Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
16. mai 2016, 09:33

Millal on õige aeg hakata kasutama kortsudevastast kreemi? (2)

Millal on õige aeg hakata kasutama kortsidevastast kreemi?

Vastab BENU Pärnu Papiniidu apteeker Margot Lehari: "Loomulikult on see iga inimese puhul individuaalne, sõltudes oluliselt ka inimese eluviisist – mõju omavad siin näiteks sage päevitamine, suitsetamine, toitumine. Tervislike eluviisidega 35-aastane võib ju näha välja täpselt sama hea kui 25-aastane.

Küll aga võib öelda, et 25 aastat on selline vanus, kui organismist hakkavad toimuma muutused ja kaduma Q10 koensüümid. Esimesena hakkavad tekkima kuivuse kortsud, mille puhul tasuks kasutada head niisutuskreemi ja seda kaks korda päevas.

Arvestada tuleb ka ilmastiku ja aastaaegadega, sest ka nahk aasta vältel vananeb. Näiteks mõnikord on otstarbekas teha mitte pelgalt vananemisvastaseid kuure, vaid probleemse naha kuure – suvel on nägu rasvasem ja siis on väga head niisutajat vaja, et sobiva happesisaldusega kreemiga hoida vistrike teket ja rasutootmist kontrolli all.

Vitamiinidest ja mineraalidest räägitakse enamasti kui tervise üldistest tugevdajatest, aga paljud nendest on olulised ka meie naha tervise jaoks. Kõige olulisem iluvitamiin on A, mis mõjutab naha ja limaskestade arengut. A-vitamiin on eelkõige oluline silmade, limaskestade ja maksa tervise huvides, aga lisaks on A ka iluvitamiin, mis parandab naha tekstuuri ja aitab kaasa peente kortsude vähenemisele. Toiduga saame seda vitamiini enamasti kalaõlist ning rasvastest piimatoodetest ning selle puudusele viitavad nii naha kuivus kui kiire vananemine.

Tegelikult on kõige parema abivahendi selgitamiseks mõistlik teha apteegis nahadiagnostika. Mõõdetakse niiskuse taset, rasusust erinevates näotsoonides, elastsust, mis annab infot naha bioloogilise vanuse kohta ja melaniinisisaldust, mis näitab ära ohutu päikesekäes viibimise aja ja soovitab päikesekaitsefaktori.

Kokkuvõttes, lisaks süsteemsele ja õigele näohooldusele on tähtis, et organism saaks piisavalt vitamiine ning kindlasti tuleb arvestada, et naha tervisele mõjuvad halvasti nii suitsetamine kui alkohol, aga ka näiteks liigne kohvijoomine."