Tripperist, nagu ka teistest suguhaigustest hoidumiseks, on parim kinni hoida turvaseksi reeglitest.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. mai 2016, 14:53

Ettevaatust! Supertripper ründab! (6)

Inglismaal levib plahvatusliku kiirusega supertripperiks nimetatud suguhaigus, mis ei allu ka levinud ravimitele. Tõbi on heteroseksuaalsete paaride kõrval hakanud levima ka homoseksuaalide seas.

Ravimitele allumatu supertripperi juhtumeid on laboratoorselt kinnitatud kõigest 34, kuid nagu vahendab BBC News, on see tõenäoliselt jäämäe tipp. Kaitsmata vahekorra kaudu leviva haigusega ei pruugi nimelt sümptomeid kaasneda. Ekspertide hinnangul puuduvad haiguse sümptomid igal kümnendal nakatunud heteroseksuaalsel mehel ja rohkem kui kolmel neljandikul naistest ja homoseksuaalsetest meestest.  Seepärast ongi arstid hirmul, sest kardavad, et peagi võib see viljatust põhjustav haigus muutuda päriselt ravimatuks.

Muret teeb ka haiguse levik heteroseksuaalsete paaride kõrval homoseksuaalidele, sest viimased vahetavad partnereid sagedamini ning nii saab haigus kiiremini levida.

Supertripperit põhjustab bakter Neisseria gonorrhoeae. Kuna tripperit põhjustavate bakterite vastu paljud antibiootikumid ei aita, kasutatakse selle ravimiseks kahe ravimi – atsitromütsiini ja tseftriaksooni – kombinatsiooni. Antibiootikumiresistentsuse sagenemise tõttu neist esimene enam paljudele tripperit põhjustavatele bakteritele ei mõju. Arstide hinnangul on ka teise ravimi kasutuks muutumine selle haiguse ravil on üksnes aja küsimus. Ning uut tripperit ravivat antibiootikumi veel olemas pole.

Tripperile viitab suguelunditest erituv voolus, valulik urineerimine ja naistel ka veritsus menstruatsiooni vahelisel ajal. Ravimata tripper võib põhjustada viljatust, samuti kanduda raseduse ajal emalt lapsele.

Tripperist, nagu ka teistest suguhaigustest hoidumiseks, on parim kinni hoida turvaseksi reeglitest.