Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
13. mai 2016, 12:37

Kuidas saada aru, et mul on õietolmuallergia?

Kuidas saada aru, et mul on õietolmuallergia? Mida leiab apteegist õietolmu allergia leevendamiseks?  

Vastab BENU Pärnu Papiniidu apteeker Margot Lehari: "Õietolmu allergia puhul võib enamasti süüdistada kaske, leppa, sarapuud, aga ka puju, maltsa ning isegi võilille. Õietolmuallergia tähendab tavaliselt vesist nina ja aevastamist ning silmade kipitamist, aga mõnikord ka tugevat nohu ning tõsiseid hingamisraskuseid ja lämbumist. Samas põhjustavad sarnaseid sümptomeid ka koduloomade poolt põhjustatud allergiad, seetõttu tuleb püüdlikult ja välistusmeetodeid kasutades oma keha jälgida ja niimoodi täpne allergeen välja selgitada. Õietolmule allergilistele inimestele sobib vihmane ilm, mis peseb õhu puhtaks, aga ka mereäärne elukoht, kus allergeene leidub vähem ja õhk on puhtam.

Olenemata sellest, kas allergiat põhjustab kasepuu, maasikad või naabri kass, on allergiaravimid üldjuhul samad. Samuti pole vahet, kas allergia väljendub tilkuvas ninas või punastes laikudes nahal. Küll tuleks tõsisemate allergiate puhul koos arstiga otsida abi pigem retseptiravimitest, mille toimeaine võib olla sama, kuid ravimisisaldus suurem.

Eestis enamlevinud allergiaravimite pakkidelt võib leida nelja erineva toimeaine nimetust - tsetirisiini, loratadiini, desloratadiini või ebastiini. Seda, milline toimeaine konkreetsel puhul tüütu allergia vastu aitab, saab teada vaid testides. Kergema allergia puhul aitavad enamasti ka silmatilgad ja ninaaerosoolid, mis pesevad limaskestad puhtaks ning taandavad allergilise reaktsiooni.

Laste puhul võiks erinevate toimeainete katsetamist vältida. Kõige leebem allergiaravimi toimeaine on tsetirisiin, mida lapsed saavad võtta siirupina. Tegu on ainsa toimeainega, mis ei läbi maksa ja on seetõttu organismile vähem koormav. Kui tsetirisiin mõju ei avalda, siis võib proovida järgmisi lahendusi.

Ekslikult arvatakse, et allergiaravimeid võib võtta vaid lühiajaliselt. Kui probleem esineb pika perioodi vältel, siis tuleb vastavalt sellele ka ravimeid manustada. Kui allergia avaldub teatud taime õitsemise ajal, siis tuleks ravimit võtta kogu selle perioodi jooksul. Küll ei ole soovitav võtta pikka aega järjest kombineeritud ravimeid, kus on koos näiteks allergia- ja nohuravim.

Kui allergia kestab pikka aega või avaldub tugevalt, siis tuleb pöörduda ka arsti poole. Arst saab kirjutada ravimitele retsepti.

Suvi on eestlastele väga oluline aeg energiavarude taastamiseks, vitamiinide ladustamiseks ning stressist vabanemiseks. Allergiate hirmus ei tohi kindlasti tuppa istuma jääda. Küll tuleb arstiga koostöös välja selgitada allergia põhjus ning allergeeni võimalusel vältida. Halba enesetunnet saab leevendada, et suvi saaks seostuda vaid positiivsete emotsioonidega."