Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
18. mai 2016, 13:55

Milliste looduslike vahenditega saab vererõhku alandada? (3)

Milliste looduslike vahenditega saab vererõhku alandada?

Vastab BENU Pärnu Papiniidu apteeker Margot Lehari: "Esmalt on oluline mainida, et vereõhuga probleemide tekkides – ja tavaliselt avalduvad need inimestel keskikka jõudes – arvatakse sageli ekslikult, et kõrge vererõhu põhjustajaks on stress, mida on siis võimalik lihtsa vaevaga kiiresti alandada ja kõik ongi taas korras.

Vererõhu järsk kõrgenemine annab tunnistust sellest, et see võib olla kujunenud juba haiguseks ning ravi on seejärel juba pikaajaline, kestes sisuliselt terve elu.  Näiteks kui inimene tõuseb hommikuti ja kui varemalt on tal eluaeg olnud madal vererõhk, kuid järsku hakkab pea ringi käima ja ei lase kaela liigutada. See on ilmselge märk, et on tekkinud vererõhu haigus, mis on varem nö “salaja ligi hiilinud”. Kui see on väljakannatamatu ehk tegemist on ilmselgelt järsku väga kõrgele tõusnud vererõhuga, tuleks koheselt konsulteerida arstiga. Kui aga vererõhu tõus on nö kergem, siis peaks oma vererõhku paari nädala jooksul mõõtma ja seejärel pöörduda oma näitudega arsti juurde.

Looduslikud vahendid aitavad loomulikult ka, neid teadlikult tarbides hoiad oma veresooni lahti ja seetõttu ka vererõhku madalamal.

Number üks vahend selliste vaevuste korral on veiste-südamerohu ekstrakt, mis on saadaval nii tablettide kui tilgana. Veiste-südamerohul ja ka südametilkadel on rahustav toime, sh rahustades kesknärvisüsteemi.

Mõnevõrra on abiks ka magneesium, mis lõõgastab veresooni. Kuid siiski mitte piisavalt, et äkitselt kõrgenenud vererõhu tagasi nö “normaalseks” viiks. Ka siin peab arvestama, et seda peaks tarbima regulaarselt, näiteks igal õhtul enne magamaminekut.

Veel aitab kõrgvererõhu tõve ennetada omega-3 rasvhappeid sisaldavate toidulisandite või toiduainete tarvitamine. Samuti on omega-3 rasvhapped organismile kasulikud, kui juba on vaevused tekkinud ning vaja on ravida. Veel on abiks viirpuutilgad, aga ka verd vedeldavana küüslauk – kui veri on vedelam, on ka vererõhk parem.

Toidulisanditest tasub vaadata neid, mis algavad “cardi” eesliitega – need kõik on mõeldud selleks, et paraneks südame rütm ja väheneks vererõhk. Apteegis on toidulisandina müügil ka Eestis toodetud arooniamarjadest tehtud tabletid, kuna ka need on veresooni laiendava ja vererõhku alandava toimega.

Ka vererõhu puhul ei saa me üle ega ümber loomulikult eluviisidest – haiguse teket aitab vältida see kui inimene on normaalkaalus, liigub piisavalt, väldib toidus üleliigset suhkrut, rasva, saiakesi."