Foto: EdBockStock / Alamy
Hea nõu
5. mai 2016, 10:03

Aedniku ABC: kuidas aias askeldades liigeseid säästa?

Pidev ja mõõdukas liikumine on liigeste tervise pant. "Iga päev võiks alata ikka hommikuvõimlemisega," soovitab Põlvamaa perearst Jane Ott aiatööde perioodiks.

Liigestele tuleb tähelepanu pöörata seda enam, et meie kliimavöötmes on liigesehaigused olnud parajaks pähkliks läbi aegade. Uuringute andmeil vähendab füüsiline aktiivsus paljude tervisehädade riski, teiste kõrval levinuima liigesehaiguse osteoartroosi riski lausa 83%.

See aga tähendab, et ka aiatööde tegemine on tegelikult liigestele kasuks ning aitavad end üldiselt vormis hoida, kui aiatöid teha õigesti.

Rahvusvaheline osteoporoosi liit ning veebikülg Viivilla.se soovitavad aiatöid tehes silmas pidada järgmist.

Enne aiatööde alustamist tee venitusharjutusi ning töötegemise alguses jälgi, et liigutused oleksid aeglased ja rahulikud. Aiatööd võivad tunduda lihtsad ja igapäevased, kuid tegelikkuses koormata keha rohkem kui üks jõusaalitreening.

Aiatöid võiks teha ülakeha sirgena hoides, seda ka põlvili tööd tehes, kõblates või kaevates. Igal juhul tasuks vältida keha väänavat kallutamist ja keha keeravaid liigutusi. Selg hoia sirgena ka millegi järele kummardudes, kalluta end puusadest.

Pea meeles, et ka aias saad oma elu lihtsamaks teha. Näiteks vähendavad vajadust kummardamise järele kõrgendatud peenrad või lilleklumbid.

Kui aias on tarvis midagi tassida, hoia kandamit kehale võimalikult lähedal. Nii suudad sa paremini tasakaalu säilitada ning õlgadele või seljale langevat liigset koormust ennetada. Veel parem on see, kui jagad ühest kohast teise tassitava väikesteks kandamiteks. Aiatöid tehes jaga oma keha tasakaalu mõlema jala vahel.

Üheks raskemaks tööks aias on kaevamine. Seda tehes vali õige labidas – see olgu kerge, terava servaga ning õige pikkusega labidavarrega.

Püüa ka aias tööd tehes säilitada rahu. Kui on vaja abi, ära pelga seda küsida. Ja pea meeles, et kui kõike korraga valmis ei saa, ei juhtu sellest midagi – liigeste huvides on, et mõõdukaid tegevusi jaguks igasse päeva võrdselt. Igatahes on kasulikum jätkata tööga mõni teine kord, kui ennast ühe päevaga viimase piirini ära väsitada.

Ülekoormuse ennetamiseks on hädavajalikud regulaarsed pausid. Hädavajalik on paus siis, kui tunned kuskil valu.

Mõnikord võib aga vaatamata enda hoidmisele juhtuda, et liigestele on liiga tehtud. Sellele, et liigestega pole kõik korras, viitavad valu ja turse pärast liikumahakkamist või suuremat koormust. See võib tekkida puusaliigestes, põlvedes ja ka sõrmedes. Sel juhul tuleb neid määrida sobiva salviga – apteegiriiuleilt leiab neid nii põletiku- kui valuvastaseid, sõltuvalt eelistustest kas soojendavaid või jahutavaid. Väga hullu valu korral soovitab Jane Ott aru pidada arstiga, sest siis võib tegu olla eriravi vajava ägeda põletikuga.

Muide, liigutamisest on kasu liigesehaiguste ennetamisel, head teeb see aga ka valusatele liigestele. Sageli kipuvad inimesed liigesevalude korral just vähem liikuma, see pole aga sugugi õige. Targem on enda liigutamist jätkata, targalt ja tasakaalukalt.