Uneuuring Unimedi unekeskuses.Foto: Hanna Odras
Keha
19. mai 2016, 10:55

Unekeskuse eksperdid: veerand eestlastest kannatab uneprobleemide all (7)

Veerand eestimaalastest kannatab uneprobleemide all, need mõjutavad nii töövõimet kui rahulolu eluga. Samas alahinnatakse Unimedi Unekeskuse peaarsti Heisl Vaheri sõnul kvaliteetse une tähendust ja mõju eluga rahulolule.

Nii on teada, et 24-31 protsendil meestest esineb uneapnoe, naiste seas on sama probleem kuni 11 protsendil. Unimedi Unekeskuse peaarsti Heisl Vaheri sõnul alahinnatakse kvaliteetse une tähendust ja mõju eluga rahulolule. “Uneapnoe põhjustatud kehalise tervise häirete loetelus on haigused alates kõrgvererõhu- ja suhkurutõvest kuni südamelihase infarktini. Unehäirete põhjustatud võimetus magada soovitud ajal ja liigne päevane väsimus vähendab inimeste töövõimet ning võtab ära elurõõmu. Raske unetus mõjub elukvaliteedile sarnaselt nagu südamepuudulikkus või depressioon,“ lisab peaarst.

“Meie töö on aidata inimestel jõuda kvaliteetse uneni. Selleks kasutame teaduslikult tõestatud ravimeetodeid, et ennetada ja leida lahendusi eri vanuses inimeste hingamisprobleemidele ning unemuredele,” selgitab Vaher. Võti uneprobleemide raviks on erinevate erialaspetsialistide koostöö. Tallinnas ja Tartus tegutsev Unimedi Unekeskus koondab oma katuse alla mitmeid eri valdkondade eksperdid, nende hulgas näiteks neuroloogid, pulmonoloogid, kõrva-nina-kurguarstid, kirurgid ja psühhiaatrid. Samuti tehakse koostööd Unimed Grupi teiste kliinikutega, kuhu kuuluvad ortodontiakeskus, hambaravi, päevakirurgia osakond ja eriarstid. “Sedavõrd erinevate spetsialistide ühte meeskonda koondamine on Eestis, ja ka mujal Põhjamaades, unikaalne ning teenib hästi eesmärki,” kinnitab Vaher.

Unekeskuses keskendutaksegi uneprobleemidele, mis iseenesest ei taandu - nagu näiteks uneapnoe, norskamine, unetus, une- ja ärkveloleku rütmihäired ja unega seotud liigutushäired.

Ka unekeskuse unearsti ja psühhiaatri Tuuliki Hioni sõnul ei tohi unega seotud probleeme alahinnata. “Näiteks unetus halvendab iga haiguse kulgu, millega koos see esineb. Samuti vajavad unetuse all kannatavad patsiendid erinevaid tervishoiuteenuseid kaks korda rohkem hea unega inimestest. Ravimata uneapnoe põhjustatud haiguste ravikulud ületavad kordades uneprobleemi raviks kuluva,“ loetleb Hion unehäirete negatiivseid mõjusid.