Foto: Vida Press
Keha
5. mai 2016, 10:55

Terved hambad: mida väikelapse suuhügieeni puhul silmas pidada?

Hambasõbralikke toitumis- ja hügieeniharjumusi on oluline juurutada juba maast madalast, kuna nii teenivad terved hambad meid kogu elu. Mida on oluline väikelapse suuhügieeni puhul silmas pidada?

"Hambasõbraliku toitumise puhul on oluline vältida näksimist ja pidada regulaarsete toidukordade vahel pikemaid pause, mis võimaldavad süljel toidukorraga kaasnenud happerünnaku kahjustused taasmineraliseerida," räägib Eesti Hambaarstide Liidu president Marek Vink. Ta rõhutab, et laps ei tohi uinuda toit suus, sest magades on suu loomulik puhastumine süljeerituse vähesuse tõttu puudulik.

Vink lisab, et üle ühe aasta vanust last ei ole soovitatav öösiti toita, kuna nii jääb toitaineterikas piim kaitsva sülje erituse puudumise tõttu hammastega kontakti pea terveks ööks, mis võib olla hammastele ohtlik. Lisaks on tähtis juurutada harjumus juua janu korral vett ja mitte värvilisi magustatud jooke, mis kahjustavad hambapinda. Jookide suhkrusisaldus annab hoogu ka kaariesebakteritele, mistõttu on iseäranis oluline harjutada juba beebieast janu korral vett jooma,“ lausub ta.

Vinki sõnul on oluline, et ka lapsevanemad jälgivad oma harjumusi. „Haigustekitajad levivad perekondlikult sülje vahendusel, mistõttu ei tohiks kasutada väikelapsega ühist lusikat ega puhastada lutti enda suus,“ selgitab ta ja lisab, et kuna lapsed on sageli ka vanavanemate hoida, tuleks veenduda, et sellest on teadlikud ka nemad.

Signali brändijuht Marit Soha sõnul on tervete hammastega laste põlvkonna kasvatamiseks oluline harjata lapse hambaid hommikul ja kindlasti ka õhtul enne uinumist. „Alates kolmandast eluaastast võib harjastele määrida fluoriidi sisaldavat hambapastat, mis tõstab hambakoe vastupidavust ja aitab ära hoida kaariesekahjustuste teket,“ märgib ta. Kuni laps pole aga õppinud liigset hambapastavahtu välja sülitama, tuleb lapse hambaid pesta spetsiaalselt kõige pisematele mõeldud hambapastaga, mis ei sisalda fluoriidi.