Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
13. mai 2016, 15:22

AEG PUHKUSEKS: Liiga pikk töönädal suurendab insuldiriski (3)

Hakka nädalavahetusele mõeldes aga asju kokku pakkima, sest su tervis nõuab seda. Teadlased kinnitavad, et pikk töönädal, 55 või enam tundi, suurendab insuldiriski kolmandiku võrra.

Samuti suureneb pika töönädalaga risk haigestuda südamehaigustesse, olenemata teistest teguritest elus, kirjutab Upi.

Risk insuldile leiti suurenevat, kui inimene töötab nädalas üle 40 tunni. Suurenenud risk insuldile ja südamehaigustele jäi ka siis, kui arvesse võeti inimese vanus, tervislik seisund ning tervisega seotud käitumist.

Teadlased analüüsisid üle 600 000 Austraalias, Euroopas ja Ameerika Ühendriikides elava naise ja mehe andmeid. Neid inimesi jälgiti keskmiselt kaheksa ja pool aastat. Ükski osalenutest ei põdenud uuringu alguses südamereumat. Risk uuele diagnoosile, haiglaravile või surmale südamereuma tõttu suurenes 13 protsenti inimestel, kes töötasid nädalas 55 või enam tundi, erinevalt nendest, kes töötasid 35-40 tundi nädalas,.

17 uuringus osalenud üle 500 000 inimese andmete kohaselt, keda jälgiti veidi üle 7 aasta, suurenes tõenäosus insuldile 33 protsenti neil, kes töötasid rohkem kui 55 tundi nädalas. Vastavalt töötundidele suurenes risk: 41- 48 töötunni vahel 10 protsenti, 49-54 tunni vahel 27 protsenti, teatasid uurijad.

Oht südamehaiguste ja insuldi riski suurenemisele jäi ka siis kui võeti arvesse vanust, sugu ja majanduslikku staatust, samuti suitsetamist, alkoholi tarbimist, kehalist aktiivsust ja vererõhku.