilma tõi? Isegi piinamist ja tervise rikkumist panevad nõmedad pahaks. Emmel lusti kui palju tulevikus lapse valu ja vaevusi nautides.
Oo,kordamist väärt leid7. mai 2016, 16:11
Gorilla / 00:58, 7. mai 2016
Laps on vanema omand. Mitte riigile kuuluv asi.et dr. Ütleb ja nii ongi.mida lihast saab? Muid aineid saab taimsest v.a b12. Miks ma pean liha sööma. Kui taimsest saab enamus vajaliku? Üks ahv sôjaajal läks USAsse. ja kuulutas kôigile. et saab loomi tappa ja nende liha süüa. Nüüd söömegi ühe ahvi kuulutatud liha. Laps ei nägi mitte kuidagi. Siin nähakse et süüakse mônda juurikat ja sellest ka vajalike ainete puudus. Palun kirjutage mida lihast saab st kôik ained? Kirjutage mida taimsest puudu jääb? Kui te maksate kompensatsiooni 500 tuhhi. rohkem ei komenteeri. Palun vôtke pikaajalised veganid sôna ja kirjutage fakte kel lapsed veganid! Millised faktid peavad paika. Millised ei pea. Eelnevalt kirjutatud et hakatakse tervise pärast veganiks. Nii tehakse ja aitab. Kui palju GMO liigub ei tea kuid usun et vähem kui igale loomsele toidule lisatud aineid. Ka taimsetel on pestitsiidid miga sööme iga päev. Kuid aine taime kasvades väheneb. Laps kuulub mulle mitte riigile. Lapse ôrn seedekukg ei suuda tihket liha seedida ja probleemid tekivadki. Kui ma ei taha. Kas te sunnite loomset toitu sööma sest ühiskond seda nôuab? Mina otsustan mida söön k.a laps. Artikkel on inimeste ip aadresside vajalikkusest. Kas mul on kohustus loomset tarbida? Ei! Uurida enne taimse ja looma fakte ja siis môelda kumbast saab vajalikke aineid kätte!
6. mai 2016, 10:21
Tallinnas elav Liis (nimi toimetusele teada) on kolmeaastase poja ema ja otsustanud kasvatada last enda sõnul looduslikul viisil – liha- ja vaktsiinivabana.
No mina alustaks teisest otsast. Tuleks hakata toituma vaktsiinist.
aga kui DAAM on POEGINUD,miks6. mai 2016, 09:49
ta siis ei tohi oma toodangut väntsutada ja tema tervisega eksperimenteerida ?
DAAM on seda väärt ja lapsi saab ju jälle.
kõige6. mai 2016, 09:31
rumalamad (ja ohtlikumad!) on need inimesed, kes peavad end kõige targamateks, kõige andemakateks, kõige ilusamateks - kes "OMA MINA" üüratult teistele (sealhulgas oma perele) peale suruvad.
oo6. mai 2016, 07:47
sinu oma tehtud ju. Teed temaga, mida tahad. Voolid temast oma kätega, mida tahad.
kui oli NSVL.siis selliseid emmmekesi6. mai 2016, 09:52
premeeriti 2 aastaga kenasti kin nimajas ja valve all.
Emmekesed võisid omi sandistada ja tappa, aga said 2 aastat trelle.
Loen neist veganitest ja teistest iseäratsejatest.5. mai 2016, 22:10
Ja leian,et elu on liiga hea.Siis tekivadki igatsugu lollused pähe.
Mäletan üht koolitulistamist Soomes aastaid tagasi.Olin ise siis Soomes ja vaatasin TV-s reportaaži sellest linnakesest.Küsitleti kohalike inimeste arvamust juhtunu põhjuste kohta.Üks vanapapi,sõjaveteran,arvas ka,et elu on liiga hea.Peale sõda oli Soomes elu kehv,aga selliseid jamasid ei olnud ka.
Sõjaveteran6. mai 2016, 08:48
Üks teine sõjaveteran ütles, et võtame vastu pagulasi. Siin seda teha ei soovita, sest siin on elu praegu mõnus, hea ja turvaline.
Teine sõjaveteran ütles, et see mis hetkel loomadega toimub on hullem, kui holokaust. Sisusliselt on see ka mahukam ja süstematiseeritum.
Kolmas sõjaveteran ütles, et ta näeb luulusid.
Neljas sõjaveteran ütles, et inimestel on elu hea.
Viies sõjaveteran ütles, et poleks pidanud üldse sõdimagi.
Kuues sõjaveteran ütles, et leidis sõjast endale abikaasa.
Seitsmes...
Kuna sõjaveterane on väga palju, siis on ka arvamusi väga erinevaid. Nagu ka veganeid on väga palju ja lihasõpru. Igal ühel oma arvamus ja nägemus.
5. mai 2016, 18:32
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
hmm.5. mai 2016, 20:51
Ma arvan, et paljud teavad väga hästi, kes see vegan on.. Ja ma arvan jällegi, et sina oled see laps, kes vaatas mingi suguseid videoid kus räägiti sellest ja nüüd arvad, et oled tark. Ja muide kui vegan olla.. jah sa saad endale vajalikud toitained kätte. Aga mõtle selle peale kui tulebki mingi sõda või muu halb asi ja sa ei saa enam neid välismaal toodetud vegan juustu, vegan piima ja üleüldse vegan toitu.. Mis jätad ennast ja oma last nälga või? Õige eestlane sööb ikka kartulit ja liha ja piima kõrvale mitte ei otsi poest vegan toitu! Ma saan aru, et tahate kaitsa loomi, sest nad on nagu inimesed ja väärivad sama käitumist.. Aga kas sa ei ole käinud looduseõpetuse tunnis.. Toiduahel on selle nimi....
Ja kui nüüd tuleb igast jaburaid vastuseid siis palun väga vastan hea meelega teie kommentaaridele..
Vegan6. mai 2016, 08:43
Iisrael on pidevalt pingelises olukorras ning sõja või reaalse lahingu tõenäosus on märkimisväärselt suurem, kui meil siin. Ja seal on veganeid oluliselt rohkem.
Sõdurina olen ma ilmselt tervisliku toitujana ja hea füüsilise vormiga ka tõhusam, kui peekonisõpradest õllekõhtudega härrased. Ka ei ole ma elanud oma elu lillelapsena. Kui tuleb sõda ja tekib olukord, kus söögist saab taaskord ellujäämiseks oluline vahend ja muid valikuid ei leidu, siis on teine küsimus. Ma ei leia, et grillipidu on kuidagi seotud ellujäämisega. Pigem see on just seotud sinu maalitud mugavustega, mille ohvriks oled ehk ise langenud?
Ma ei ole siiani kordagi tellinud vegan juustu välismaalt. Ja tegelikult ei ole ma ka selline vegan, kes otsib varem kogetud maitsetele asendusi. Ma loon uusi maitseid. Ja ka metsas leidub meil selliseid vägevaid asju, mida metsavennana oleks võimalik tarbida. Kuid kui hetkel loomatööstus täidab mugavate meeste kõhtusid, siis see ei ole seotud kuidagi sinu maalitud sõjastsenaariumiga.
Vastaja6. mai 2016, 09:32
Tore, et toiduahelat mainisid - millised kiskja tunnused sul on, mis su teooriat kinnitavad?
mutt6. mai 2016, 12:56
No ma ju räägin, et need veganid ei ole adekvaatsed! Sa ütled:"...ei ole ma ka selline vegan, kes otsib varem kogetud maitsetele asendusi. " Ja siis teatad:"Ma loon uusi maitseid." Mis sa neist siis lood, kui endised maitsed sind rahuldavad? Kas vanade maitsete muutmine uuteks ei ole asendamine? Mulle tundub (seda kommentaariumi lugedes) järjest rohkem, et just liha on see, mis aju töökorras hoiab ja ma loodan, et suurem osa rahvast sellest ei loobu, muidu on kogu rahvas varsti väheste vaimsete võimetega.
Ei tea.5. mai 2016, 21:44
Hm5. mai 2016, 18:23
Enamus on nii idiootlikud kommentaarid, et rohkem kui paar ei viitsinud lugema hakatagi. "Taimed on ka elusolendid ja bakterid" ??? Sa võid ette anda tõestatud fakte ja uuringuid ja pannakse ikka miinus kuna keegi ei taha uskuda, et neid on sisuliselt petetud enamus ajast. Ajage oma antibiootikume ja ravimeid täis töödeldud liha mis tõstab haiguste riski.(mis maailma terviseorganisatsiooni ja teiste legitiimsete organisatsioonide poolt kinnitatud info) alles oli artikkel kus soovitati liha söömist piirata, taimede söömist ei palu keegi piirata. Öelge, kumb on tervisele kahjulikum, liiga palju liha või liiga palju juurvilju? Saate oma vastuse, olge edasi oma roosa maailmavaatega, et liha on tervislik, reaalsus on teine ükskõik kuidas te seda ei eira.
Huviline6. mai 2016, 22:57
a kas siis elusolenditest taimi tohib piinata, neid hammastega hekseldades?
AA5. mai 2016, 17:50
Eks igaühe jaoks oma. Paljud veganid on siiski lihtsalt google haridusega. Iga suvaline "taim on hea ja liha paha" sõnavõtt netis on nende jaoks puhas kuld. Sheerivad hoolega ja käivad oma "tarkusega" teistele ajudele. Sama on selle vaktsineerimisteemaga. Suurt pilti nad ei näe ja loogika paistab puuduvat. Kahju!
AA5. mai 2016, 19:15
Sinusugused just ilmestavadki seda veganluse palet :D
Hm5. mai 2016, 18:23
Maailma terviseorganisatsioon soovitas liha tarbimist piirata MITTE taimsete toitude ja juurviljade söömist piirata....polegi nii tervislik :))).
Vegan5. mai 2016, 18:25
Minu lapsed on vaktsineeritud. Ma arvasin, et jutt on tervislikust toitumisest, mitte vaktsineerimisest. Kuid tõepoolest inimesed kipuvad üldistama ja neid kahte väga erinevat asja omavahel seostama.
Paljud inimesed võib-olla on tõesti google'i haridusega - mõnel juhul on see hea ning mõnel juhul ei ole.
Veganitel on probleemiks tõepoolest kergelt ärrituda. Kuid seda pigem neil, kes värskelt on veganiks hakanud. Minagi alguses sain inimeste ignorantsuse peale pahaseks. Sama oli siis, kui suitsetamise kunagi ammu maha jätsin. Endised patused kipuvad alati rohkem teistele südamele koputama. Siinkohal ma usun, et selline vastuseis on pigem pikemas perspektiivis hästi halb. Noored emad ei julge perearstile rääkida oma muredest. Pigem peaks teavitustööd tegema, et taimepõhine dieet on tervislik ning lisama juhendi sellele, et kuidas ta täpselt tervislik on. Kuidas süüa võimalikult mitmekülgselt ja millistes kogustes midagi võiks tarbida.
Tegelikult on kahju, et vegan on silt, mis tekitab kohe sellise kiretormi. Minu abikaasa on selgelt palunud, et kui külalised tulevad, siis veganlusest ei räägi. Vaidlused ei vii kuskile. Meie kodus on kõik 100% taimne ja nii ka jääb. Teiste kodudes on neil omad reeglid. Kui tahavad vaielda, siis eelnevalt tehku samuti põhjalikum uurimustöö. Muidu me lihtsalt raiskame niisama energiat. Ja ega mina olin ka alguses seda meelt, et arvasin veganlust olevat võimalik vaid täiskasvanutel. Nüüd aga olen natukene rohkem kursis ja võin kindel olla, et ka lapsed toituvad veganitena tervislikult ja mitmekülgselt. Oma laste peal ma mingil juhul katseid ei teeks, kui oleks väiksemgi võimalus, et neile see kahjulik oleks.
Ma ei tule ütlema teistele, et ära liha söö. Ma võin sellest rääkida ja inimesed teevad valiku ise. Aga kui keegi tuleb mulle ütlema, et ma pean oma lapsele andma liha, piima või muna, siis ma paluks eelnevalt neil ennast veganlusega lähemalt kurssi viia.
küsimus5. mai 2016, 17:11
Mul küsimus veganitele, üldse mitte halvustavalt, vaid puhtalt uudishimust - kas te tarbite sellisel juhul ainult mahe/öko vms moel kasvatatud taimset toitu? Paljud argumendid siin kommentaariumis keerlesid selle ümber, et loomade kasvatamiseks kasutatakse palju loodusressursse ja keskkonnamürke, aga sama on ju tegelikult ka taimse toidu tootmisega. Teisalt saab nii taimi kui ka loomi kasvatada keskkonnateadlikult ning lõpuks jääbki peale vaid eetika küsimus. Vähemasti nii tundub mulle.
Vastan5. mai 2016, 18:07
Tänud küsimuse eest. Kindlasti on neid, kes on veganid aga toituvad siiski ebatervislikult. Ja kindlasti on neid, kes hoiavad oma dieedi üksluisena - täpselt nagu mistahes toitumiseelistustega inimeste puhul ikka võib olla. Kuid loomsed saadused tekitavad pigem rohkem tervisele probleeme, kui kasu. Seega on tervis isekate inimeste puhul põhjus number 1. Teine on eetiline aga selle argumendi palusid välja jätta. Ning kolmas puudutab keskkonda - Kuidas sa keskkonnateadlikult jõuaksid toota liha sellistes mahtudes nagu on hetkel harjutud tarbima?
Mistahes liha regulaarne söömine soodustab vähi teket. Ja eriti töödeldud liha.
Eetika küsimust ei tasu samuti alahinnata. Tegelikult on ju nõme, et kasutatakse loomi huulepulkade testimisel? Karusnahatööstus on ju tegelikult täielik häbiplekk. Ja ilmselt ei paku rõõmu kellelegi ka mõte sellest, mis toimub tapamajade suletud uste taga. Lihtsalt meil on võimalik valida. Realistlikult ei kao see loomsete toodete tarbimine ja tootmine nii kiirelt kuskile. Samas oleks mõistlik rahva tervise, eetika ja keskkonna nimel hakata propageerime veganlust või taimetoitu. Mõni üksik vegan, kes ei toitu teadlikult, on pigem vähese teavitustöö tulemus. Kuid paksud pensionärid haigekassa turjal on tunduvalt kulukam ja probleemsem. Üks poliitik ütles omavahelises vestluses, et eestlaste eluea pikendamine tähendaks riigile majanduslikult keerulist olukorda. Ei tule piisavalt noori peale, kes seda pikka pensioniiga kinni jõuaks maksta.
Minu jahimehest äi ütles, et tema elu on juba läbi aga kui ta oleks paarkümmend aastat noorem, siis ta hakkaks küll taimetoitlaseks. Hetkel kulutab 100€ kuus erinevatele ravimitele. Kardab, et kui muudab oma dieeti, siis võib veresuhkur hakata langema ja satub koomasse. On ennast registreerinud ravimifirmas katsejäneseks. Kahju.
Karla5. mai 2016, 22:19
Inimene oma kehaehituselt (silmade asetus jne.) on kiskja (lihatoiduline loom).
Küsimus 5. mai 2016, 22:26
Jah, aga kui eetika välja jätta, siis ma endiselt pole veendunud, et taimekasvatus on oluliselt keskkonnasäästlikum kui loomakasvatus. Ma just pean silmas sellist utoopilist maailma, kus mõlemal juhul rakendataks ainult võimalikult looduslähedast tootmisviisi. Mulle tundub, et kui lihtsalt öelda, et taimekasvatus nõuab vähem ressursse kui loomakasvatus, siis see on liiga kitsas lähenemine. Siin tuleks arvestada ka muid aspekte, nt vaadata, mis moodi toimub maheveiste kasvatamine. Lihtsustatult elavad nad talvel looduslikelt heinamaadelt kogutud heinast (looduslik, st pole väetatud vm kunstlikke abivahendeid kasutatud) ja suvel neid karjatatakse sarnaste alade peal. Valdavalt karjatatakse neid loomi poollooduslikel kooslustel, nt rannaniitudel, mis on ülikõrge elurikkusega alad ning elupaigaks nii tavalisematele kui ka looduskaitse alustele liikidele (eeskätt linnud, aga ka kahepaiksed ja erinevad haruldased taimeliigid). Ja taoliste kooslusega ongi see mure, et nad on arenenud aastasadade käigus inimese kaasmõjul ja ilma karjatamiseta kasvavad need kinni ning hääbub ka sealne elurikkus. See on tänapäeva looduskaitses tõsine probleem. Taimekasvatuseks üles haritud põld on nt sellest aspektist kindlasti oluliselt vähem väärt. Ehk siis ma jõuan ikkagi oma algse mõtteni, et see küsimus on väga mitmetahuline ning lõppkokkuvõttes on inimesel nii omnivoorina kui veganina võimalik teha teadlikke valikuid :)
Küsimus 5. mai 2016, 22:26
Jah, aga kui eetika välja jätta, siis ma endiselt pole veendunud, et taimekasvatus on oluliselt keskkonnasäästlikum kui loomakasvatus. Ma just pean silmas sellist utoopilist maailma, kus mõlemal juhul rakendataks ainult võimalikult looduslähedast tootmisviisi. Mulle tundub, et kui lihtsalt öelda, et taimekasvatus nõuab vähem ressursse kui loomakasvatus, siis see on liiga kitsas lähenemine. Siin tuleks arvestada ka muid aspekte, nt vaadata, mis moodi toimub maheveiste kasvatamine. Lihtsustatult elavad nad talvel looduslikelt heinamaadelt kogutud heinast (looduslik, st pole väetatud vm kunstlikke abivahendeid kasutatud) ja suvel neid karjatatakse sarnaste alade peal. Valdavalt karjatatakse neid loomi poollooduslikel kooslustel, nt rannaniitudel, mis on ülikõrge elurikkusega alad ning elupaigaks nii tavalisematele kui ka looduskaitse alustele liikidele (eeskätt linnud, aga ka kahepaiksed ja erinevad haruldased taimeliigid). Ja taoliste kooslusega ongi see mure, et nad on arenenud aastasadade käigus inimese kaasmõjul ja ilma karjatamiseta kasvavad need kinni ning hääbub ka sealne elurikkus. See on tänapäeva looduskaitses tõsine probleem. Taimekasvatuseks üles haritud põld on nt sellest aspektist kindlasti oluliselt vähem väärt. Ehk siis ma jõuan ikkagi oma algse mõtteni, et see küsimus on väga mitmetahuline ning lõppkokkuvõttes on inimesel nii omnivoorina kui veganina võimalik teha teadlikke valikuid :)
Vegan6. mai 2016, 08:51
Selle üle võib vaielda aga pigem oleme ikkagi taimetoidulised olevused.
Siin on erinevaid arvamusi sellele teemal. Meil siin Õhtulehe kommentaariumis seda väga mõtet teha ei ole: https://www.youtube.com/results?search_query=human+herbivore+or+omnivore
to Vastan6. mai 2016, 19:43
Tänud, ma pole ammu nii palju naerda saanud. Aga sulle endale on igatpidi parem kui käid oma mõistust kontrollimas.
Hm5. mai 2016, 18:12
Kasvatan ise ja ostan alati kui võimalik ökotooteid ja orgaanilisi ja gmo vabu tooteid :)
5. mai 2016, 16:41
On küll tõestatud.Loe rohkem.Schreiber "Vähi vastu.Uus eluviis".Üks näide.Sellist kirjandust,artikleid,reklaami ei lasta läbi,sest farmerid tahavad loomi kasvatada et kasumit saada,tapamajad tahavad tappa,et tooteid müüa ja raha saada,poed tahavad seda müüa,mida rumal inimene arvab hea olevat ja maitseb mõnusalt,sest harjunud,poliitikud tahavad farmerite-lihatööstuse-poodnike meele järele olla,paljud arstid ja teadlased ka.
Vegetaarlased peavad ostma apteegist vit.B12 ja muu saavad taimedest.Eestis on nüüd aga see asi,et taimi mida süüa pole.Esiteks pole sissetoodu puhas,ammugi mitte värske,teiseks kõike seda taimerikkust lihtsalt pole osta ja kallis ka.Päris hädas need kes maal elavad ja ise potipõllundust ei pea,sest tervis ei lubaja autot pole ka.Nemad ei saa üldse midagi kätte.
JAAPANLASED HAKKASID LIHA JA PIIMA TARBIMA ALLES 150 AASTAT TAGASI!
Arvan küll,et laps võib süüa vabalt vegetoitu.No ehk mõne muna võib anda...Laps sööb seda,millega harjutatakse.Raua saab taimedest,eriti värskest taimemahlast,Ca lehtköögiviljast eriti naeripealsetest.
Teadmiseks sulle5. mai 2016, 17:01
Jaapanlased jäid nii kiduraks, et ei jõudnud enam isegi joosta ja selline liikumisviis suri välja.
Uuesti õppisid jaapanlased jooksmise eurooplastelt. Ka nende võitluskunstid on kõik rajatud ökonoomiale, samuti ka relvastus, nende kuulus samuraimõõk Katana kaalus vaid 800 grammi ja ei olnud mõeldud raiumiseks, sellega lõigati läbi vastase arterid ja veenid, kaelal, kaenla all, küünarliigeses, kubemes, põlveõndlas. Või püüti läbi torgata kõhuaort, sest seegi on skeleti poolt kaitsmata.
Sisuliselt on Katana pikk fileerimisnuga.
Vaadates jaapanlaste endi sõjafilme ja eriti eelmise sajandi keskelt- on selgelt näha, et jaapanlased EI jookse vaid tipivad imelikku kiirkõndi, 20 cm pikkuste sammudega.
Nad isegi ratsutasid sammu, sest traav ja galopp käisid neile üle jõu, nad oleksid hobuse seljast maha pudenenud.
Kui ikka asjust ei tea- ära niiväga sõna võta.
loodus5. mai 2016, 16:21
Pole tõestatud, et ainult taimede söömine on tervislik. Ei ole tõestatud, et loomade söömine on ebatervislik. Mis puutub loomade tapmisesse, siis paraku on nii, et selleks, et üks organism elaks, peab teine surema
Update5. mai 2016, 17:01
Oled sa kunagi kaalunud seda, et aegade muutudes võivad muutuda ka sellised nüanssid? Kui palju sa ikka reaalselt vajad liha? Kas praegune tarbimine on sul ellujäämispiiril või mugavuspiiril?
Siin väike video sellest, mis võiks ehk sulle huvi pakkuda.
https://www.youtube.com/watch?v=o0VrZPBskpg
To loodus5. mai 2016, 18:17
Ma isegi ei viitsi mitte veganeid õpetama hakata sellel teemal, alati tuleb mõni rumal argument. Maailma terviseorganisatsioon ja muud tõelised allikad väidavad vastupidist, liha ei soovitata süüa eriliselt palju ja soovitatakse piirata, keegi pile käskinud taimsete asjade söömist piirata kuna see võib tervisele ohtlik olla :))
Talumatusega inimene5. mai 2016, 16:09
Mina ise ei saa kõike süüa, aga minu lapsed peavad kõike sööma. Olen suuremale lapsele ka öelnud, et kui 18 saad, siis võid ise otsustada, mida sööd ja mida ei söö. Hetkel pead kõike sööma, et sa kasvaksid ja areneksid.
Mis juhtub kui...5. mai 2016, 15:43
Veganid, mis juhtuks kui kogu maailm sööks vaid taimi.... Good luck with that. Hea kokkuvõte: https://youtu.be/ANUoAdXfA60
Võiks siis kuulata ka millest juttu5. mai 2016, 17:09
Jagasid linki aga tekstist aru ei saanud? Kas usud, et üleöö võiks juhtuda selline asi? Lõpus veel ju ütleb ka, et tegelikult sisuliselt asjad lähevad maailmas halvemaks - süüakse edasi ja globaalne soojenemine ka ei peatu.
ohhjahah5. mai 2016, 14:49
Ma ei ole küll vegan aga see video 62 aastasest veganist paneb küll mõtlema
https://www.youtube.com/watch?v=RFPsvF3UOdo
5. mai 2016, 14:57
ei usu, pole ju esimene kord, kus varem või hiljem vale tuleb välja
markko5. mai 2016, 16:52
Esiteks pole see bodybuilder 62 aastane. Ei leidnud täpset vanust aga tõenäoliselt 30-40 vahel. Teiseks hakkas ta veganiks mingi 3-4 aastat tagasi alles.
ziidiuss5. mai 2016, 14:29
Ühesõnaga: keegi on otsustanud oma lapse invaliidistada!
Oli palju aastaid tagasi lugu,kus selline laps võeti emalt ära ja anti vanaemale kasvatada.Kahjuks avastati tollel varsti vähk...Ja ma ei teagi,mis sai lapsest. Igatahes käis lapsuke naabri juures ja ootas ammuli sui, et "süüa saaks,s.t. liha moodi asja"...Kui ema teada sai, tuli suur pahandus.Sellest omakorda arenes tänu naabrile lugu nii, et asja hakati uurima.
markko5. mai 2016, 17:04
See 16 millionit on ainulk USA kohta ning kui kogu rahvastikku vaadata, siis on see ainult mingi 5% rahvastikust. Ega see ka mujal eriti palju suurem pole, India välja arvatud https://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarianism_by_country
jalkafänn5. mai 2016, 14:27
Hei, veganid- te ikka teate, et taimed tunnevad ka valu? Lihtsalt nad näitavad seda viisil mida inimene tähele ei pane. Ei ole nali muide.
Seega mis nüüd? kas loobute ka nüüd murunärimisest? Sest ka see on ju taime piinamine.
Vastus5. mai 2016, 15:21
Siis toodame vähem taimi (loomatööstus kulutab rohkem) ja sööme neid otse, mitte ei piina kõigepealt taimi ja söödame loomadele sisse ja siis piiname loomi ja söödame endale sisse. Porgand, uba, kaalikas ei ole tegelikult siiski päris samasuguste kognitiivsete võimetega, kui on näiteks siga. Seal on aga 3-aastasele lapsele vastavad kognitiivsed võimed - ta tunneb hirmu, stressi, valu jne. Aga ärme takerdu selliste naljakate argumentide taha. Pigem mõtleme laiemalt - loomade kannatuste põhjustamine on eetiline küsimus ja me kõik sooviksime ju neile põhjustada vähem piina, või mis? Kui sellest sõltuks inimkonna ellujäämine, siis pole midagi parata - kahjuks aga meil ei sööda liha selleks, et ellu jääda. Liha süüakse nii palju, et igasugused südamehaigused, ülekaalulisus, vähk ja muud teemad on tekkinud. Pigem süüakse tänapäeval liha selleks, et surra.
5. mai 2016, 15:42
... säästad sa taimi rohkem? Mis moodi?
talunik veganile5. mai 2016, 14:08
mul 3 rulli silo üle, annaks sümboolse hinnaga ära kui huvi on. kahju head kraami raisku lasta. jäta kontakt
talunik veganile5. mai 2016, 15:55
ei, ma ei pidanud silmas et te peaksite oma ajud mulle adma nende silorullide eest, paar musi ja pool ööd oleks küll.
Talunikule5. mai 2016, 17:15
Tänud pakkumast. Ma olen abielus ja ei ole plaanis oma naist petta. Ja kui oleksin vaba, siis ilmselt segluks et oled meesterahvas ning heinalakas hullamine jääks puhtalt ära minu heteroseksuaalse suundumuse tõttu. Ja kui oled naistalunik, siis paar musi ja pool ööd oleks tunduvalt erutavam, kui sa oleksid taimsel dieedil. Mõjub nii vormile kui ka seksuaalsele energiale tunduvalt paremini :-)
talunik veganile5. mai 2016, 20:40
ai kurja, siis jääb ära jah. jutu järgi pidasin teid naiivitar-vegetaanitar-kaunitariks, ja veel heinu täis küüni... ei see lähe mitte
Talunikule6. mai 2016, 11:22
Keegi on otsustanud kustutama hakata postitusi. Aga see selleks. Jääb ära jah. Seda segadust ikka juhtub, kui suhtud asjadesse eelarvamusega.
Ebaõiglane5. mai 2016, 13:55
Vot sina ema saad ise oma elu korraldada ja teha mida soovid, aga sinu lapsel valikuvõimalused puuduvad, tema peab tegema sinu tahtmist mööda. Kurb!
5. mai 2016, 13:10
kus on lastekaitse silmad, miks midagi ette ei võeta?
13:10, 5. mai 2016-le5. mai 2016, 15:15
Lastekaitse saab silme vahele nii et tolmab,kui julgeb iitsatada.Isegi siin kommentaariumis.
konsa5. mai 2016, 13:05
kuskilt mällu jäänud, info inglismaa veganite küsitlusest;
napsised (siis kui piirangud on maas) VEGANID pidid liha värki heameelega pruukima
konsa5. mai 2016, 13:02
Ema ei söö iga päev ka muna ja piima, sest needki toiduained on tema hinnangul seotud loomade piinamisega.
-.-..-.-
eh, ise PIINAB innukalt LAST
kas see ei ole mitte laste vastane vägivald
nii ja naa5. mai 2016, 12:54
Tegelikult on nii, et ühel taimetoitlus ei istu, teine aga saab edukalt hakkama saama, Kõik sõltub soolestikus olevatest bakteritest. Soolte bakterite koostis on aga igal inimesel unikaalne, ütleme nii - kõhu sõrmejäljed. Kust üks vanem täpselt teab, mis ta lapsel on hea ja mis kõhus toimub. Olen märganud, et paljudel lastel tihti valutab kõht. Arvatakse, et jälle kõhuviirus või stress, aga kas ikka alati nii on. Väiksena mäletan, et kõht hakkas valutama siis, kui olin marju, õinu söönud või toores porgandeid närinud. Liha oli täitsa ok.
5. mai 2016, 12:44
See veganite seltskond on vist üsna seesama, kes torupuhastusvahendiga ja kes teab, millega veel, oma lapsi ravib. Mis neist lastest küll järgi jääb?
Korralikku lastekaitseseadust on tarvis, mis keelaks laste näljutamise ja ravi eesmärgil ohtlike ainete manustamise lastele. Ravimi võib ikka välja kirjutada ainult arst.
Ei ole5. mai 2016, 13:10
See veganite seltskond on pigem üks teadlikum seltskond. Aga eks ka sinna satub vahepeal neid, kes ei süvene ja planeeri asju õigesti.
Näiteks siin huvitav artikkel, kus üks haigla on hakanud propageerima veganlust: http://vegnews.com/articles/page.do?pageId=7786&catId=1
Veganluse vastu on reeglina liha- ja piimatööstus ilmselgetel põhjustel. Ja teine seltskond, kes selle arvelt kaotab on ravimitööstus.
to ei ole5. mai 2016, 13:47
Küsiks otse, kus need teadmised tulevad? Ära näe vaeva - vastan ise - siin samas interneti avaruses, ja internet on üks pseudoteadmiste pesa
5. mai 2016, 14:02
Me elame kapitalismis ja ei maksa arvata, et mingi promo toimub ilma, et seal keegi kasusaamise eesmärgil taga ei ole! See käib absoluutselt kõige, ka taimetoitluse kohta. Kasu saamisest ühiskond püsti seisabki.
Veganite taga seisab ju ka majandusharu - taimekasvatajad ja mitte ülla eesmärgi vaid ikka rahasaamise nimel. Vaadake korraks sisse kasvõi tööstuslikesse tomati-kurgi kasvatamise kasvuhoonesse. Kas te näete seal mulda? Kuidas saab rääkida puhtast taimetoidust?
Puhas taimetoit on saastatum, kui loomne, sest läbides looma organismi, mürkide mõju väheneb.
Kui tahate tervislikult toituda, siis sööge mitmekülgselt, valmistage ise toitu. Ärge ostke poest valmistoite, ärge tarbige liialt suhkrut.
Ettepanek lihasööjatele5. mai 2016, 12:36
Lihast on võimalik valmistada väga maitsvaid roogasid. Siinkohal nõustuvad kõik, et loomadele põhjustatakse kohutavaid kannatusi ja nii see olla ei tohiks. Võib-olla teeks sellise lahenduse, et kõik lihasööjad või vabatahtlikud lihasõbrad annetavad oma keha pärast surma söögiks teistele lihasõpradele. Väidetavalt on inimliha üsna sealiha maitsega. Saan aru, et see ettepanek võib kuidagi hetkel tunduda liiga uudne aga see on väga loogiline. Mõnes riigis on lehm püha ja toidulauale ei liigu, teises on sead jälle räpased ja sobimatud, kolmandas arvatakse et koer on koduloom ja seda ei tohiks süüa. Tegelikult on ju kõik üks liha. Vahepeal olid meil poelettidel hobuseliha laadungid, mida müüdi vale sildi all. Lõpetaks siinkohal sellise silmakirjatsemise ning loomade piinamise ja tagaks lihasõpradele neile meeldiva toidulaua.
lihtsalt ütle5. mai 2016, 12:55
Kus sa saad väetist taimede kasvatamiseks?
5. mai 2016, 12:56
ja mis sa sellega nüüd siis öelda tahad, oma madalat IQ näidata? söö, mida tahad, keegi ei keela.
siin on jutt lastest!!! laps peab kõike sööma ja kui kasvab, eks siis ise otsustab, kuidas elada tahab.
Pastor5. mai 2016, 12:16
Kui ema ei anna, läheb isa sõbranna juurde. Sõbranna annab.
Täiskasvanud5. mai 2016, 12:15
inimesed tehtku oma tervisega, mis tahavad - nende teadlik valik. Lapsed aga tuleb igasugustest ekstreemsustest välja jätta! Saavad suureks - otsustavad ise, mis nende jaoks õige või vale.
5. mai 2016, 12:06
"kasvatada last enda sõnul looduslikul viisil – liha- ja vaktsiinivabana"
Ma saan aru, et vaktsiin pole päris looduslik, aga liha on looduse osa
resümee5. mai 2016, 12:04
kommentaare avaldatakse muide valikuliselt , ehk siis teeletalve või kes iganes selle artklikese tegi kujundab praegu kommentaariumi .Läbi tulevad ainult jaburamad , provotseerivamad ja lausnapakad arvamused.
Väljamõeldud Artikkel!5. mai 2016, 12:04
Best Speech You Will Ever Hear - Gary Yourofsky
https://www.youtube.com/watch?v=es6U00LMmC4
The Real Matrix - 101 Reasons to Go Vegan
https://www.youtube.com/watch?v=YnQb58BoBQw
Animal Protein - Meat and Dairy - Cause Cancer
https://www.youtube.com/watch?v=yfsT-qYeqGM
The Perils of Dairy
https://www.youtube.com/watch?v=TJvrlwnEqbs
Udderly Amazing / Life at Its Best - Walter Veith
https://www.youtube.com/watch?v=r9XuYRoqo1A
Lapsele liha, on ikka idikad?
Sealt lapse tervisehädad peale hakkavadki.
Süsteem peab toimima. Jõuad teatud ikka ja tervis hakkab vigureid tegema, siis hakatakse põhjusi otsima. Kuid jääb märakamata tegelikud põhjused. Nii süüakse loomset toitu edasi ja seal hulgas hunnikute viisi ravimeid lootes, et aitab. Lapsevanemal on õigus enda lapsele pakkuda seda mida lapsele õigeks peab. Kuritegu on siis kui Hr. Dr ütlevad, et nii ei ole õige. 1 miljon inimest söövat sitta ja kui üks inimene enam sitta ei söö, siis on sellel inimesel midagi viga ja sita mitte söömine kuritegu?
Kas on vaba valik mida ma söön või on sündides igaühele kirjutatud elulugu valmis, mida peab sööma ja mis inimesega juhtub?
Ma ei sa liha süüa enam, sest ajab oksele. Liha, piima, muna maitse ei ole enam see, mis ta oli. Ma ei pea liha sööma, et B12 vitammini taset normipiires hoidma, kuid taset jälgima ja vajadusel B12 vitamiini tabima. Nii lihtne se ongi. Mu B12 vitamiini tase on 600pmol/L. B12 madal tase sesotu ka ussidega inimekehas.
Pärast nelja aastast veganlust valgu tase millegipärast normis, huvitav miks?
Mitmeaastesed veganid kirjutage enda eluviisidest reaalsed kommetaarid, kuidas Teie tervis on?
Kas antud artikkel peab paika?
Pealegi, miks ma pean liha sööma, mis on täistopitud kasvuhormoone, vaktsiine jne. aineid!
Vaba valik, mida sööme, ei ole kohustus süüa seda mida pakutakse!
pikk jutt aga kas ka loogiline jutt5. mai 2016, 12:29
Kui emal ja lapsel on aneemia, siis ju taimetoit nende tervisele pole kuigi hästi mõjunud või kuidas?
5. mai 2016, 12:31
Muidu, tean ca 20a staažiga taimetoitlast, kes on muutunud raugaks, organismi jõuvarud lihtsalt sai otsa. Ega see häda tuleb üle öö.
Urve Madar5. mai 2016, 16:09
Minu tuttav alustas veganina kuskilt 55, igal sügisel põdes kõiki külmetushaigusi ja elu lõpust oli 5 aastat Alzheimeri küüsis. Elas 77.
Meie kliimas ei ole võimalik ainult taimedest toituda.. Minu ülikoolikaaslaste hulgast Indiast pärit kaaslased sõid Leningradis rahulikult liha, selgitades, et india kommetega jääks nad lihtsalt nälga.
5. mai 2016, 13:52
"Pealegi, miks ma pean liha sööma, mis on täistopitud kasvuhormoone, vaktsiine jne. aineid!"
Söö siis Roundupiga pritsitud ja GMO tami, kes keelab. Ära nüüd arva, et nn öko kohe on öko, petukaupa on palju
Vot,vot5. mai 2016, 14:14
Ja kui see lapsevanem on vana ja väeti,siis on lapsel õigus talle söögiks pakkuda seda,mida laps tahab.
MURELIK EMA5. mai 2016, 12:01
NOOR-EMA KES SA OMA LAPSELE LIHA EI TOIDA,PROOVI SIIS VEDELAT LEIBA,EHK 2L BOCKI;IRW
süsimust iroonia5. mai 2016, 11:57
Mis selle veganluse idee õigupoolest on? Mingi moevärk jälle, noh et in ja trend etc :D
Ilge suitsupeekoni isu tuli peale :D
Raix5. mai 2016, 11:51
Kallid vegenid seletage mulle üht, kui enamus inimesi pöörakski oma usku, et loomi ei tohi süüa ja hakkaks siis taimetoitlaseks. Mis saaks siis Maast, praegugi on probleeme leida pinnast põllumaaks, siis on veel rohkem muret sellega, sest kõik tahavad "juurikaid" süüa. Lisaks inimestele ka need taimetoidulised loomad keda ära ei sööda.
Vegan5. mai 2016, 12:16
Keegi ei pea pöörama usku. Usuga ei ole mingit pistmist. Teadmised ja valikud on pigem küsimuseks. Kui praegu piirata loomade kunstlik seemendamine, siis koheselt hakkaks vähenema ka sündivate loomade ja piimakarja arvukus. Üleöö ei toimu sellised muudatused ning seega on suur tõenäosus, et üleminekuloomad tarbitakse suuremas koguses samuti ära. Kuna praegu on nõudlus väga kõrge, siis lihtsalt sellel ringi hetkel kohest lõppu ei paista.
Väheneks GMO põllumajandus, mis hetkel suures koguses loomadele toidu kasvatamiseks põldusid kasutab. Toitu jaguks sellise stsenaariumi arvelt ka maailma näljahädade lõpetamisele. Siin on ka üks lihtne infograafik. http://www.ciwf.org.uk/media/5828705/people_and_poverty_infographic_700.jpg
Siin on ka Oxfordy Ülikooli uuring, mis võiks anda vastuseid sarnastele küsimustele:
http://www.fastcoexist.com/3058159/eating-less-meat-would-save-the-world-trillions-of-dollars?
Juku5. mai 2016, 12:56
Ah ära jura, kas sa oled sünnist saadik porgandeid söönud? Kui pole siis ei ole sul ka mingit õigust rääkida, et selliselt kasvavad terved ja tugevad inimesed. Kui inimene on ikka looduse poolt segatoiduline ei tee teie mõtteviis neist jäneseid.
Sünnist saadik5. mai 2016, 13:16
Siin on toortoiduline ehk kraadi võrra radikaalsem. Meie kliimas on Raw Vegan raskem olla, kuid neil ideaalne.
https://www.youtube.com/watch?v=fpFNMVBItGw
Sünnist saadik liha söönud inimestele on rohkelt haigusi, mida taimetoitlastel ei esine! http://www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/10-reasons-to-stop-eating-red-meat
Vegani vastus5. mai 2016, 12:16
selleks et loomadele (sigadele, lehmadele ja teistele) sööta kasvatada on hõlmatud meeletud maad põldu ning just loomasööda pärast on võetud maha väga palju vihmametsa. USA-s nt läheb 3/4 kasvatatud vilja,uba ja muid taimi loomasöödaks. kui aga inimsesed oleksid taimetoitlased siis jääks kogu saak meile süüa ning loomad söövad ka rohkem kui inimesed niiet sellest põllumaast mis kuulub loomade söödaks saak söönuks VÄGA palju rohkem inimesi.
5. mai 2016, 12:34
Kuule vegaan, selline küsimus - kas sa sööd ainult oma maalapil kasvatatud, või ostad nt Jaapanist, Mehikost või Hiinast sise ostetud kaupa?
5. mai 2016, 12:28
Ega nad selles on süvenenud, nad ei tea, kui palju ürgmetsa on ära hävitatud nt õlipalmide, banaanide kasvatamiseks. Ja huvitav, kust nad võtavad orgaanilist väestist oma taimede kasvatamiseks.
To Raix5. mai 2016, 12:37
See oli nüüd küll kõige lollim asi mis ma viimasel ajal lugenud olen.
Veganitele võib miljonit asja ette heita aga võtta argumendiks mis saaks maast?
Reaalsus on see, et just loomade kasvatamine nõuab kõige rohkem puhast vett ja pinda, rääkimatta metaangaasist mis globaalse soojenemise seisukohast on halvem, kui süsihappegaas.
Kui vastata su küsimusele siis oleks rohkem puhast vett, vähem kliimasoojenemist ja mingil määral vähem loomade piinamist.
https://www.youtube.com/watch?v=9iQKLSw15WM
12:375. mai 2016, 15:16
võttes arvesse kasvuhoonete arvukust kas või nt Hispaanias, Hiinas, maisi- , nisu-, riisi- ja sojapõldude irrigatsiooni ja vee vajadust nende kavatamiseks, siis sinu argument ei pea vett
Midagi palmiõlist:
http://www.palmoilinvestigations.org/what-s-wrong-with-palm-oil
To 12.375. mai 2016, 16:14
Vee argument ei pea vett? :) Selle pärast, et seal on kasvuhooned on mu argument vale? Targalt vee kasutamise organisatsiooni andmetel kulub ühe kilo riisi kasvatamiseks 3400 liitrit vett. Kilo sealihajaoks on vaja 4800 liitrit, kilo veiseliha jaoks 15500 liitrit. Kilo kapsa jaoks näiteks ainult 200 l.
Andmed siit neljanda lehe tabelist: http://waterfootprint.org/media/downloads/Hoekstra-2008-WaterfootprintFood.pdf
Või mis andmetel su argument tugines?
porks5. mai 2016, 22:52
nii, ja nüüd võiks võtta arvesse seda ka kui palju energiat annab kilo kapsast ja kilo sealiha näiteks. pole vist päris sama toiteväärtusega asjad?
To Porks6. mai 2016, 09:05
Täitsa nõus, aga kui võrrelda veekulu kalori kohta. Siis näiteks veiseliha on ikka umbes 10 korda vettnõudvam kui taimetoit. Jeesus, ei ole nii keeruline ju, looma kasvatamiseks pead sa talle ju sööta ka kasvatama. Siin videos hea lühike seletus: https://www.youtube.com/watch?v=ANUoAdXfA60.
16:14, 5. mai 2016 6. mai 2016, 12:40
sinu argment on - loomapidamine nõuab vett, taimede kasvatamisne toimub ilma
traditsionalismus5. mai 2016, 11:29
Siin üks vana kommentaar ühe veganlust käsitleva artikli alt:
"Kui tähelepanelikud on üldse inimesed? Ma ise pean ennast keskmise lugemusega isikuks ja võin väita, et 99% ilukirjanduslikest teostest ei saa üle ega ümber toidust - olgu siis tegu kaasaegse või vana romaaniga, mõne lühijuttude kogumikuga või banaaalse modernse novelliga, ikka on ära mainitud kasvõi peekon või šokolaaditrühvel. Elu algab toidust ja elu jätkub tänu toidule. Seetõttu on kohaliku toidukultuuri edendamine ühele rahvale üks põhjapanevamaid ülesandeid üldse. Siin Läänemere idakaldal on lätlased-liivlased-eestlased jäänud ellu tuhandeid aastaid - ja seda kindlasti mitte veganismile. Toit on tulnud merest-jõest-järvest, metsast, ja põldu harides aialapilt ning aedikust. Me alahindame oma võimalusi. Meie kliima ei ole täiuslik, aga on sobiv väga-väga paljudele põllu- ning aiakultuuridele. Tehke või lahti raamat "Puuviljad ja marjad Eestis" - milline suur sortiment aiaskasvatatavaid kultuurmarju - maasikas, vaarikas, sõstrad, karusmarjad, astelpaju, mustikad, aroonia, viinamarjadki kasvavad meil ... Metsast mustikad, jõhvikad, pohlad, sinikad, maasikad, vaarikad, murakad, kukemarjad.
Lisage nimistusse tera- ja köögivili, loomad, kalad, linnud, seened, munad. Eesti vürtsikilu ja hapu must leib peaks olema samasuguse seadusliku kaitse all nagu parmesani juust Itaalias või Pariisi sarvesai. Milline luksus on peale pikka haigusperioodi süüa üks pehme leivaviil ehtsa taluvõi ja kilufileega. Või mahlane seapraad eheda eesti hapukapsaga. Või ahjus küpsetatud õunu mee-kaneeli-pähklipuruga. Kohupiima astelpajumoosiga. Kamajäätist. Röstitud sepikuviilu pehme kitsejuustu ja murakamoosiga. Või suvisel pärastlõunal üks mõnus suitsusingiviil värske hapendatud kurgiga, kõrvale ikka seda head leiba. Vastlakukleid. Hernesuppi. Kardemoni-võirulle, kaneelirulle. Igapäevatoit olgu pigem lihtne ja aus ning mitmekülgne. Kuid traditsioonilistel tähtpäevadel ja pidupäevadel peaks laud olema võimalikult rikkalt kaetud - et avaldada austust oma maa ja oma eelnevate põlvkondade töö vastu. Heast toidust algab hea tervis. Ja me peame oma maale olema head peremehed.
Lõpetuseks lisaks veel seda, et taimetoitlus on samasugune vahend euroopa põlirahvaste hävitamiseks nagu on seda alkoholism, narkomaania, propageeritav homondus, propageeritav lastetus ...Toidukultuuri traditsioone ei tasu hetkeajastu moevoolu pärast murdma hakata. Traditsioon on traditsioon põhjusega.
Pööriöölane5. mai 2016, 11:08
Kui nendelt loomapidajatelt, kes loomi näljutavad, võetakse loomapidamisõigused, siis tuleks ka sellistelt vanematelt, kes oma lastele normaalset toitu ei anna, vanemlikud õigused ära võtta ning nad sundsteriliseerida.
5. mai 2016, 11:28
Lastel peab olema kaitse selliste vanemate olemasolu korral. LAST EI TOHI NÄLJUTADA!
Veganid, lapsed ei ole teie isiklik omand, et pole kellegi asi, mis ma oma lapsega teen! - nagu keegi siin väljendas. Laps on omaette isiksus.
lauri5. mai 2016, 11:05
taimetoitlane ehk korilane on vana aja sõimusõna
tolvanite kohta kes ei saanud kalastamise ja kyttimisega hakkama
mutt5. mai 2016, 10:58
Veganluse kohta võib lühidalt öelda, et tegemist on toitumishäirega, mis väljendub selles, et kardetakse süüa toiduaineid mis nende arvates võib olla ei ole tervislikud. Eestis on päris mitu endist veganit, kes on sellest loobunud kuna nende keha ei leppinud ainult taimsega (nt Heidy Tamme, Kadi Toom, ). Nad ise on meedia vahendusel tunnistanud, et pärast mõneaastast veganlust hakkasid neil esinema igasugused imelikud tervisehäired. Aga noh ega mõni inimene ei saagi enne millestki aru kui pole seda ise tunda saanud. Lapsed kui kasvavad organismid, võiks muidugi nendest lollidest mängudest välja jätta. Aga kõige ägedam oli üks katse kusagil välismaal, kus veganid joodeti purju ja pakuti neile liha. Tulemus oli, et kolm inimest neljast sõid nii et vähe polnud :), mis tõestab, et kui ikka kontroll mõistuse üle kaob, hakkavad loomulikud instinktid oma tööd tegema ja liha maitseb neile tegelikult vägagi, Kõik on inimese peas kinni, ainult ma ei mõista, miks mõni inimene end niimoodi piirama peaks.
Vegan5. mai 2016, 11:21
Loomulikud instiktid peaks sinu teoorias olema märk liha või veganluse osas otsustamisel? Kui paned beebi-väikelapse hälli väikese karvase jänku ja porgani või õuna, siis teavita ka meid kui ta sööb ära jänku ja hakkab õunaga mängima!
To vegan5. mai 2016, 12:05
Nii lollid võrdlused tekivad küll ainult veganitel.
Vegan5. mai 2016, 12:30
See oli lihtne küsimus. Eelpool kirjeldati pidu, kus hakati grillima ja liha sööma purjus peaga. Kusjuures mitte toorest liha.
püha müristus5. mai 2016, 13:18
Miks see liha toores peaks olema? Kuigi, kui sa tahad vihjate sellele, et toores liha ei kõlba süüa siis sa paned muidugi veits rappa. On hulk inimesi, kellele toorest lihast valmistatud road väga meeldivad. Ausalt öeldes ei söö ma ka tooreid juurikaid eriti, eelistan neid kuumtöödeldult tarbida, sest nii maitsevad need mulle rohkem. Kas ma olen midagi maha maganud ja vahepeal on keetmine-küpsetamine mingi järjekordse ususekti poolt keelatud tegevuseks tunnistatud?
Inglise biifstekidki.5. mai 2016, 21:52
Vmaamiis5. mai 2016, 10:53
Kordan-kasvavale organismile mitte anda piima ja muna,samuti liha, on ettekavatsetud inimese sandistamine,mida peaks saama karistada ja üpris korralikult!
Meenub sovetiajast.5. mai 2016, 10:40
Kui tehti ka promot taimse toidu üüratu kasulikkuse üle.Eriti kahjulikuks peeti suitsutatud lihatooteid (suitsuvorst,suitsusink jm.).
Kes seda aega mäletab,tabab ära,miks sellist promot tehti.Tervislikkus oli suitsukatteks.
Samas õige soovitus5. mai 2016, 10:55
Väga õige soovitus. Taimset peaks tõesti rohkem propageerima.
http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
5. mai 2016, 10:37
Kahuks meie naabri poisid on ka sunnitud olema taimetoitlased. Asi nii ekstreemne, et süüakse ainult toorel kujul. Kahju lastest, kahvatud teised kuigi viibivad suhteliselt palju väljas. Hiljuti lugesin kuskilt, et indiaanlases kasutasid sõna vegetaarne- kehva jahimehe kohta
To: Kahjuks...5. mai 2016, 11:16
Üks endine poliitvang rääkis, et nägi Siberi laagris vene meest, kes ei teadnud 8-aastaseni, millise maitsega liha on. Sest seda lihtsalt polnud! Siis nägi ta järsku metsa all liikumas siili. Ta püüdis selle kinni, tappis ära, nülgis naha maha ja praadis lõkkel ära. Siis sai teada, millise maitsega liha on. Nüüd teevad need poisid varsti niikuinii midagi sarnast. Vaat siis millise tasemeni võivad nõdrameelsed vanemad Eestiski lapsi viia!
Kaitseta ja abita5. mai 2016, 10:29
Oli aasta 1966. Olin lasteaias. Lõunasöök - hernesupp rämedate pekikuubikute ja pooltoorete sibulaküünistega.. Enne lauast ei lahku, kui suoo söödud. Mõnikord toppisin pekid ja sibulad taskusse, aga ikkagi tuli magamisnari teisel korrusel okse peale ja oksendasin alumise saatusekaaslase täis. Ma ei talu pekki ja laugulisi siiamaani mitte mingil moel, olen 66.
kaktus5. mai 2016, 10:48
Millises lasteaias sa küll 16 aastasena käisid? Kui praegu oled 66, siis peaks sünniaastaks olema 1950 - midagi ei klapi totaalselt.
Tulevane vanaema,555. mai 2016, 11:28
Jah, mäletan minagi neid nõukaaja kokkade "hõrgutisi", nii lasteaiast kui koolistki. Jube oli, toit pidi taldrikult söödud olema, enne lahkuda ei tohtinud. Nüüd ostan poest või turult korralikku liha ja valmistan toidu ise, ei karda liha süüa, pekki müüakse soovijaile eraldi. Miks tänapäeval lastele üha vähem kodus toitu valmistatakse? Mingid topsi-purgi-tuubitoidud on väga moes, tasub pakendilt lugeda mida kõike need sisaldavad, õudne hakkab... aga noored emmed kiidavad kui väga nad oma maimukestest hoolivad ja neile kõige paremat pakuvad!
10:295. mai 2016, 12:41
mina kah oled peitnud kotletti taskusse, sest taldrik pidi jääba tühjaks, see aga ei tähenda, et nüüd lihast olen loobunud. Muidu, pekk ja tailiga ei ole üks ja sama kas või väljanägemise poolest, maitsest ja koostisest rääkimata
ewe5. mai 2016, 13:44
...mis sellest saatusekaaslasest saanud on, kes su "purskkaevust" osa sai , kas olete ikka sõbrad? Mina kallasin lasteaias pakutud kalamaksaõli aknalaua prakku ja sain alati kiita - kui tubli ikka ewe on...ainult et, kui 66 aastane oled, pidid 1966-ndal 16-ne olema...kas jäeti istuma, või vanadusest nõder?
Milli5. mai 2016, 10:23
Aga miks ajakirjanikud niiväga muretsevad kellegi lapse pärast, kes ei söö liha...minu meelest on see põhiline küsimus.
khmm5. mai 2016, 10:38
põhiline küsimus on pigem see, et kui sa asjast ei tea midagi, siis milleks sinult selline kommentaar?
Milli5. mai 2016, 11:39
Vau, ühe lausega suutsid kindlaks teha, et ma ei tea midagi.
Millised võimed!
5. mai 2016, 14:37
Vau jah, sest sinu ühest lausest juba piisab selleks.
Urrr5. mai 2016, 10:19
Aga veganid - miks te loomade eest siis nende toidu ära sööte?
Vegan5. mai 2016, 10:33
Ei söö nende eest ära. Samas kui lõpetada kunstlik seemendamine ja loomade masstootmine, siis võiks loomadele antava toidu suuremas koguses anda neile, kes hetkel kannatavad näljas. Hetkel on nii, et vaesed riigid toodavad meie loomade söötmiseks süüa ning oma rahvas kannatab nälga. Siis siin süüakse liha ja proovitakse lahendada probleemi, et mida teha kõikide maailma näljaste inimestega. Probleem laheneks üsna kiirelt, kui mõned halvad harjumused minevikku jätta. Varem oli takistuseks see, et loomade tapmine tundus olevat ellujäämise küsimus. Lihasöömine ja ellujäämine meie ühiskonnas ei ole enam ammu omavahel seotud.
5. mai 2016, 10:39
kuradi ...., mix teie tapate iga sekund miljonites elusolendeid, ja mix loomasi vägistatakse?, kuna teie n6uate rohkem liha, hoia oma loll jutt teine kord endale ex!
Inga5. mai 2016, 10:13
Kaunis otsus!
Ehk kasvab siis uus inimene, kes on sellest saastast päris puhas
Kaarel5. mai 2016, 10:29
See tõepoolest valmistab rõõmu, kui lapsevanem on teadlikum toituja ja tervisele rohkem tähelepanu pöörab. See on ka hea keskkonnale.
to Kaarel5. mai 2016, 10:33
loll oled, lihast saab inimene valku ja muid ained, eriti vajab seda kasvab laps
Kaarel5. mai 2016, 10:50
"Loll oled"
See ei ole kunagi olnud veenev argument. Mille põhjal oled sinna hakanud arvama, et valku saab vaid lihast? Oled sa sellele mõelnud?
Ma ei vaidle vastu sellele, et seda tõepoolest lihast saab, kuid selleks on ka paremaid allikaid. https://www.youtube.com/watch?v=HE_FpSSK94k
babuška5. mai 2016, 12:40
kasvav organism vajab normaalseks arenguks nii taimseid kui ka loomseid valke, rasvu jne. Inimene ei ole loodud rohusööjaks. Veganid ei loobu ju ainult lihast vaid ka kalast piimasaadustest, munadest. Loomulikult on taimne toit väga tähtis komponent meie söögilaual, aga ka kõik muu on oluline. Sööma peb kõike ja normaalsetes kogustes.
5. mai 2016, 12:44
Isegi Jeesus jagas kala ehk tema ei olnud taimetoitlane
to Inga5. mai 2016, 10:32
ei tea, mis vanemad põlvkondade inimesed väga saastased ? on ikka mõnel mõistus
Inga5. mai 2016, 12:28
mõnel on tõesti...aga mõnel
5. mai 2016, 14:40
Sina muidugi arvad, et sinul on?
hah5. mai 2016, 10:08
605 aastal eKr. käskis Jeruusalemma vallutanud Nebukadnetsar leida juudi soost noorukeid, kes oleksid taibukad kõigis teadustes, targad ja arusaajad. Neile määrati igapäevane osa kuninglikust roast ja veinist. Taaniel aga ei soovinud lihasöömisega end rüvetada ja rääkis sellest ülemteenrile kes aga lõi põnnama, et Taanieli tervis sellest kannatab ja teda ootab selle eest karistus.
Taaniel pakkus välja katse kus ta sööb vaid taimetoitu ja joob vett 10 päeva ja seejärel tuleb võrdlus kuninglikku rooga söönutega. Katse tulemus: ...lihasöömisest loobunute välimus oli ilusam ja ihu
priskem kui ühelgi neist noortest meestest, kes sõid liha. Taimetoitlased said lisaks veel kiitust ülevalt ja alt: "Ja Jumal andis neile neljale noorele mehele igasuguses kirjas ja teaduses tarkust ja taipu. Ja kõigis teaduse ja tarkuse asjus, milles Nebukadnetsar neid küsitles, leidis ta nad olevat kümme korda üle kõigist ennustajaist ja nõidadest."
Ziil5. mai 2016, 11:09
Sa teed nalja eks?? See ongi su argument?? :D
Erla5. mai 2016, 12:05
Ta ei tee nalja. Väga suure tõenäosusega on ta adventist. Kristlik sekt, kus liha söömine on üldjuhul keelatud, eriti sealiha.
Hull aeg5. mai 2016, 09:59
Olen näinud kahe noore naise segiminemist.
Mõlemad tugevalt üle keskmise IQ-ga ja olid (just olid!) väga kenad ja toredad inimesed.
Siis said miski vegan-hulluse.
Alguses oli kõik OK, siis hakkasid mehi vahetama, sest kõik põgenesid nende juurest võrdlemisi ruttu, kuna ei jõudnud juurikanärimise propagandat ära kuulata.
Siis hakkasid kenade naistega toimuma ka välised muutused, nende nahk muutus sinakaks, tekkisid imelikud lööbed jms.
Lisaks hakkasid nad radikaalselt nõudma ka lähikondlastelt lihasöömise lõpetamist ja lihtsalt pöörasid nendega tülli.
Tekkisid identiteediraskused ja hakati tegelema absoluutselt mittevajalike asjade ajamisega, et oleks kellegagigi mingilgi moel mingid suhted.
Tänaseks on mõlemad läinud tigedateks, inetuteks vanatüdrukuteks- kummalgi pole lapsi.
Mäletan neid ajast, mil nad olid 20+ vanad rõõmsameelsed ja toredad tüdrukud.
10 aastaga said neist tõesti tigedad ja üksikud vanamutid.
Vegan5. mai 2016, 10:15
Väga hea kommentaar.
"Üle keskmise IQ ja väga kenad ja toredad inimesed"
See on päris hea kirjeldus ja klapib paljude veganitega. Siinkohal on kahju, et sõbrad oma arengus maha jäid. Oleks vahva, kui Eestis inimesed hakkaksid samuti väljapoole raame mõtlema.
Mõned huvitavad veganid poliitikas:
Bill Clinton, Al Gore
Mõned sportlased:
Õed Serena ja Venus Williams
Siin näeb rohkem: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_vegans
Kui sul veel võimalik on, siis tee neile heameelt ja vabanda oma lolluse pärast. Ega siis sõpruse seepärast katkema pea!
Veganile 5. mai 2016, 10:23
olge rõõmsad,et taimed ei karju.
@Vegan5. mai 2016, 10:26
Sellepärast ei pea kedagi sundima olema taimetoitlane.Muuseas-mul vana sõber on eluaegne taimetoitlane oma organismi eripära tõttu.Nimelt tema organism ei ole kunagi talunud lihatoitu.Väikesest peale.Aga tema ei ole ka kunagi oma lapsi taimetoitlasteks sundinud.Lapsed tal ammu suured inimesed.Söövad kõike ja elavad.
näh5. mai 2016, 10:43
President Bill Clinton is a fish eating vegan
Radikaalile5. mai 2016, 12:52
Peastpõrunud vegan kirjutab:
"Väga hea kommentaar.
"Üle keskmise IQ ja väga kenad ja toredad inimesed"
See on päris hea kirjeldus ja klapib paljude veganitega. Siinkohal on kahju, et sõbrad oma arengus maha jäid. Oleks vahva, kui Eestis inimesed hakkaksid samuti väljapoole raame mõtlema. "
Jah, alles olid artiklid, milledes peded väitsid, et nemad on targemad kui teised, kõikide radikaalide tavaline komme.
Püüdsin selgitada, mida tegi veganlus Looja poolt antud hea mõistusega inimestega.
Selle koha jätsid sa lugemata?
Jah, nendega suheldakse siiski mingil määral edasi, aga oa hüsteerilises veganluses on nad siiski kadunud inimesed.
Pmt saab rahvast hävitada ka veganlusega, sest paljusid noortest naistest veganeid ei saa isegi soovi korral eostada- nad ei rasestu, kuna loodus arvab neid haigeid olevat.
Pidev motoorne rahutus ja rahulolematus on viinud mõlemad väga santi seisu.
Konfliktsed ja tarvitavad psühhotroopseid ravimeid, et kuidagi oma eluga hakkama saada.
Et sööme rohtu ja teise suupoolega mugime keemiat?
Väga tervislik?
Ja ega sinu endagi jutt just adekvaatne pole ja prognoosin samasugust tulevikku ka sinule.
koolis sai lehma mao eripära enam vähem selgeks5. mai 2016, 09:57
siit ka kahtlus inimese võimesse taimetoidust kõik kätte saada. hea küll, pähklid on lehmale kättesaamatud, aga siiski peaks maoehitust arvestama, ehk see "laibasöömine" on puhtalt vaimne probleem, millest keha isegi aru ei saa, kuigi võib liha väljagi oksendada. äärmuslikud seisukohad tavaliselt jäävadki ääre peale ja lahenduseta.
dr. Uunu5. mai 2016, 09:56
Taimetoitlus on vaheetapiks lihatoidult mullatoidule üleminekul. Vegetariaanid on ohtlik ilmalik sekt.
selles on süüdi ajakirjandus5. mai 2016, 09:55
ja napakad loomakaitsjad. võta või jäta.
L.5. mai 2016, 09:55
Räme ajupesu ja lobitöö lihtsalt.
Lihatööstus on võimekas5. mai 2016, 10:52
See on tõepoolest nii, et lihatööstusel on pappi kõvasti. Isegi riik annab sinna juurde. Oleks näiteks kaerapiim ja lehmapiim samal stardipositsioonil, siis oleks kaerapiim kõvasti odavam. Eesti oleks ideaalne koht, kus kaerapiima toota.
minu laps lihtsalt5. mai 2016, 09:53
ei tahtnud liha kui väike oli. lasteaias kurdeti, et sööb ainult suppi ja magustoitu. suuremaks saades hakkas sööma. ise võin pannitäie praeliha ilma leivata nahka panna.
Sinu laps5. mai 2016, 10:15
Sinu laps on äkki tõend sellele ja paljud teised lapsed ka, et nad ei taha liha süüa....kas oled mõtelnud, et miks ei taha?
Lapsed on palju vastuvõtlikumad ümbritsevale ja mõistavad, et see liha, see liha kuidas see jõuab lauale ja milliste protsessidena, millist energiat sisaldab, on organismile risustav...aga noh kui ta hakkas hiljem õgima liha, siis näitab, et see ühiskond suutis ta ära rikkuda ja suruda oma vihast mõtlemist peale...
Mõtle selle üle...millal ta hakkas liha pugima..ja miks teda hakati sundima liha sööma kui ta tegelikult ei tahtnud.
5. mai 2016, 10:35
aga miks sina tahad otsustada, kas laps tahab või ei taha liha süüa? miks sa sunnid last? ei pea kedagi sundima sööma või mitte sööma. kui laps tahab, siis sööb ja kui ei taha, siis ei söö, mitte sina ei ütle talle seda! nii lihtne see ongi!
meil on loomade varjupaigad ja -kaitseseadused, aga tundub, et tuleb ka lastele mõtlema hakata!
vanaema5. mai 2016, 12:46
Minu lapselapsed on kõik mingil ajavahemikul söönud ainult keedukartulit,siis jälle keedetud makarone ja mingil perioodil nõudsid ainult kotletti või liha.Mina neid ei keelanud,andsingi seda mida tahtsid,sest kui on võimalik valida siis laps ennast nälga ei jäta.Nüüd juba suured ja söövad kõike,nii liha kui juurikaid.Ka suurtel on vahel perioode,kus tahad rohkem köögivilja ,siis magusat ja siis jälle liha.Tuleb süüa kõike ja normaalselt.Ekstreem sööjatele soovitan teha notaris kiri,kus panna kirja,et kui tervis käest,siis arsti abi ei vaja,kui see on tingitud toidust,samuti kehtib see vaktsineerimis vastaste kohta.
Supis on ju ka lihaleem5. mai 2016, 10:16
Mäletan vanast ajast. Lasteaias, kus minu laps käis, oli väga hea kokatädi, kes kõik ettenähtud liha suppidesse pani (ei viinud endale lihakamakat koju) ja supid lausa ujusid lihast. Lapsd nokkisid lihatükid taldriku äärele, ei söönud.
Aga sellest pole ju midagi, sest kõik ained on puljongisse läinud.
Väikelapse magu hakatakse ju varakult lihaga harjutama, et ta seedimine areneks.
Pole ime, et mõned on sellised kidurad tänapäeval.
Huvitav, kust need veganid oma rohelise kraami hangivad - kas ise kasvatavad? Tänapäeval pole ju kurgil ega tomatil mingit maitset, aroomist rääkimata. Ostad poest ja kui kohe ära ei söö, siis järgmisel päeval võib juba minema heita. Iialgi ei tea, kui palju mükkemikaale nendega koos ära sööd.
Tomat5. mai 2016, 10:21
Seda tomati asja sa sisendad endale ise, et sellel pole maitset...ju ei ole sinu tomatil lihtsalt maitset.
Sinu laps5. mai 2016, 10:19
Oled sa sügavamalt mõtelnud ka miks ta ei tahtnud liha süüa? Paljud või isegi enamik lapsi ei taha väiksena liha süüa...ja sellel on ka põhjendus. Nimelt lapsed on palju vastuvõtlikumad ümbritsevale ja energiatele, nad mõistavad, et see lihakärakas, mis neil taldriku peal seisab on julmalviisil sinna jõudnud ja ka sina ostja ei tea, mis sinna sisse on pandud või kuidas see on sinuni üldse jõudnud, aga lapsed on targemad kui täiskasvanud ning nemad mõistavad seda. See et lasteaed tunneb muret et just liha ei söö, on inimese hirm, et äkki ta pole nagu meie, ta PEAB liha sööma, aga näiteks kui see laps ütleb et ta ei taha kurki süüa, siis on see okei, keegi ei hakka talle kurki kurku toppima. Kuna ma mõistan, et hiljem hakkas ta liha lausa pugima, siis suutis maailm ta juba vihaseks teha ja hirmu täis, sest see on midagi inimene lihast saab- viha ja hirmu.
5. mai 2016, 10:21
babuška5. mai 2016, 14:05
Siin on tegemist juba vaimse hälbega.
Issanda loomaaed on suur!5. mai 2016, 09:50
Leidub igasuguseid idioote, veganid pole kaugeltki need kõige hullemad!
Soja kohta5. mai 2016, 09:50
Rinnavähi ja kilpnäärme alatalitluse korral on ju soja lausa ravijuhendis keelatud - see pole mingi blogijate väljamõeldis. Pealegi just kilpnäärme alatalitlus on viimasel ajal lisanduv ja aladiagnoosirud. Inimesed imestavad, miks kaal tõuseb, kuigi söövad omaarust tervislikult ja piitsutavad end trenniga.
*
"tasuks vältida sojatooteid, sealhulgas mitmeid töödeldud toite, mis sageli sisaldavad soja derivaate. Toidulaualt võiks kõrvaldada tofu (see on fermenteerimata sojatoode), sojapulbri, sojaõli (seda on liigtöödeldud ja rafineeritud), sojajuustu, sojajäätise, sojajogurti, “sojaliha”, sojaletsitiini, sojaproteiine sisaldavad proteiinijoogid jmt. Eriti ohtlik on imikutele mõeldud sojast valmistatud rinnapiimaasendaja, mis võib kahjustada lapse seksuaalset arengut ja põhjustada tema viljatust täiskasvanuna."
Soovitan see artikkel läbi lugeda, siis on küll ainult mõningad probleemid üles loetletud, tegelikult on seid veelgi rohkem:
http://www.loodustohter.ee/?p=180
.
khmm5. mai 2016, 09:49
me: where do you live?
vegan: I'm a vegan
khmm5. mai 2016, 09:44
"mihkel, ou, kuule lähme kalale!? Ma ei saa, ema ja isa ei luba kala tappa. A okei, no siis saad koolis normaalselt võtta"
.5. mai 2016, 09:44
90-ndate alguses elasime Lasnamäel. Mu tütar oli pubekas, ja tal oli klassiõde, kelle ema oli kõrgkooli haridusega, kasvatas oma kaht tütart ja poega . Tütre klassiõde oli neist vanim.
Eks siis sai lapsele külaskäigu ajal süüa pakutud. Ja selgus, et need lapsukesed ei tohtinud kodus liha süüa, samuti oli neile keelatud koolis söömine, sest ka seal anti liha.
Kujuneski nii välja, et iga nädal käisid kõik need lapsed 2-3 korda meil (salaja) liha söömas. Lemmiktoit oli kotletid.
Armsad lapsed olid.
varasem !!!5. mai 2016, 10:15
Siin on üks võtnud kasutusele minu märgi ja kirjutab selle all mingeid mõttetuid jaburusi. Teatan ametlikult, et see on mingi isehakanu, mitte mina.
5. mai 2016, 10:16
Nõme oled sa ise kui võrdled söömist ja seksuaalset ahistamist, lausa loll oled, ütleksin.
Heh5. mai 2016, 10:16
Sul seemned peas idanevad või? :D
haige oled sina5. mai 2016, 10:16
Kui laps tahab süüa minu juures, näen kuis mu lapselapsed eelistavad minu kotlette ema supilurrile, siis tuleb neile seda ka valmistada ja lasta neil süüa.
5. mai 2016, 10:24
/ 10:16 kommentaar oli mõeldud !!!-le, mis õnneks kustutatud.
!!!5. mai 2016, 10:32
Kus sa selle närgi patendeerisid? Saab seda teha läbi ÕL-i, et see on aimult Sinu märk?
Ants5. mai 2016, 09:42
Kelle vastu?5. mai 2016, 11:25
Kelle vastu me hetkel võitleme? Kas halvustame homoseksuaale või veganeid? Tahaks ka kuskil midagi ägedat kommenteerida aga siin ei ole eriti ruumi - igakord, kui uurin veganluse kohta, siis ei saa midagi halba öelda.
linnamees5. mai 2016, 09:42
Ravikindlustus on eestis solidaarne, see tähendab maksumaksja tasub ka laste ravi eest. Kui ema teadlikult seab lapse tervise ohtu ehk tekitab tulevikus suuri ravikulusid, siis oleks õigustatud, et selliste isikute eest peaks ravikulud kandma isik ise. Sama kui sõidukil kasko ja tavakindlustus - oled suurema risikikäitumisega, maksad ka rohkem. See paneks mõnedki radikaalid mõtlema, kas tervisega eksperimenteerimine on ikka hea mõte.
soovitus5. mai 2016, 09:42
Üks rull silo keset elutuba ja peaks tervele perele piisama, et talv üle elada. Hobused ja lehmad suured loomad ja vaat kui suur tööjõudlus. http://lilliagro.ee/?c=silo-muuk1&l=et
oh 5. mai 2016, 09:40
seda nimetatakse kehaliseks väärkohtlemiseks
Vegan5. mai 2016, 10:46
Olen nõus. Kehaline väärkohtlemine algab seemendamisest. See on sisuliselt vägistamine. Seemendatakse ning seejärel, kui vasikas on sündinud, võetakse ta oma ema juurest ära ning ema pumbatakse piimast tühjaks. Surem 4-5 korda loomulikust east varem. Enne kurnatusse suremist saadetakse lihatööstusesse. See on tõepoolest kehaline väärkohtlemine ning see jätkub pärast pakendamisega jne. Turundus peab seda kõike ilustama. Panema pildile silte õnnelikest looduses elavatest loomadest jne. Kõige tippu inimesed annavad selle oma lapsele või söövad ise ära - ja kuna liha tekitab ka vähki (WHO 2015 aasta raport ei jäta kahtlustki), siis on selle lapsele söötmine kehaline väärkohtlemine. Kahjuks topeltstandardid ei luba lehmadele, sigadele, kanadele politseid appi kutsuda. Seda saab teha siis, kui üks kiisu või kutsu on hädas.
5. mai 2016, 15:00
Tule taevas appi, mida see veganlus inimese mõistusega teeb!
oh5. mai 2016, 09:39
kasvatad vasikat vää, et ainult piima
einojah5. mai 2016, 09:38
Loomade piinamise asemel piinavad need lapsevanemad nüüd lapsi. Tõesti VÄGA segased lapsevanemad. Eriti segased on need vanemad, kes väidavad, et taimtoit on puhas. Kohati on erinevad viljad palju kahjulikumadki, kuna neid pritsitakse kemikaalidega, samuti süstitakse neisse kemikaale sisse
....5. mai 2016, 09:45
Teisi liike võib piinata ja tappa, peaasi, et endal hea oleks?
taim5. mai 2016, 10:21
Huvitav, kas taimi võib piinata (katki teha) ja tappa? Osaliselt isegi elusast peast süüa?
5. mai 2016, 10:22
ja, kui sa last piinad, on sul veel parem või?
mutt to ....5. mai 2016, 10:35
Kas tiigril on õigus kitse tappa?
5. mai 2016, 10:22
Just nimelt. no vaadake neid imetillukesi salatite kasvutopse, juuri pungil täis ehk stressantunud, selge, et neid kasvatatakse vaid kasvuvedeliku najal. kus on siin looduslikkus? kui meie asume nelja aastaaja vööndis, miks peame siis talvel sööma rohelist, mis on esmalt kunstlikult kasvatatud, ja teiseks pärssima oma aastaaegadele vastavat toidumenüüd? kui tuleb peenramaalt tilli, siis sööme seda. ja säilitatav talveõun on see, mis läheb kesktalvel söögiks.
just nii oli5. mai 2016, 09:36
Mul ka tädi läks oma mehega taimetoidule yle-algul köhnusid ,seejärel mees viskas lusika nurka-öigemini vigla siis-ja vähe aja pärast ka tädi.inimene ei ole mäletseja vaid köigesööja
5. mai 2016, 09:33
Küsisin 10-aastaselt tüdrukukeselt, et kas ta kala sööb. Laps vastas: tahaksin küll, aga emme ei luba!
Jutt on lapsest, kes enne ärapööramist oli normaalselt söönud. See on ju vägivald lapse üle.
Vana Ahv5. mai 2016, 09:30
Vegan5. mai 2016, 09:52
Wow. See on nii hea link. Nelli Teataja linkide jagamine on väga tugev märk arvamusliidri tõsiseltvõetavuse kohta :-)
5. mai 2016, 10:20
Kui kõrgele sina, eriti terve ja tark tänu liha mittesöömisele, end siis asetad?
Vegan5. mai 2016, 11:11
Tänan küsimuse eest. Ma lihtsalt nimetaksin ennast keskmisest teadlikkumaks. Juba enne veganlust pöörasin rohkem tähelepanu tervislikule toitumisele. Mida rohkem uurida ja end harida, sest lihtsam on veganiks hakata.
Ma ei pea end sinust paremaks ega halevamaks. Olen samuti liha söönud. Tegin eriti osavalt lambaliha. Veganluse osas on toidulaud endiselt väga kirju aga siin ei ole enam loomseid tooteid.
Ma mõistan sind. Elades kitsas inforuumis, siis paratamatult kujuneb mingisugune arvamus asjadest. Ka usklikus perekonnas kasvades hakatakse sageli palvetama, sest see on see mida on tehtud läbi aegade ja harjutud tegema ja jätkama. Nii ka lihasöömine. On ju lihtne selles elada. Poed on täis loomsetel saadustel põhinevaid tooteid.
Kui aga natukene lähemalt uurida ühe poole argumente ja teise poole argumente, siis on lihtsam otsustada. Mõnel ei ole karakterit otsutada loomade nimel eetilisema tee kasuks. Teisele jäävad keskkonnaga seotud argumendid kaugeks. Kui lõpuks tervislik aspekt kätte võtta, siis ka kõik kohe elustiili muutma kuku. Ega joomine ja suitsetamine ka tervislikud ei ole, kuid inimesed ikka jätkavad nende halbade harjumustega. Lihast loobumine on sama teema. Taimepõhine dieet on igas mõttes parem ja seepärast ka sellise otsuse tegin. Ja see ei tee mind tõepoolest sinust paremaks, ega ka halvemaks. Lihtsalt ühe asjaga jõudsin natukene ette :-)
Suusi5. mai 2016, 12:36
Jee! Kena põhjendus.
vanaema5. mai 2016, 12:58
inimesel on lihtsalt igav,mine maale elama,võta põllumaa, kasvata kõik juurikad ise ja söö neid,siis ma usuks ka vaganisse,aga niikaua,kui süüakse igasugust supermarketite puuvilju,ei usu
Veganile5. mai 2016, 14:38
Ja mis sinu arvates takistab inimest söömast nii veganite väga kirjut toidulauda ja sellele lisaks loomseid saaduseid? Ehk siis toituda mitmeksesiselt?
Jääb mulje, et sinu arust on ainult veganid siin planeedil need, kellel on vaid võimalik süüa mitmekesist mitteloomset toitu. Omnivoorid söövad siis vaid rämpsu (milles liha).
Piinlik lugeda su tekste siin.
Tüüpiline veganite demagoogia.
Veganile5. mai 2016, 14:56
Ah või, et kohe keskmisest teadlikum oled? Ära sina ütle!
Ei taha5. mai 2016, 09:17
Aga kui ma ei taha süüa teist elusolendit, milles teema, sunniviiselt pean sööma laipa või? Ja siis kiitma seda sööki taevani. Kus jookseb piir, kes võib minu ja minu lapse üle üle otsustada, mida endasse sisse ajada. Kui ühel päeval tehakse seadus, et kokaiin on kõigile kohustuslik alates 10 eluaastast, muidu keerab tervis tuksi, mis siis hakkame kõik narkariteks või?
5. mai 2016, 09:27
Ise söö või ole söömata, kedagi ei koti, aga ära lapse eest otsusta, last ei tohi sa näljutada!
Ei taha5. mai 2016, 09:42
Ja kes oled sina, kes on lastearst, kes on mingi võõras, kes tuleb ütlema, mis on minule või minu lapsele parem, kui ma ise oskan kasutada oma pead ja ise mõelda. Ehk siis küsimus sulle, kes sa vastasid, 09:27, kui homsest oleks seaduse järgi kohustus vähemalt kord nädalas kokaiini süst kõigile, kes on vanemad kui 10 eluaastat, seda nõuaks seadus, seda nõuaks sinu perearst ja seda peaks normaalseks kõik teised nn lambad meie ühiskonnas, kes ise mõelda ei oska, kas sa hakkaksid siis narkomaaniks ja kindlasti laseks teha süsti ka oma lastele?
@Ei taha5. mai 2016, 09:56
Kas sa ei leia,et su jutt on üdini debiilne?
Kontrolli oma taimetoidu menüü üle.Jääb mulje,et tarvitad psühhotroopseid aineid sisaldavaid taimi.
Endine vegan5. mai 2016, 10:17
Sul on veel pikk maa minna!!! Esiteks tee selgeks et kokaiini ei süstita ja kord nädalas ei oleks sellel mingit märkimisväärset mõju! Laip siin ja laip seal, tead saa natuke looduselähedamaks ja siis ei tundugi see punnis silmadega jänku nii armetu kannataja...
@Ei taha5. mai 2016, 10:18
Mõte ja tegu on kaks erinevat asja.
Mina olen kogu elu oma peaga mõelnud.Söön,mida tahan,joon,mida tahan.Üldse teen,mida tahan.Piirides,et ma ei tekita oma elulaadiga kellelegi ebameeldivusi.Ega sunni ka kellelegi oma elulaadi peale.Ka oma lastele ja lastelastele mitte.
exole5. mai 2016, 10:20
täitsa minu m6te! p6ikpäised madalalaubalised
@Ei taha5. mai 2016, 10:22
Lisaks veel.Mina ka väga lihasõber ei ole.Eelistan lihale head kala.Aga omakestele ma ei sunni igapäevast kalamenüüd peale.
to 9:425. mai 2016, 10:28
Sina oskad kasutada oma pead? Nüüd ajad küll midagi segamini. Terve mõistusega inimese juttu sinu kommentaar küll ei sisalda.
Ei taha5. mai 2016, 10:29
Ja miks sa seda minu lasetele peale sunnid?
Ei taha5. mai 2016, 10:30
Üks asi on see, kas laipa kusagil on või ei ole, teine teema on hoopis see, et ma pean laiba ära sööma.
Noo to hah5. mai 2016, 10:50
Ei peagi näljas olema, piisab ühekülgsest toidust, et organismile halba taha. Ja kui nii 'tark' ollakse, siis võiks ka teada, et on IQ.
Gorilla7. mai 2016, 00:58
Laps on vanema omand. Mitte riigile kuuluv asi.et dr. Ütleb ja nii ongi.mida lihast saab? Muid aineid saab taimsest v.a b12. Miks ma pean liha sööma. Kui taimsest saab enamus vajaliku? Üks ahv sôjaajal läks USAsse. ja kuulutas kôigile. et saab loomi tappa ja nende liha süüa. Nüüd söömegi ühe ahvi kuulutatud liha. Laps ei nägi mitte kuidagi. Siin nähakse et süüakse mônda juurikat ja sellest ka vajalike ainete puudus. Palun kirjutage mida lihast saab st kôik ained? Kirjutage mida taimsest puudu jääb? Kui te maksate kompensatsiooni 500 tuhhi. rohkem ei komenteeri. Palun vôtke pikaajalised veganid sôna ja kirjutage fakte kel lapsed veganid! Millised faktid peavad paika. Millised ei pea. Eelnevalt kirjutatud et hakatakse tervise pärast veganiks. Nii tehakse ja aitab. Kui palju GMO liigub ei tea kuid usun et vähem kui igale loomsele toidule lisatud aineid. Ka taimsetel on pestitsiidid miga sööme iga päev. Kuid aine taime kasvades väheneb. Laps kuulub mulle mitte riigile. Lapse ôrn seedekukg ei suuda tihket liha seedida ja probleemid tekivadki. Kui ma ei taha. Kas te sunnite loomset toitu sööma sest ühiskond seda nôuab? Mina otsustan mida söön k.a laps. Artikkel on inimeste ip aadresside vajalikkusest. Kas mul on kohustus loomset tarbida? Ei! Uurida enne taimse ja looma fakte ja siis môelda kumbast saab vajalikke aineid kätte!
xs5. mai 2016, 09:29
Taimed kuuluvad eluslooduse alla. Kas praegu sööte ja söödate siis ainult mineraale? Isegi nende puhul on kivistised olnud kunagi elusolendid...on mõnel ikka raske elu.
ära taha5. mai 2016, 09:29
jutt juba vastab menüüle
5. mai 2016, 09:15
LASTEKAITSE, ÄRKA! Lapsi ei tohi näljutada!
!!!5. mai 2016, 09:43
See ei ole lapse näljutamine kui sa talle laipu sisse ei sööda.
Kuusk5. mai 2016, 10:03
Tehniliselt võttes söödab vegan ka taimetoidu puhul lapsele laipu, sest taim on elusorganism, mis on kusagilt toiduks toodud. Lisaks on see lapse näljutamine, sest laps peab teatud toitained kätte saama ja juba põhikoolis õpetati, et neid saab lihast. Niiet ei tasu sundida lapsi oma lollusi järgi tegema.
varasem !!!5. mai 2016, 10:13
Siin on üks võtnud kasutusele minu märgi ja kirjutab selle all mingeid mõttetuid jaburusi. Teatan ametlikult, et see on mingi isehakanu, mitte mina.
Vegan5. mai 2016, 09:51
Õige jutt. Veganluse kohta peaks rohkem lugema ja seda võiks lastekaitse propageerida. Saaksime tagada oma lastele parema tervise. Loomulikult veganluse all ei tohiks mõelda ainult loomsest loobumisele, vaid ka üldse tervislikumale ja teadlikumale toitumisele. Mitte lihtsalt suhkruvesi ja kartulikrõps. Pigem ikka läätsed, oad (mustad oad sisaldavad rohkem proteiini kui liha), erinevad puuviljad, juurviljad jne. Lastekaitse võiks teha teavituskampaania. Näiteks Kanada toitumissoovitused soovitavad tugevalt piirata loomsete toodete tarbimist ja vähemalt 90% ulatuses taimset toitu tarbida.
!!!5. mai 2016, 08:52
Veidrikke on mitmesuguseid. Näiteks mõned väidavad, et inimene suutvat toituda ainult mineraalainetest. Teised, et piisavat veest ning päikesevalgusest. Just nagu oleks inimene taim, mis fotosünteesib süsihappegaasist, veest ning päikeseenergiast kolorofülli. Eks iseenese peal võib iga hull või poolhull oma ekstreemtoitumise proovida ning eksperimenteerida mida aga soovib. Kas või enesetapuni välja. Kuid teiste inimeste,laste peal küll mitte. Laps vajab kasvuks siiski nii valkusid, rasvu kui ka süsivesikuid. Samuti vitamiine ning mikroelemente.
@!!!5. mai 2016, 10:09
Kui ta ise nii toimib,siis on ta tõesti veidrik.Aga kui ta oma lapsi hakkab sundima samamoodi talitama,on ta kurjategija.
Kallis noor ema.5. mai 2016, 08:47
Inimene on toiduahela tipus ja sööb kõike. Ka teist inimest kui nälg majas aga tundub, et teie olete seda koolis õppimise asemel mõnele kutile keelt kõrva ajanud ja teadmised elust on teil väga vajaka jäänud.
oletan5. mai 2016, 09:02
inimesi on taimetoidulisi, on segatoidulisi, ainult et taimetoidulisel emal võib segatoiduline laps olla ja siis on ta nagu lamba hoolde sattunud karuke, kes marjade peal kiduraks jääb.
ise söön liha kahe suupoolega, laps on liha suhtes vääääga valiv ( mina olen lõvi, laps - kaljukits:)
Vegan5. mai 2016, 09:57
Tegelikult on omnivoor justkui toiduahela lõpus. Sööb kõike seda head kraami läbi pika ahela, mida saaks taimsest otse. Kusjuures tohutult raiskab ressursse ka.
Aju5. mai 2016, 08:46
Ja kogu selle lihata söögi tagajärg on, et laps jääb mõistuselt kängu. Selline jama peaks ju olema kriminaalkorras karistatav - abitu lapse abita jätmine.
Ajuekspert?5. mai 2016, 10:01
Mille põhjal selline järeldus? Millised ained on need, mida veganid teie arust piisavalt taimsest dieedist ei saa? 5% Iisraelu populatsioonist on veganid ja sellele lisanduvad veel taimetoitlased. Iisraeli sõduritele võimaldatakse samuti 100% vegan elustiil - loomulikult kuni lahinguni, mis on juba teine teema. Juutidel ei ole küll kuidagi sellist mainet nagu nad oleksid mõistuselt kängu jäänud.
ema,naine5. mai 2016, 08:30
Kui sa lapsel normaalset toitu ei õpeta sööma, mis meie neljas aastaajas on vajalik, jääb su laps kängu, ei kasva, ei suuda mõelda, temal ilmnevad peavalud ja muud tervisehädad!? Kas seda soovid oma lapsele? Ilmselt soovid, mitte miski toiduaine ei asenda liha, kala, muna, piima, meie juurvilju ja meie puuvilju. Ise ma pean neid inimesi,kes ei toitu korralikult ega anna oma lastele väärtuslikku toitu, lausa haigeteks peast. Kui palju lapsi peab meie riigis piskuga läbi ajama, sest perekond on jumala vaesed ja kas pole kuritegu nende vanemate poolt, kellel on sissetulekud normaalsed aga nad piinavad oma lapsi sundides neid sööma ainult taimi ja kasvusid.
õige, kuid...5. mai 2016, 09:00
miks hakatakse taimetoitlasteks? Ikka häda sunnil. Kui mittekvaliteetne toit on organismi haigeks teinud, tulebki välistada toiduained, mis organismis kriisi on tekitanud. Kasvõi mõneks ajaks.
Tundub hoopis, et see radikaliseerunud veganlus on pigem protest poes müüdavate kemikaalidega töödeldud toitude vastu.
Et olla terve, vajab organism PUHAST toitu.
"õigele"5. mai 2016, 09:30
Osta siis puhast toitu. Me pole nii ära linnastunud, et soovi korral ei saaks ehtsaid talumune või piima või liha.
p.s. Oled sa ikka väga kindel, et taimetoit PUHAS on? Ma küll ei oleks.
Erla5. mai 2016, 08:17
Muide, üks kristlik sekt ehk adventistid, ei luba ka oma lastel liha süüa.
5. mai 2016, 08:30
nojah, siin ongi jutt fanaatilistest hulludest.
blah5. mai 2016, 08:43
Kas aint liha? Aga kala võib?
.5. mai 2016, 09:43
Adventistid ei söö ainult sealiha.
Erla5. mai 2016, 08:14
Veganit, kes sunnib ka teist inimest, eriti abitut last enda viisil sööma, peabki ainult halvustama ja otseselt hukka mõistma! Mis ku..di ema ja isa sellise inimese on kasvatanud?
sööks ka liha aga...5. mai 2016, 08:05
...aga see EI OLE ju liha! Poes ja ka turul pakutakse vaid vorstide nime all maitsestatud sodi, liha asemel hormoonidega toidetud loomade laipu, mida veel töödeldud vähkitekitavate säilitusainetega.
Liha sai nõuka ajal maavanaema sahvrist!
5. mai 2016, 08:18
Kust allikast Teie küll oma teadmisi ammutate?
fakt5. mai 2016, 09:02
5. mai 2016, 08:28
kust sa seda mürgivaba muru hangid?
anu5. mai 2016, 07:54
see pole ju loogiline, et mammi sööb ainult juurikaid ja arvab et titt saab kõik vajaliku rinnapiimast,
Imelik5. mai 2016, 08:15
Titt, ega titt eluaeg rinda ei saa!
5. mai 2016, 08:25
kui sa juba beebi ära näljutad, kas arvad, et temast hiljem terve inimene saab?
Att5. mai 2016, 07:49
Soja pidi meestel tissid kasvama panema. Ja üldse, toit peaks lisaks tervislikule ka maitsev olema. Paljalt maltsaga head toitu ei saa, natuke võid, koort, piima, liha või kala ja siis juba läheb. Aa, ükspäev bussis vestlesid kaks paduvegani minu selja taga bussis. Jutt keerles ehteestlaslikult selle ümber, kumb kõvem vegan on. Saatjaks jutule oli pidev krõbin. Kaesin uudishimust, mida preilid kärbseseenekallistajad krõbistavad. Ja ennäea, kõige suurem fazeri sinine šokolaad maitses hoolimata innukatest veganluse põhimõtete ettevuristamisest vägagi. Lasin usinatel kretiinikestel maiuse lõpuni süüa ja kohmasin üle õla, et kas nad ikka teavad, et nad just sõid ühe lehma piinamise tulemusena saadud PIIMAšokolaadi.
Ei, ma ei ole loomapiinamise poolt, aga see ei tähenda, et ennast kõrredieedile seetõttu panen. Olen nõus rohkem kasvõi maksma, et liha- ja piimatööstuse tegevus üle vaadatakse ja paremad tingimused loomadele-lindudele loodaks.
5. mai 2016, 07:43
SIIN PEAKS LASTEKAITSE VAHELE ASTUMA!
Tehku vanemad endaga, mida tahavad, närigu või muru! Lapsi näljutada ei tohi! Kui kasvavad suureks, otsustavad juba ise, mida süüa.
Tean isegi selliseid emasid, kes lastel on liha-, kalasöömise ära keelanud. Lapsed on nagu keldris kasvanud kartuliidud.
LASTEKAITSE HAKAKU SEDA JÄLGIMA, sest koolis on ju näha, mida lapsed söövad!
Laste5. mai 2016, 07:30
peal eksperimenteerimine on kriminaalkuritegu.
5. mai 2016, 07:45
Meie riigis mitte karistatav kriminaalkuritegu. Tean paljusid lapsi, kelle on emad invaliidistanud.
eiks5. mai 2016, 07:27
tundub et väga suur % eestlasi idioodid
Vegan5. mai 2016, 09:47
Sellega saab ainult nõustuda. Väga paljud on idioodid ning seepärast ongi plusse laotud postitustele, mis algavad "pidavat olema..." stiilis. Kanada, Soome Holland, Austraalia - kõik on veganlust tunnustanud. Samuti on kõik poliitikud hakanud vaikselt seda teemat tõstatama, kuid väga tasa ja targu kuna valijad ei mõista hetkel oma sissekujunenud harjumuste varjus, et nii talle endale kui ka loodusele on taimepõhine dieet ainuõige lahendus.
5. mai 2016, 15:10
Lugedes sinu kommentaari ei saa küll öelda, et see taimepõhine dieet sulle hästi mõjunud on.
Ants 5. mai 2016, 07:14
Pildil oleleva lapse nāost on nāha, et ta nālgib.
Imelik5. mai 2016, 08:17
Mis Sa arvad, et pilt ongi sellesama lapse oma? Mõni arvab isegi, et ta, seesama pildilolev, saab siiani rinda...Olge normaalsed!
Ei söö ka liha5. mai 2016, 07:08
Söön juurvilju ja sinna kõrvale vitamiine apteegist elu kui lillepidu.
5. mai 2016, 07:31
Sina võid "lillepidu" pidada, praegu on jutt lastest.
5. mai 2016, 07:47
Saage aru, eelmine kommenteerija teeb nalja.
5. mai 2016, 09:11
to Ei söö ka liha5. mai 2016, 07:32
Oled ka laps kasvava organismiga?
Mineraalitoitlane5. mai 2016, 07:42
Taimedel on ka valus kui neid süüa! Sa igavene veganmõrvar!
5. mai 2016, 07:51
mineraalidelt küsisid luba ennast süüa? Neil on ka teadvus!
5. mai 2016, 07:46
07.08, väga naiivne jutt! samahästi võid täielikult tablettide peale minna!
Liha saab asendada 5. mai 2016, 07:08
Lihasööja5. mai 2016, 07:29
Näha on, et liha puudumine toidus mõjub ajule nii halvasti, et isegi õigesti kirjutada enam ei osata. Õige oleks: sojahelvestega.
Aga SISU - saab siis 5. mai 2016, 19:53
või ei saa asendada?
Miks?5. mai 2016, 10:33
Miks peab mingeid helbeid liha asemel sisse ajama?
Liha saab asendada 5. mai 2016, 07:06
5. mai 2016, 07:53
Ära sa poisslast küll sojaga toida, see ju puha taimne östrogeen.
5. mai 2016, 12:44
Vot see on üks õige tähelepanek!!
Ähh5. mai 2016, 06:54
Need nn veganid on ise õlgadest ülespoole vaadates haiged, mis haiged.
Vähe sellest, et enda tervise tuksi keeravad, nad teevad seda ka lastega!
Lastekaitse seadus tuleb üle vaadata, muu neile põmmpeadele ei aita.
Mofo5. mai 2016, 12:45
Põhimõtteliselt ususekt, kes peavad oma tõekspidamisi teiste omadest ülimuslikuks, vegan scene...
Inimesed, kes on omale sellise väljundi/usundi leidnud.
5. mai 2016, 06:08
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
Rahvas arvab5. mai 2016, 08:34
Aga isa kommentaar? Kas isa annab kui ema ei anna?