Foto: R2
Inimesed
13. mai 2016, 15:02

Kaidor Kahar: See on kõige hullem tunne, kui tead, et pead olema puhanud, aga uni ei tule

Raadio 2 hommikusaate juht Kaidor Kahar teab, et varajaseks ärkamiseks tuleb õhtul tegeleda võimalikult igavate asjadega.

Televisioonist tuntud Kaidor Kahar on juba kuu aega esmaspäevast neljapäevani aidanud varajastel ärkajatel maast lahti ja reipaks saada. Saade "Hommik!" kestab seitsmest kümneni.

Kui alguses oli palju harjumatut, olgugi et talle pole raadiotöö võõras – ammustel aegadel käis ta Vikerraadios hommikuprogrammis –, siis tänaseks tunneb ta end kindlalt. "Tehnikaga olen sina peale saanud. Kõrvaline abi on nüüd palju väiksem ja enam ei mõtle sellele, kuidas ja kus mingeid nuppe vajutada. Nüüd on see aeg, kui tuleb sisuliselt samm edasi teha. Ennekõike võita kuulajate poolehoid," on Kaidor rahul.

Endine "Puutepunkti" saatejuht teab, et teletiimis on inimesi ühe saate tegemise juures palju rohkem. "Raadios oled aga nagu üksikvõitleja ja "metsavend" – meie hommikusaate kontekstis siis lahingpaar. Enda sisemine kompass peab ka väga paigas olema, et mida rääkida ja mida rääkimata jätta. Ise tuleb ja saab otsustada," mõtiskleb ta ja kiidab kaassaatejuhti Indrek Vaheoja, tänu kellele ei tunne ta end täiesti üksi.

Vahel juhtub ka äpardusi. Eetrisse ta küll hilinenud ei ole, pigem on viis minutit varem kohal, kuid hiljuti juhtus nii, et mikrofoni kohendades murdus kinnitus ära ja kogu raamistik jäi Kaidorile pihku. "Hetkeks tekkis paanika, et lõhkusin ära nii suure rauast kobaka. Eeter samal ajal käis ja siis tuli mõnda aega saadet tehes mikrofoni käes koos selle jalaga hoida. Aga saade seisma ei jäänud ja kuulaja ei saanud ilmselt arugi, mis vahepeal juhtus."

Raadiosse tööle minnes oli Kaidoril ka üks plaan. "Olen endale võtnud tagasihoidliku suuna naiste hinge pugeda. Võib-olla kuidagi vaimselt lähendada kahte erinevat sugu." Mõistagi tuleb arvestada, et see ei pruugi kõigile meeldida, ja ega peagi. Nii näiteks on Raadio 2 kodulehel kirjutanud Muhv: "Mnjah... ei suuda enam seda hommikuprogrammi kuulata, sest Kaidor on liiga pehmo minu jaoks. Jääb siis ainult reedene päev, mil Indrek ja Genka." Siinkohal tervitab Kaidor Muhvi-nimelist kommenteerijat ja ütleb rahulolevalt: "Olen tasapisi avanud seda maailma, milles ise iga päev elan, kuhu kuuluvad lapsed, pere jne. Kindlasti soovime saates peale krõbeda ja kohati üle käte mineva huumori ka üldinimlikke teemasid avada."

Õhtused rituaalid ja ideaalne hommik

Kuigi raadiotöö pakub mehele väljakutseid ja küllaga põnevust, nõuab varahommikune ärkamine mõningaid jõupingutusi. Selgub, et mitte hommikune ärkamine ei valmista talle muret, kuivõrd just õhtul õigel ajal magama minek. "Oluline on vältida keerulisi teemasid ja töömõtteid. Suikumiseks sobib mõni kerge teleseriaal või raamat. Olen tähele pannud, et hästi väsitab aju võõrkeeles lugemine. Kindlasti ei maksa hilja õhtul mingeid töökirju lugeda või teha tähtsaid telefonikõnesid. Mida igavam kõik on, seda parem," toonitab Kaidor. Kell üksteist on igal juhul uneaeg. "Esimesse saatesse läksin küll nii, et olin maganud kaks tundi – und ei tulnud, istusin voodil ja genereerisin mingeid mõtteid. See on kõige hullem tunne, kui tead, et pead olema puhanud, aga und pole ega tule."

Kell kuus on Kaidor igatahes ärkvel. Viis minutit hiljem on ta juba riides ja lülitab kohvikannu sisse. Kell 06.15 on iluprotseduuridega ka ühel pool. "Teen ühe võileiva ja joon pool tassi kohvi. Suurem laar tuleb termoskruusiga raadiosse kaasa. Jätan perele hommikuks lõbusa kirjakese ja 06.20 istun autosse."

Küsimusele, milline on Kaidori ideaalne hommik, toob ta välja eelmise laupäeva: "Tegin silmad lahti kell kaheksa, päike paistis ja lumi helendas. Kui oled harjunud tõusma kell kuus, on hilisem ärkamine nii mõnus. Jõin kohvi ja veetsin pika hommikusöögi pere seltsis. Taustaks mängib kindlasti raadio. Seejärel traditsiooniline turulkäik ja sinna otsa ühine liikumine perega – suusatamine või ujumine. Aga väga hästi sobib ka mõni lauamäng või sõpradega koos aja veetmine."

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Naisteleht 2016. aasta märtsis.