Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
10. mai 2016, 09:12

Koolitoitlustaja kutsub koole loobuma ebatervisliku valikuga müügiautomaatidest (4)

Paljudes koolides mõjutavad õpilaste söögivalikuid kooli koridorides asuvad müügiautomaadid, mis pakuvad kõike ahvatlevat, mis on paraku küllaltki ebatervislik. Daily kaubamärgi all koolitoitlustusteenust pakkuva Baltic Restaurants Estonia AS müügi- ja turundusjuhi Eret Rennigu sõnul on müügiautomaadid koolides üsna tõsine probleem.

„Meile kui koolitoitlustajale on ette määratud, mida tohib lastele pakkuda. Astudes aga koolisööklast sammu välja, pakutakse neile kohe kõike seda, mis laste tervisele kahjulik – krõpsud, vorstikesed, gaseeritud suhkrujoogid. Innustame küll lapsi tegema tervislikumaid valikuid, kuid selline ahvatlus avaldab kahtlemata neile mõju,“ arvas Rennig, kutsudes koolijuhte ebatervisliku valikuga müügiautomaatidest loobuma.

Rennigu sõnul ei kuulu Daily koolisöökla puhvetite sortimenti ammu enam kartulikrõpsud ja limonaadid, vaid põhirõhk on värsketel kohapeal valmistatud toodetel – smuutidel, salatitel, võileibadel, magustoitudel ning juur- ja puuviljadel. Seda kinnitas ka Tallinna Haridusametilt korduvalt tervisliku koolipuhveti tunnustuse pälvinud Tallinna Arte Gümnaasiumis tegutseva Daily koolisöökla juhataja Evelyn Bauman.

“Tervislikud koolipuhvetid teevad oma sortimendiga silmad ette nii mõnelegi kohvikule ning ka lapsed on rahul. Õpilased on väga tublid ja targad - nad ostavad meie puhvetist vaid gaseeritud ja gaseerimata puhast vett ning erinevaid puu- ja köögivilju. Kui lastel on puhvetis valida šokolaadi või puuvilja vahel, siis järjest enam tehakse otsus värske puuvilja kasuks,“ rääkis Bauman tervisliku koolipuhveti valikust.

Daily esindajate sõnul on tervislik puhvet kindlasti lapsele parem valik, kuna see uuendab oma tootevalikut regulaarselt ning arvestab ka erivajadusega lastega, kellel on näiteks gluteeni- või laktoositalumatus. Lisaks erinevatele puu- ja köögiviljadele ning piimatoodetele pakub koolipuhvet ka kohapeal valmistatud värskeid smuutisid, salateid, võileibu ja muid tervislikke toite. Tervisliku koolipuhveti konkursil toovad lisapunkte näiteks hommikuputrude ja päevapraadide olemasolu ning toitude atraktiivne välimus.

Tänaseks järgivad tervisliku koolipuhveti põhimõtteid kõik Daily koolipuhvetid. „Alates aasta algusest kehtib kõikides meie koolisöökla puhvetites ühtne tervisliku koolipuhveti sortiment, mis järgib kõiki laste toitlustamise nõudeid ja soovitusi,“ kinnitas Eret Rennig.