Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. mai 2016, 15:50

MEES, KAS TEADSID? Kuus muutust, mis kaasnevad peenise vananemisega (22)

Juuksed lähevad halliks, nahk muutub kortsuliseks. Ka meheau pole vananemisest päästetud. Esimesed märgid väärikamast east ilmnevad tihti juba neljakümnendates eluaastates. Milleks tuleb vaim valmis panna?

Grandparents.com loetleb üles viiskuus võimalikku muutust. 

* Värvus. Nahk vananeb kogu kehal, see tähendab, et ka peenisel. Ka selle pinnale võivad tekkida vananemise tunnused– näiteks pigmendilaigukesed.

* Arterite lupjumine piirab verevoolu kõikides veresoontes ja mõjutab ka peenist. Kui riistas on vähem verd, võib see tunduda kahvatuna. Senikaua, kui arst kinnitab, et tervis on korras, pole põhjust ülemäära muretseda.

* Suurus. Tundlik teema... Tõesti, vähenev verevool ja kehas langev meessuguhormoonide hulk suudab peenist kahandada ligi sentimeetri võrra.

Lisaks võib paisuv õllekõht tekitada vildaka mulje, et peenis jääb üha pisemaks.

* Tundlikkus. Testosteroon kaitseb närvikudet. Eakamas kehas on toda hormooni vähem ja seetõttu hakkab ka peenise tundlikkus vähenema ning erektsioonid kestavad lühemat aega.

Sellest hoolimata tasub nii enda kui partneriga usinalt edasi tegeleda, sest erektsioon mõjub peenisele virgutusvõimlemisena ja treenib veresooni.

* Urineerimisraskused. Neid põhjustab suurenenud eesnääre. Neljakümnendates aastates meestest kogeb seda umbes viiendik, kuuekümnendates aga isegi üle poole meestest.

On mõistlik end murede korral arstile näidata, süüa tervislikult, hoiduda alkoholist ja proovida mõõdukalt trenni teha.

* Erektsioonihäired. Kui "ei seisa", võib mõelda Viagra tarvitamisele, kuid pigem tuleks üles leida põhjus, miks väikemees peremehega koostööd teha ei soovi.

Probleemi võib tekitada nii kehaline haigus, vaimne ebakindlus kui kehv klapp partneriga.