Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
24. mai 2016, 13:40

Järjekordselt sai kinnitust seos toksoplasmoosi ning psüühikahäirete vahel

Agressiivsed inimesed on kaks korda suurema tõenäosusega nakatunud toksoplasmoosi, leiti ajakirjas Journal of Clinical Psychiatry avaldatud uuringus.

Toksoplasmoosi esineb ameerika teadlaste kinnitusel enim inimestel, kes kannatavad impulsikontrolli häire all. Seda häiret iseloomustab episooditi esinev kiirelt tekkiv kontrollimatu raev, mis toob kaasa vallandava faktoriga ebaproportsionaalse verbaalse või füüsilise agressiooni, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

Toksoplasmoos on sageli esinev ja harilikult ohutu nakkus parasiidiga Toxoplasma gondii, mis levib nakatunud kasside väljaheitega, kontamineerunud veega või halvasti küpsetatud lihaga, harvem raseduse ajal emalt lootele. Toksoplasmoosi on nakatunud umbes 30% kõigist inimestest, kuid infektsioon on harilikult peidus. Uuringutes on toksoplasmoosi nakkust seostatud aga erinevate psühhiaatriliste seisunditega, nagu skisofreenia, bipolaarne häire ja suitsidaalne käitumine.

Käesolevas uuringus hinnati 358 ameeriklast impulsikontrolli häire osas ja skriiniti vereproovi abil toksoplasmoosi suhtes. Leiti, et toksoplasmoosiga nakatunud oli 22% impulsikontrolli häirega uuritavatest, võrreldes 9% tervetega ja 16% muude psühhiaatriliste haigustega uuritavatega. Leiti seos toksoplasmoosi ja impulsiivsuse vahel.

Need tulemused ei näita põhjuslikku seost ega seda, et kassiomanikel oleks sagedamini impulsikontrolli häire. Võimalik, et tegemist on parasiidist tingitud põletikulise vastusega või otsese ajutegevuse modulatsiooniga, samas pole välistatud hoopis vastupidine seos, kus agressiivsed inimesed kipuvad endale rohkem kasse võtma või rohkem toorest liha sööma. Uurijad planeerivad järgmiste töödega põhjuse-tagajärje seost täpsemalt välja selgitada.