Verekeskuse igapäevaeluFoto: LIIS TREIMANN
Uudised
16. mai 2016, 10:42

Verekeskus kutsub oma 75. sünnipäeval verd loovutama

Täna tähistab Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus oma 75. sünnipäeva. Võrreldes algusaegadega on doonorite arv enam kui kahesajakordistunud.

Nimelt teatas Vabariikliku Vereülekande Jaama peaarst Herman Paul Rossmann 16. mail 1941. haiglatele, et Vabariiklik Vereülekande Jaam on alustanud tegevust ning on võimalik saada verd transfusioonideks. Seda kuupäeva loetaksegi nüüd vereteenistuse alguskuupäevaks ning piduliku päeva väärikaks tähistamiseks on keskpäevaks verekeskusesse oodatud üle 100 korra verd annetanud audoonorid. 

„Teeme suure tänukummarduse meie erakordsetele püsidoonoritele, kes on leidnud üle saja korra võimaluse anda oma panus inimeste päästmiseks, olles tõelised kangelased. Oma sünnipäeval täname südamest nii verekeskuse kui ka abivajajate nimel kõiki, uusi ja pikaajalisi doonoreid, kelle eluviis ja soov aidata päästab elusid,“ ütles verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste, lisades: „Loovutades verd, saame olla kindlad, et Eestis on piisavad varud, et päästa kõikide abivajajate elusid, sest õnnetustest ja ootamatute saatusekäänakute eest ei ole meist keegi kindlustatud, sestap on meie sünnipäeva üleskutse kõigile tervetele ja hoolivatele Eesti inimestele: tule ja kingi abivajajatele nende järgmine sünnipäev!“. Doonoriverd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel ning patsientide raviks vähi- ja maksahaiguste, verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Verekeskuse 75. sünnipäeva tähistamine jätkub sügisel – 28. oktoobril toimub konverents „Veenist veenini“, kus on oodata mitmeid huvitavaid ettekandeid nii verekeskuse töömailt kui ka vere kasutamisest haiglates. Tänavu on juubelisuvi ka meie doonoritelkidel – esimesest telgisuvest saab 10 aastat.

Regionaalhaigla diagnostikakliiniku koosseisu kuuluvas verekeskuses on  ametis 96 inimest – 10 arsti, 31 õde, 13 laboranti, 6 tootmisoperaatorit, 12 registraatorit, 5 abilist jt. Kõige pikema staažiga on 45 aastat verekeskuses töötanud Astrid Kroonmäe, kes praegu on õena ametis DoonoriFoorumis.

Tänasel päeval on Regionaalhaigla verekeskus Eesti suurim verekomponente valmistav asutus, kus kogutakse verd, valmistatakse, uuritakse, säilitatakse ja väljastatakse verekomponente ja tagatakse tervishoiuasutustele verekomponentide kättesaadavus ööpäevaringselt. Regionaalhaigla verekeskus varustab verekomponentidega 14 Eesti haiglat.

Doonorite arv on võrreldes algusega enam kui kahesajakordistunud – 2015. aastal oli Regionaalhaigla verekeskusel 19 488 doonorit, kes tegid kokku 32 528 vereloovutust. Terves Eestis oli mullu 34 640 doonorit ning 59 013 vereloovutust. 2015. aastal tehti Eesti haiglates kokku 18 687 patsiendile 80 101 erineva verekomponendi ülekannet.