Loomad pole mitte ainult mõnusad kaaslased, vaid aitavad ka valu ja stressi leevendada.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
13. mai 2016, 11:15

Kuidas leevendada valu ilma tablettideta?

Kui valuvaigistid muutuvad igapäevaseks abivahendiks, tasub olla ettevaatlik – mida enam sa tablettidele loodad, seda vähem need sind aitavad. The Sun annab kuus lihtsat nõuannet, kuidas leevendada valu ilma valuvaigistiteid krõbistamata.

1. Silita lemmiklooma. Loomad pole mitte ainult mõnusad kaaslased, vaid aitavad ka valu ja stressi leevendada. Eriti rahustav on kassi lähedus. Lisaks usu - loomad tajuvad, kui sul kusagilt valutab.

2. Vaata perekonnaalbumit. Endale kallite inimeste fotode vaatamisel on valu vaigistav mõju, sest pildid toovad häid mõtteid ja viivad mõtted valult eemale.

3. Kuula rahustavat muusikat. Muusika on pingeid ja stressi maandanud läbi aegade, uuringute järgi võib muusikat kuulates valu leevenduda kuni 20%. Kuula rahustavaid pille, näiteks harfi, nii aitad end kõige tõhusamalt.

4. Paita valu minema. Haiget saanud last lohutades paitatakse tema valusat kohta. Sellega ei viida mitte vaid lapse tähelepanu valult eemale, vaid leevendatakse ka tegelikku valu. Õrn silitamine ja massaaž on leevendust toonud isegi vähihaigetele.

5. Kasuta soojaveekotti või –pudelit. Teadlaste sõnul aitab üle 40-kraadine soojus blokeerida valusignaale ajju jõudmast ning päris kindlasti on soojus on üks parimaid kõhukrampide leevendajaid.

6. Mõtle positiivselt. Mõtlemine aitab valu leevendamisele kõvasti kaasa. Kui sa ei oota järgmist valuhoogu ja ei tekita endas juba eos hirmu, ei taba see sind ka nii rängalt. Püüa jääda rahulikuks ja pigem mõelda, et valu polegi ju nii hull. Isegi kui see seda on.