Foto: Vida Press
Lapsed
5. mai 2016, 15:20

Rasedad vältigu spaas kuumust ja eeterlikke õlisid (1)

Rasedus on naise elus vastutusrikas periood, millest sõltub nii ema kui ka lapse edaspidine hea tervis. Et seda kindlustada, pakuvad spaad erinevaid protseduure, mille hulgast tulevane ema saab valida meelepärase.

Toila Spa raviosakonna juhi Klara Azarnova sõnul on rasedate spaaprogrammid selleks, et astuda vastu suurimatele probleemidele, mis raseduse ajal võivad tekkida ehk nende eesmärk on ennetada ja leevendada stressi, näo ja jalgade turseid, naha kuivust, seljapiirkonna lihaspinget. „Protseduurid on kasulikud ka lastele, sest ema ja lapse emotsionaalne suhe on väga tugev,“ sõnab Azarnova.

Toila Spa pakub erinevat tüüpi hoolitsusi, millest igaühel on omad plussid. Kui näiteks ujumine ja vesivõimlemine lõõgastavad selja piirkonnas lihaspingeid ning leevendavad valu, siis jalgade massaaž vähendab turset ja on hea veenilaiendite profülaktika. Azarnova toob välja, et naistel tekib raseduse ajal sageli näoturse, mille vastu aitab näomassaaž ning mis kindlustab terve jume ja luksusliku sära.

„Lõõgastav massaaž on samuti väga tõhus ja õrn meetod, mis leevendab valu, väsimust, raskustunnet ning valu seljas,“ lisab ta.

Erinevad massaažid raseduse eri perioodidele

GOSPA teenindusjuht Irene Targem märgib, et nende spaas on rasedatele sobilikud massaažid iga trimestri jaoks.

„See on inspireeriv teraapia, mis läbi puudutuse jõu ühendab ema ja beebi, pannes nende südamed ühes rütmis lööma. Ema saab täielikult keskenduda massaažile tänu unikaalsele kott-toolile, mis võimaldab väga mugavalt ja turvaliselt lõdvestuda. Massaaž leevendab pingeid seljas ning vähendab turseid jalgadel ja kätel, turgutades meeli ja virgutades vaimu,“ kirjeldab Targem.

Taolistel hoolitsustel on tema sõnul soovitav esimesel ja teisel trimestril käia üks kord iga kahe nädala tagant ning kolmandal trimestril korra nädalas. Tegemist on hoolitsusega, mida sobib võtta ka siis, kui beebi on juba sündinud ning emmel oleks iseendale vaja veidi aega, et keha ja meeled jälle tasakaalu saada.

Nii Klara Azarnova kui ka Irene Targem toovad välja, et spaasse tulekul tuleks teenindajat rasedusest teavitada. Seda põhjusel, et mõned massaažid ja protseduurid – näiteks punktmassaaž, kupumassaaž, tselluliidiravi, erinevad kookonid ja kuum vann ei ole rasedatele lubatud.

„Massaažiõli valides tuleb olla eriti ettevaatlik. Õli peab niisutama nahka, ei tohi olla terava lõhnaga ja tekitada allergiat,“ toob Azarnova välja. Targem lisab, et kindlasti ei tasuks eeterlikke õlisid kasutada esimesel kolmel raseduskuul, liiatigi on naine sel perioodil lõhnade suhtes tundlikum.

„Meie spaas eeterlike õlisid beebiootel naisele eriti ei kasutatagi, aga väga hästi sobivad näiteks lavendel ja kummel. Suureks abiks on lõhnameel, sest sobivatest valikutest tunneb naine ise kõige õigema lõhna ära,“ räägib Targem.

Saunas käimine on lubatud mõistlikkuse piires

„Kui inimene on olnud eelnevalt kehv saunaskäija, siis beebiootuse ajal pole kindlasti mõtet keha proovile panna,“ ütleb Targem, et saunas võiks käia mõistlikkuse piires ehk kes tavapäraselt sauna naudib, et pea seda raseduse tõttu vältima.

„Tähtis on, et ei tekiks õhupuuduse tunnet ja südamekloppimist. Kõik, mis ajab kehatemperatuuri kõrgemaks kui 38-39 kraadi, võib kujutada potentsiaalset ohtu sündimata beebile. Seda eriti raseduse varajases staadiumis, kui beebi keha ja aju alles arenevad,“ selgitab Azarnova. „Ma ei soovitaks leilisauna, mille temperatuur on üle 80 kraadi, ja ka infrapunasauna, sest suhteliselt madala õhutemperatuuri juures on higistamine intensiivsem. Teisalt aurusaun sobib hästi.“

Viimaks paneb Toila Spa raviteenuste juht Klara Azarnova naistele südamele, et kui on tegu probleemse rasedusega, ei tohi spaasse ilma ämmaemanda või naistearstiga konsulteerimata minna.