Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
23. mai 2016, 11:30

Alkoholi tarbimine väheneb (5)

Värskelt avaldatud konjunktuuriinstituudi ülevaatest selgub, et alkoholi tarbimine on küll vähenenud, kuid tervise arengu instituudi andmetel püsib alkoholitarbimisest tingitud surmade arv samal tasemel.

Absoluutalkoholi ümber arvestatuna müüdi Eestis 2015. aastal 13,8 liitrit legaalset alkoholi ühe elaniku kohta. Lahutades sellest turistide alkoholi kaasaostud ja kohapealse tarbimise ning lisades juurde illegaalse tarbimise (0,5 liitrit ühe elaniku kohta), moodustas Eesti elanike alkoholi tarbimine absoluutalkoholis ühe elaniku kohta 8,7 liitrit ning täiskasvanud elaniku (15+) kohta 10,3 liitrit.Võrreldes 2014. aastaga vähenes alkoholi tarbimine elaniku kohta ligi 7%. On väga positiivne, et neljas aasta järjest on Eestis alkoholi tarbimine langenud, kuid WHO poolt soovitatud maksimummäärast (6 liitrit absoluutset alkoholi täiskasvanud elaniku kohta aastas) ollakse veel kaugel.

Konjuktuuriinstituudi teatel on alkoholitarbimise vähenemise põhjusteks ühiskonnas toimuv hoiakute muutus, osa elanike tervislikumad eluviisid, alkoholitarbimise sageduse vähenemine, müüdud toodete keskmise kanguse vähenemine.

Samas nenditakse, et alkoholist tingitud tervisekahjud püsivad endiselt kõrged, kuid on loomulik et aastaid kestnud alkoholi liigtarbimine omab veel pikaajalist kahjulikku järelmõju.

„Meil on hea meel, et alkoholitarbimine on langenud, kuid olukord ei ole sellegipoolest hea, sest alkoholisurmad sama trendi ei järgi,“ ütles sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Katrin Karolin meditsiiniportaalile Med24. Tema sõnul ei saa leppida olukorraga, kus 100 000 elaniku kohta sureb igal aastal alkoholi tagajärjel vähemalt 57 inimest.