Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. mai 2016, 11:30

Tsöliaakiat põdevad patsiendid saavad kasu pneumokoki vastu vaktsineerimisest

Tsöliaakia diagnoosiga patsiendid, kes on pneumokoki vastu vaktsineerimata, on suurema kopsupõletikku haigestumise riskiga võrreldes vaktsineerimata ja ilma tsöliaakiata isikutega.

Meditsiiniportaal Med24 kirjutab uuringust, mille käigus võrreldi 9803 tsöliaakia diagnoosiga patsiendi ja 101 755 kontrollisiku haigestumist olmepneumooniasse. Andmed uuringu jaoks saadi suurest Ühendkuningriigi andmebaasist ja hõlmasid ajavahemikku 1997-2011.

Üldine kopsupõletikku haigestumise esinemissagedus oli tsöliaakiahaigetel ja kontrollidel sarnane (kokku vastavalt 179 ja 1864 diagnoositud haigusjuhtu). Pneumokoki suhtes vaktsineerimata isikute hulgas oli tsöliaakiaga patsientidel 28% kõrgem risk kopsupõletikku haigestuda kui vaktsineerimata kontrollidel. Riskide erinevus esines ainult alla 65 aasta vanuste vanusegrupis, oli kõige kõrgem vahetult pärast tsöliaakia diagnoosi saamist ja püsis tõusnuna enam kui viie aasta jooksul.

Alla 65 aasta vanustel tsöliaakiat põdevatel patsientidel on kõrgenenud olmepneumooniasse haigestumise risk ja see patsientide grupp saaks kasu pneumokokivastasest vaktsineerimisest.