Foto: Mardo Männimägi
Mitmesugust
6. mai 2016, 10:13

Ott Kiivikas treenib koos lastega: "Ühised huvid annavad meile palju."

Eesti tippkulturist Ott Kiivikas teab, et präänikuga saab rohkem kui piitsaga. Seda on talle õpetanud kogemus kahe tütrega koos treenimisega, mida mees teeb lausa viis korda nädalas. "See on meid palju lähedasemaks teinud," tunnistab tütar Amani.

Ott (38) ning tema kaks tütart Emilia (8) ja Christin-Amani (14) on väga lähedased, seda on näha esimesest hetkest. Väiksem käib issile aeg-ajalt musi tegemas ja vanem tütar Amanigi ei hoia isa arvelt kiidusõnadega kokku. Viimasel ajal on neid kolme tohutult ühendanud üks eluline asi − trenn!

Spordiga kasvanud

"Kaks kuud tagasi alustasime oma igapäevaste treeningutega ja siiani on meil kõik väga edukalt läinud," kiidab mees tütreid. "Amanit treenime bikiinifitnessiks, Emilia teeb praegu akrobaatikat ja laste fitnessi," selgitab Kiivikas.

"Oleme laste emaga mõlemad ju tippsportlased, seega on lapsed maast madalast meie võistluste juures olnud. Nagu näitlejate lapsed saavad inspiratsiooni vanematest, nõnda on ka meie peres juhtunud," naerab Eesti esikulturist. "Kuna ise tegelen tippspordiga iga päev, saan käsi südamel öelda, et siinkohal pole tegemist mingisuguse enda tegemata jäänud ambitsiooniga, mida nüüd laste kaudu välja elan," naerab Ott ja kinnitab, et kõik trennisoovid on lastelt endalt tulnud. "Kui laps midagi tahab, siis julgustame!" Mees on kindel, et lapsed jõuavadki õige treeninguni pärast erinevate alade proovimist. "Ma ise tulin kunagi kolmel erineval alal noortemeistriks: korvpallis, käsipallis ja jõutõstmises. Alles siis jõudsin praeguse ala juurde."

Nii on tema vanem tütar Amani näiteks mänginud tennist, teinud iluvõimlemist, kergejõustikku, vehklemist, tantsinud ja nüüd siis lõpuks treenib bikiinifitnessi alal. «Kui praegune trenn välja arvata, meeldis mulle kõige rohkem kergejõustik. Ühel hetkel oli mul valida, kas kergejõustik või vehklemine. Valisin vehklemise,» tunnistab neiu ja mainib, et tagantjärele on tal sellest natuke kahjugi, sest tore oli Amani sõnul nii treener kui ka tiim.

Praeguse valikuga on ta aga sajaprotsendiliselt rahul. "Kordagi pole tekkinud seda tunnet, et ma ei viitsiks trenni minna," rõõmustab tüdruk. "Ikkagi isa koostatud treeningkava," muigab kõrvalt ka Ott. "Kui kavas on puhkepäev, siis nendel päevadel tõesti tunnen, et täna ma ei jõuaks küll trenni teha, aga järgmine päev on motivatsioon jälle laes," kiidab Amani isa tööd ja lisab, et tõepoolest on tunda erinevust, kui treeneriks on oma isa, mitte keegi võõras. "Teda südamest huvitab, kuidas mul läheb ja kuidas hakkama saan. Ta oskab mind motiveerida!" kiidab tütar.

Liikuma peab!

Oti sõnul on tänapäeva ühiskonnas suureks probleemiks see, et füüsilist liikumist ja tervislikku toitumist ei õpetata piisavalt. Ei vanematele ega ka lastele. "Vanemad peavad ju lastele eeskujuks olema, aga mis eeskuju nad anda oskavad, kui enda teadmised on väga piiratud," nendib ta kurbusega.

Kogenud treener teab, et vanemate valed valikud võivad lastele lausa karuteene teha. "Olen näinud noori, kes on alles Amari-vanused ja kaaluvad juba üle saja kilo. Ma ei süüdista sellises olukorras kunagi lapsi, vaid vanemaid! Vanemad võivad ju oma lapsi tervislikult toituma õhutada, aga kui ise samal ajal rämpstoitu süüakse, annab see lastele vale signaali. Lapsed saavad ju oma eeskuju meie käest. Minu lapsed on alati näinud mind tervislikult toitumas, seega on ka nemad harjunud selliseid toite sööma," selgitab Ott. "Ka meie pere ei toitu alati 100% tervislikult ja aeg-ajalt tuleb ikka patustamist ette, aga probleem polegi niivõrd vales toitumises, vaid siiski liikumises," ütleb tippatleet ja selgitab, et kui nende pere käib päevas viis korda trennis, siis pole paar koogiviilu just suureks probleemiks. "Samas on suur probleem see, kui kook on laual iga päev ja sealjuures üldse ei liigutata," ohkab ta.

Oti meelest võiks toitumisõpe olla lausa kooliprogrammis sees, sest sellisel juhul saaks teadmisi juurutada juba maast madalast. "Inimene käitub ikka enamasti nii, nagu talle vanemate poolt on ette näidatud, ja meie kohus vanematena on näidata just seda parimat eeskuju," usub mees. Tema on oma lastele alati näidanud, kui maitsev võib olla hea salat, kodujuust, juurviljad, munad ja kana. "Kui kõike korralikult maitsestada ja lapsele juba varakult pakkuda, teeb see tulevase elu kergemaks, sest harjumus on juba sees," teab ta.

"Minule näiteks pole magus kunagi maitsenud," tõdeb Amani. Mõnikord seisvat kommikauss tema toas lausa kuid puutumata, sest magusaisu lihtsalt ei teki. "Minule küll kommid maitsevad," pistab Emilia kavalalt vahele. "Päevas söön paar-kolm kommi ikka," mainib tüdruk ja lisab elutargalt, et eks vahel ole isu rohkemaks, aga siis tuleb tal ennast lihtsalt tagasi hoida. "Ma mõtlen siis ise, et ehk tänaseks aitab, muidu lähen paksuks," naerab tüdruk. "Noooh ... Eks mõnikord peame ikka meie ka keelama," müksab Ott lõbusalt tütretirtsu ribide vahele ja möönab, et ega see laste enesedistsipliin just kuigi edukas ole ...

Liiguta koos lapsega

Kogenud spordimehe sõnul on paljud lapsevanemad hädas laste näksimistega. Siin on toitumisnõustamisega tegeleval Otil kindel seisukoht: "Kui laps tahab toidukordade vahel süüa, siis loomulikult ei ütle ma, et ärge andke. Ütlen hoopis seda, et järgmiseks päevaks proovige baastoidukorrad teha toitvamad ja regulaarsemad, sest siis ei tekigi vahepeal magusanälga ega näksimisisu!"

Veel soovitab ta, et kui ise ei oska endale ja perele toidulauda paremaks timmida, võiks alati pöörduda eksperdi poole, kes saab koostada vajaliku toitumiskava. Samas paneb mees südamele, et kindlasti tuleks uurida kava koostaja tausta. "Internetis võib ju igaüks enda kava müüa, aga valesti koostatud kava võib tervisele palju kahju teha. Seda turgu ei kontrolli keegi!" on Ott nördinud ja soovitab tervisekahjustuste vältimiseks pöörduda alati tunnustatud ekspertide poole.

Veel on tal veel üks meelespea lapsevanematele: lapsega koos tuleks ka liigutada! "Vahet pole, kas see on väike jalutuskäik, matk või rulluisuring. Kõik oleneb sellest, mida perele koos teha meeldib. Küll on aga värskes õhus liikumine tervislik ja kasulik, lisaks täiesti tasuta!" kiidab kulturist.

Ott nendib, et lapsed on tänapäeval füüsiliselt palju vähem aktiivsemad kui vanasti. "Kui mina laps olin, jooksin kogu aeg õues, sest toas polnud midagi tehagi. Nüüd on lastel aga tubaseid tegevusi väga palju ja seetõttu ka ülekilod kergemad tulema," teab spordimees. Tema sõnul aitas vanasti füüsilisele vormile kaasa ka see, et toidulaud oli tunduvalt hõredam. "Kõike head ja paremat polnud saada. Nüüd on aga letid kaupa täis, söö, mida tahad," tõdeb Ott  ja mainib, et päris kõike meeldivat ei pea ju endale ega lastele lubama ka. "See teeb need korrad lihtsalt erilisemaks, kus midagi head saab," teab ta.

Imeline isa

Oti võib tuua hea näitena sellest, kuidas säilitada suurepärast isa-tütre suhet. "Ühised huvid annavad meile palju," tunneb ta.

Nende päevad näevad välja järgmised. Samal ajal, kui Amani ja Ott jõusaalis käivad, on väike Emilia akrobaatikatunnis. Varem käis Emilia trennis kolm korda nädalas, kuid nüüd, vanema õe eeskujul, teeb ta trenni viis korda nädalas. "Tundsin, et kolmest trennist nädalas jääb väheks," rehmab kõigest kaheksane Emilia stoilise rahuga. "Mulle meeldib trenni teha," kinnitab ta. Ja eriti meeldib talle enda sõnul see, et siis saab issiga koos aega veeta, mis siis, et eraldi ruumides, kuid minnakse ja tullakse ju ikka koos.

"Ega meie jõusaalis ka kogu aeg ninapidi koos ole," seletab Amani. "Meil on omaette kavad, aga vahepeal käib isa kontrollimas ja vaatamas, mismoodi ma parasjagu harjutusi teen." Tütar nendib, et selline isa huvi ja tähelepanemine meeldib talle väga, sest ühendab neid veelgi. "Koos treenimine on andnud meile uued teemad, millest rääkida," kinnitab ta ja mainib, et nendevaheline side on kõvasti tugevamaks muutunud.

Ott lisab, et varsti minnakse koos Saksamaale, kus Amani saab pealt näha bikiinifitnessi lavataguseid ja tagamaid, et tal oleks siht silme ees. "Mina omal ajal sellist võimalust ei saanud, kuid oma tütrele pakun seda hea meelega," räägib mees ja on kindel, et see kõik aitab ta tütrel tulevikus võistlusteks paremini valmistuda. "Ja reisida saab ka," rõõmustab Amani vahele. "Paljudel pole sellist võimalust ja ma olen oma isale väga tänulik," tunnistab ta siiralt.

Loomulikult ei keerle Oti suhtlus lastega vaid trenni ümber. Perekonnal on tore traditsioon iga pühapäev koos sušit nautimas käia. "Viimasel ajal on see seoses treeningutega natuke soiku jäänud, aga küllap me selle mõnusa kombe varsti jälle taastame," lubab ta lastele. 

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Naisteleht 2016. aasta märtsis.