Pilt on illustratiivneFoto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
26. mai 2016, 09:57

Raske liikumispuudega poiss sõidab Lastefondi toel Saksamaale operatsioonile (5)

SA TÜ Kliinikumi Lastefond toetab 17-aastast liikumispuudega Karli, kel tuleb sõita Saksamaale operatsioonile. Fond aitab perel katta ravireisi sõidu- ja majutuskulud.

Karl sündis enneagsena ning ajuhüpoksias (aju hapnikupuudus). Sünnitrauma tagajärjel on tal diagnoositud laste tserebraalparalüüs (PCI) ehk ajukahjustus. Karlil põhjustab häire jalgade lihastoonuse tõusu koos lihaste nõrkusega, mistõttu ei suuda ta iseseisvalt kõndida, liikudes vaid toe najal.

Poisi raviarstid Eestis on jõudnud järeldusele, et last võiks aidata Saksamaal Ulmi Ülikooli Kliinikus tehtav operatsioon ja järelravi. “Planeeritav operatsioon likvideerib täielikult ja lõplikult haigusliku lihastoonuse tõusu ning sellele järgnev pikaajaline taastusravi loob eeldused hüppelisele elukvaliteedi tõusule,” räägib Tallinna Lastehaigla neuroloogia-taastusraviosakonna juhataja dr Valentin Sander.

Karli ema sõnul on tema poeg operatsiooni suhtes väga optimistlikult meelestatud. “See on Karlile kui noorele inimesele üks väga oluline võimalus parandada oma elukvaliteeti,” ütleb ta.

Karli operatsiooni ja muude ravikulude eest tasub Eesti Haigekassa, kuid ravireisiga seotud transpordi- ja majutuskulud on pere enda katta. Kuivõrd Karliga peavad kaasa sõitma kaks pereliiget, kuna ema üksinda ei jõua poissi peale operatsiooni transpordil ja muul liikumisel toetada, läheb reis pere jaoks mõeldamatult kulukaks ning nad pöördusid abi saamiseks Lastefondi poole.

Fond otsustas Karli ravi toetada, hüvitades Saksamaa-ravireisiga seotud majutus- ja transpordikulud 1175 euro ulatuses. Lisaks toetab perekonda selles 130 euroga ka kohalik omavalitsus.

Lastefondi toetustaotluste juht Eveli Ilves on veendunud, et ühegi lapse võimalus abi saada ei tohiks jääda rahaliste vahendite puudumise taha. “Karli puhul on elukvaliteedi tõus operatsiooni õnnestumise korral tohutu – ta saaks palju iseseisvamaks, mis oleks suureks abiks nii lapsele kui ka tema perele,” räägib ta. “Oleks ääretult kurb, kui see võit jääks olemata, sest puuduvad vahendid Saksamaale sõidu eest tasumiseks. Lastefond püüab siin alati peredele abikäe ulatada.”