Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. mai 2016, 13:05

Astma: mida peaks sellest teadma?

Perearst Marje Oona ning Põhja-Eesti regionaalhaigla pulmonoloog Mari Meren toovad välja olulisemad punktid, mida igaüks võiks astmast teada.

1.    Astma on levinud hingamisteede krooniline põletikuline haigus, mida põevad igas vanuses inimesed üle kogu maailma. Eestis kannatab astma all ligi 8% elanikkonnast.

2.    Astmat põdevatel inimestel on sageli raske hingata, sest nende hingamisteed on kokkusurutud ja kitsamad kui tavaliselt, piirates kopsudesse suunduvat õhuvoolu.

3.    Astma tavalised sümptomid on köha, hingamisraskus, suurenenud rögaeritus ja vilistav hingamine.  Sümptomeid võivad esile kutsuda ka mitmesugused tegurid nagu füüsiline koormus, külm õhk, õhus leiduvad allergeenid, tubakasuits, teravad lõhnad või tugevad emotsioonid ja stress. Üldiselt ägeneb astma periooditi, enamasti kevadeti ja sügiseti. Kuigi astma ägenemised tekivad hooti, on põletik hingamisteedes püsiv.

4. Astma on ravitav haigus. Oluline on haigusele varakult jaoke saada, sest õige raviga on võimalik tõbi kontrolli alla saada, astmaatikud saavad elada täiesti tavalist elu astmavaevustest tulenevate piiranguteta.

5. Ligi 80%-l astmaatikutest põhjustab füüsiline koormus hingamisteede ahenemise. Ekslikult arvatakse, et kui on diagnoositud astma, siis tuleb lõpetada füüsiline koormus. Kuid ettekirjutuse järgi läbiviidud raviga saab ka astmahaige endale füüsilist koormust lubada, isegi tippsporti.

6.    Liikumine ja sport on astmaatikutele väga kasulik, füüsiline aktiivsus parandab üldist seisundit ja kopsude talitust. Oluline on valida endale sobivaim liikumisviis. Kui ükskõik milline liikumine tundub raske, tähendab see, et astma ei ole kontrolli all ja ravi vajab üle vaatamist.