Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
18. mai 2016, 13:00

ESMAABI ABC: Mida teha mesilase või herilase hammustuse korral? (27)

Looduse õitsemise aeg on alati mesilasterohke. Sellepärast ongi hea nende vastu end kaitsta ja teada, kuidas leevendada hammustusest tekkinud sügelust ja turset ning vältida tõsisemaid allergilisi reaktsioone. 

"Mesilase ja herilase nõelamise korral tuleb kindlasti eemaldada astel ja puhastada torkehaav, et välistada põletiku tekkimist," lausub Apotheka proviisor Janika Tähnas. Mesilase ja herilase astla küljes on tema sõnul nimelt mürgipaun, mis ei erita kogu mürki koheselt, vaid teeb seda aja jooksul. "Soovituslik on kasutada pintsette, et saada nõel mürgipauna lõhkumata kätte," õpetab ta, sest pigistamine võib põhjustada kogu mürgi nahka sattumist ja nii on reaktsioon nõelamisele tõsisem.

Kui astel on kätte saadud, tuleb toimida nagu sääskede nõelamise korral.

Tähnas lisab, et mesilase ja herilase mürk võib tundlikematel inimestel põhjustada lisaks lihtsale ärritusele ka allergilist reaktsiooni. "Tõsisema allergia korral on suur oht anafülaktilise šoki tekkeks ning see võib raskematel juhtudel lõppeda ka inimese surmaga," hoiatab ta. Reaktsioon ilmneb paari minuti jooksul ning inimene võib koheselt teadvuse kaotada. Seepärast paneb apteeker südamele, et juba hingamisraskuste esinemisel tuleb kutsuda kiirabi.

Raskete allergianähtudega inimestel soovitab ta hoida suvisel ajal looduses viibides läheduses esmaabikarp adrenaliinisüstla, glükokortikoidi ja mõne antihistamiinset ainet sisaldava allergiarohuga.