Foto: Matton Estonia
Kodu ja Aed
19. oktoober 2020, 10:35

6 pealtnäha süütut asja, mida ei tohiks kompostikasti panna

Komposteerimine on kasulik mitmes mõttes – see vabastab sind kasututest aiajäätmetest ning lisab mulda taimedele nii vajalikke toitaineid.

On selge, et kahjulikke aineid aiakomposti ei panda. Ent ka mõned pealtnäha süütud ja lagunevad materjalid võivad sisaldada endas mikroskoopilisi plastikosakesi või toksilisi metalle, mis rikuvad mulla sootuks.

Lemmiklooma väljaheited
Lemmiklooma väljaheited võivad sisaldada endas haigusetekitajaid, sealhulgas toksoplasmoosi parasiite, mis on eriti ohtlikud rasedatele naistele, aga mida seostatakse ka skisofreeniaga.
Küll võib komposteerida lemmiklooma karvu, juhul, kui hiljuti pole tehtud kirbutõrjet

Rasvad ja õlid
Kõrge rasvasisaldusega tooted on suureks ahvatluseks neljajalgsetele kahjuritele. Lisaks lagunevad need liiga aeglaselt võrreldes muu kompostitava materjaliga. Väldi piimatoodete, kontide ja liha komposteerimist. Toiduainetest võid komposti lisada köögiviljakoori ja –jääke, munakoori, ent kaeva need sügavamale maasse, et vältida hiirte ja rottide invasiooni.

Tolmuimeja sisu
Kodutolm võib tunduda süütu, kuid uuringud on näidanud, et neis leidub ohtlikke pestitsiidide jääke, muu hulgas leegiaeglusteid koduelektroonikast ja –tekstiilist ning lõhnaaineid õhuvärskendajatest, kodukeemiast ja küünaldest.
Ent õuest vanade lehtede näol kogunenud sodi on komposti jaoks väärt kraam. Üks võimalus puulehtede kiiremale kompostimisele kaasaaitamiseks on purustada lehed neist muruniidukiga üle sõites.

Kipsplaat
Kipsplaat võib tunduda komposteerimiseks igati sobiv, kuid võib sisaldada kahjulikke toksiine, kuna on teinekord valmistatud kivisöel toimivate elektrijaamade jäätmetest. Ehitusjäätmetest võid komposteerida saepuru, kuid siiski üsna mõõdukalt, kuna see laguneb väga aeglaselt ning võib takistada lämmastiku tekkimist, mida taimed hädasti kasvamiseks vajavad. Kindlasti ära pane komposti keemiliselt töödeldud või värvitud puidu saepuru.

Umbrohi
Ära komposteeri umbrohtusid, millel on küljes seemned, või mis ajavad ennast edasi juurte või risoomide teel.
Paljusid ilma seemneteta umbrohtusid saab siiski kompostida. Selleks jäta nad pärast rohimist päikeselõõsa sisse kuivama mitmeks päevaks, kuni on kindel, et neist eluvaim on kadunud ja alles siis lisa need kompostile.
Umbrohud, mis levivad juurte kaudu võid pärast kuivatamist põletada. Teine võimalus on keerata need õhukindlalt kilekotti ning asetada päikese kätte. Kui taimevarred ja juured on tõmbunud mustaks, võid lisada need samuti komposti hulka.

Läikpaber
Paber, eriti värviline läikpaber võib sisaldada raskemetalle. Kompostimise asemel on parem viia see vanapaberi kogumispunkti.
Tavalist pruuni pappi võib vähesel määral ja väikeste tükkidena siiski komposteerida. Väldi siiski prinditud ning töödeldud pindadega pakendeid.

Allikas: Organic Gardening